Back to Basic hydraulische pijpenbuiger

0

Het Italiaanse Ercolina bouwt al ruim 45 jaar elektrisch aangedreven pijpenbuigmachines die garant staan voor een goede buigkwaliteit en waarmee radiussen vanaf 2 maal de pijpdiameter kunnen worden gebogen.

Vanuit de markt kwam regelmatig vraag naar een hydraulische pijpenbuiger. Deze machine is nu gereed en heeft de typeaanduiding Ercolina HB60 gekregen. Het is een 230V elektrisch-hydraulische machine met een capaciteit tot 60 mm. De machine werkt met het standaard Ercolina buiggereedschap en is eenvoudig te bedienen. Het instellen van de buighoek wordt gedaan met een gradenschijf en de bediening geschiedt door middel van een voetpedaal. Het is eigenlijk een back to basic machine, eenvoudig in gebruik, zowel voor inmeten van de bochten, de gradeninstelling, de bediening als het wisselen van het buiggereedschap.

De pijpenbuiger Ercolina HB60 is een 230V elektrisch-hydraulische machine met een capaciteit tot 60 mm.

Ook een nieuw model Ercolina pijpenbuiger is de TB80, een machine met een capaciteit tot 76×5 mm (2”1/2G). Deze machine is voorzien van een touch screen bedieningspaneel waarop gekozen kan worden voor het werken in een manuele cyclus of in een programmeercyclus. In de manuele cyclus buigt de machine zodra het startpedaal wordt ingedrukt en kunnen de graden van de verdraaiing afgelezen worden op het display. In de programmeercyclus kunnen diverse bochten met de bijbehorende correctie worden geprogrammeerd en opgeslagen. Het is een zwaar gebouwde machine geschikt voor alle Ercolina buigmallen.

Het leveringsprogramma van Ercolina omvat pijpenbuigmachines voor pijp tot 300 mm. De ‘gewone’ machines t/m 76 mm zijn compact en makkelijk te verplaatsen. Bij de maximale capaciteiten wordt uitgegaan van een minimale buigradius van 2D voor staal en 3D voor RVS in de gaspijpmaten. In het programma zit ook een eenvoudig te bedienen doornbuiger tot 76 mm met een buigradius vanaf 1,5D. Eijerkamp Techniek kan de Ercolina doornloze pijpenbuigmachines op de werkplek demonstreren. Dat is de ideale manier om iedereen die met de machine moet gaan werken te informeren. Vragen met betrekking tot vervorming, maatvoering, pijpafmeting-radius-verhouding kunnen aan de hand van een demonstratie eenvoudig worden uitgelegd. Iedereen kan dan met eigen ogen waarnemen wat de machines kunnen, hoe de gebogen bocht er uitziet en – niet onbelangrijk – hoe afstanden tussen bochten gemeten worden. Tijdens METAVAK is nagenoeg het gehele pakket Ercolina pijpenbuigmachines werkend te zien op de stand.

Eijerkamp Techniek, stand A114