Asco Controls IJzersterk bedrijf 2014

0
449

5xbeter heeft Asco Controls verkozen tot groot IJzersterk bedrijf 2014 en Swedish Match Lighters tot klein IJzersterk Bedrijf. Beide bedrijven worden extra in het zonnetje gezet en gelden nu als ambassadeurs voor veilig en gezond werken in de metaal.

Maandag ontving Asco Controls in Scherpenzeel, producent en leverancier van magneetafsluiters en pneumatische componenten, de titel IJzersterk bedrijf 2014 uit handen van Rob van Beek (lid Projectgroep 5xbeter, FME beleidsadviseur Arbo & Milieu) en Wiel Brand (lid Projectgroep 5xbeter, bestuurder FNV Bondgenoten). 5xbeter, het gezamenlijke project van werkgeversorganisaties en vakbonden ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de metalektro en de metaalbewerking, heeft de titels voor het tweede jaar op rij toegekend. Ze vormen een beloning voor bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, tegen lage kosten, soms tegen de stroom in.

Asco Controls is zo’n bedrijf. Begin 2012 is het bedrijf begonnen met het traject om zowel ISO 9001 (2008), ISO 14001 als OHSAS 18001 certificeringen te behalen. Deze certificaten zijn ondertussen verkregen. In dat traject kwamen ze in aanraking met 5xbeter en de daarbij behorende 5xbeter Verbetercoach. Sinds 2012 is er veel gebeurd, zoals:

Voor het eigen personeel heeft Asco Controls (aangepaste) werkschoenen aangeschaft, die door iedereen worden gedragen. Voor de bezoekers zijn er overschoenen met stalen neuzen.

Elk kwartaal meten ze zelf met professionele apparatuur het geluid in de fabriek en als ze hoge geluidsbronnen opmerken, worden deze aangepast. Zo zijn alle luchtpistolen vervangen door geluidsarme pistolen. Bij de meeste metingen blijkt dat het geluid gereduceerd is tot 72dB, waardoor er geen gehoorbescherming vereist is. Voor degenen die soms te maken krijgen met lawaai boven de 80 dB(A), is aangemeten gehoorbescherming gekomen.

De risico’s per machine zijn beoordeeld en bijna alle machines zijn nu aangepast en voorzien van 2-handenbediening, noodstop en/of andere beveiligingen.

Naast dergelijke praktische acties heeft Asco Controls ook een safety leadership training georganiseerd voor alle leidinggevenden met een focus op een veilige cultuur.

Verbetercoach Susanne Rambali van 5xbeter zegt over Asco Controls: “Een veilige en gezonde werkomgeving uit zich niet alleen in technische en organisatorische maatregelen, maar ook in het toewerken naar een veiligheidscultuur waarin waarden en leiderschap de motor zijn voor continue verbetering.”