ASML licht standaardisatie specs toe op Benelux Sheet Metal Event

Tijdens het Benelux Sheet Metal Event dat op 23 november wordt gehouden bij Tata Steel in IJmuiden, zal ASML de resultaten presenteren van een project dat moet resulteren in een standaardisatie van haar specs voor plaatwerk. Dit project is in samenwerking met de Federatie Metaalplaat (FDP) uitgevoerd, met als doel te komen tot 3D specs die digitaal ingezet en verwerkt kunnen worden.

De standaardisatie van de overdracht van producttechnische en logistieke informatie (aanleverspecificaties) tussen uitbesteders en toeleveranciers in de plaatwerkketen is al jaren een hot item. Want alle leveranciers van CADCAM-software maken hun eigen systemen, alle OEM’ers ontwerpen daarmee hun producten op hun eigen manier en alle toeleveranciers maken deze producten eveneens volgens hun eigen methoden. Maar door het ontbreken van volledige en algemeen geaccepteerde standaarden laat de kwaliteit van de informatieoverdracht te wensen over. Het gevolg is een tijdrovend proces, vele overbodige handelingen en fouten en vertragingen in het productieproces en dus overbodige kosten en onnodige verlenging van de doorlooptijden.
Standaardisatie kan de efficiency in de keten verhogen en is daarmee zowel in het belang van toeleveranciers als uitbesteders. De Federatie Metaalplaat heeft in samenwerking met diverse partijen reeds de DSX-standaard (Digital Sheet metal eXchange) ontwikkeld. Maar die wordt in de keten nog niet echt omarmd. Standaardisatie van de aanleverspecs door een grote uitbesteder als ASML zou brede acceptatie een stap dichterbij kunnen brengen. De chipmachinefabrikant zal tijdens het Sheet Metal Event een inhoudelijke toelichting geven, maar ook vertellen waar het tegenaan liep, wat de impact zal zijn voor de keten en hoe men verwacht dat de keten er op zal reageren.

Sheet Metal Event
Het Sheet Metal Event wordt georganiseerd door de Federatie Metaalplaat. Het centrale thema is ‘Smart Connectivity’. De dag zal halverwege de ochtend beginnen met een rondleiding door de fabriek van Tata Steel. Na de lunch start het middagprogramma met een ronde tafel gesprek onder leiding van moderator William Smit. Aan tafel zitten naast ASML ook mensen van Stork Marel en Metes en professor Fred van Houten van de Universiteit Twente. Onderwerpen die aan bod komen zijn digitalisering, tracebility en reshoring en de gevolgen hiervan voor de keten. Daarna zijn er verschillende presentaties, waaronder die van ASML. Tata Steel bespreekt de actuele marktontwikkelingen en haar stappen op het gebied van digitalisering en Fred van Houten de technologietrends.
Het evenement is bedoeld voor het management en hoofden engineering, productie en productontwikkeling van OEM’ers en toeleveranciers.

Aanmelden kan bij de Federatie Metaalplaat.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Industrie dankzij ASML iets beter bekend CSRD

12-12 CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel…

Automatisering

FDP-bijeenkomst over data-uitwisseling in de keten via SCSN

03-05 Tijdens deze middag staat centraal hoe een veilige en snelle uitwisseling van informatie tussen…

Toeleveren

Praktisch webinar over verwerken buis

01-03 Dit webinar ‘Verwerken van Buizen’ wordt verzorgd door Hans Holtkamp. Hij is Hoofd Klant…

Plaatbewerking

FDP-leden op bezoek bij Wila

27-02 Wila ontwikkelt en produceert state-of-the-art gereedschappen en gereedschapssystemen voor kantpersen. Hiermee helpt het bedrijf…

Toeleveren

Jubileumevent 25-jarige FDP

23-11 Ten tijde van de oprichting van de FDP (toen Federatie Dunne Plaat) in 1997…

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?