‘Automatisering sleutel tot succes in post-corona tijdperk’

0

Maakbedrijven moeten anders naar de inrichting van hun productieomgeving gaan kijken. De bezettingsgraad van de machines is uiteindelijk wat telt. Een onderzoek door Halter CNC Automation toont aan dat met name Duitse ondernemers zich daarvan bewust zijn geworden in de voorbije maanden. “Automatisering is in het post-corona tijdperk de sleutel tot succes in de verspaning”, zegt Wouter van Halteren, oprichter en CEO van Halter CNC Automation

De Covid-19 maatregelen zullen nog lang impact hebben op de activiteiten van de wereldwijde maakindustrie. Een aantal ondernemingen kijkt al voorbij de coronacrisis: welke blijvende veranderingen zullen er zijn in supply chains, het concurrentieveld, de manier van werken en kan robotisering de maakbedrijven flexibeler en wendbaarder maken? Halter heeft deze en andere vragen voorgelegd aan bedrijven uit de verspanende industrie, zowel klanten als niet-klanten.

Korte en lange termijn effecten

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat verspanende bedrijven in wisselende mate geraakt worden door de beperkingen van de Covid19-maatregelen. Een ruime meerderheid van de ondernemingen houdt rekening met minder werk in de komende maanden. De echte verandering die deze crisis met zich meebrengt, zal volgens Van Halteren een verder toenemende druk op seriegrootte en levertijden zijn. “Maakbedrijven zullen zich nog sneller moeten gaan aanpassen aan veranderende omstandigheden.” De situatie van de afgelopen maanden, waarbij sommige aanvoerketens door lockdowns werden lamgelegd, verhoogt de druk op CNC-bedrijven om flexibeler te gaan opereren. Van Halteren: “Toeleveranciers zullen de komende jaren snel hun capaciteit moeten kunnen verhogen, zonder dat ze hiervoor extra mensen moeten aannemen, overwerk of extra machines nodig zijn, en ook weer kunnen verlagen.”

Met de bezettingsgraad verdien je geld

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat dit besef vooral bij de Duitse ondernemers is doorgedrongen. 38% van hen geeft als belangrijkste reden voor automatisering op het verhogen van de efficiency van het CNC-machines. De helft van de Duitse metaalondernemers is het eens met de stelling dat automatisering een middel is om de flexibiliteit te vergroten. In Nederland en Italië ligt dit percentage lager. Uit de onderzoekresultaten blijkt eveneens dat veel ondernemers van plan zijn te investeren in machines, zodra ze weer gaan investeren. In Nederland ligt dit percentage op 40%, in Duitsland op 35%. Bijna drie op de vier Duitse bedrijven overweegt robotisering, terwijl dit percentage in de andere landen tussen de 20 en 25% schommelt.

Méér rendement uit bestaande machines

Zij laten kansen liggen, zegt Van Halteren. “Bij onze klanten die een Halter robot aan hun CNC-machine plaatsen, zien we dat het spindelrendement omhoogschiet van 30 tot 40% naar 70 tot 90%. Automatiseren helpt bedrijven méér rendement uit hun bestaande machines te halen, zonder dat ze moeten investeren in nieuwe machines en zonder dat ze extra operators nodig hebben.” Daarnaast maakt robotisering de bedrijven flexibeler, omdat ze onbemande productie-uren tot hun beschikking krijgen zodat ze snel kunnen op- en afschalen.

Het volledige rapport Covid-19 De uitdagingen van de maakindustrie kan hier gratis gedownload worden vanaf de website van HALTER CNC Automation