Bahco lanceert trimetalen bandzaag

Bahco lanceert de eerste trimetalen bandzaag ter wereld. Deze 3859 Easycut Xtreme Trimetal is een innovatie op het gebied van industrieel zagen, die het gat vult tussen bimetalen en hardmetalen bandzagen.

De 3859 Easycut Xtreme Trimetal is in feite  een hardmetalen zaag, maar omdat deze minder wordt geslepen is de productietijd ervan beduidend korter.

Tot nu toe heeft de bandzaagtechnologie voornamelijk gebruik gemaakt van bimetalen bandzagen. Maar Bahco’s innovatie met behulp van trimetaal tilt deze technologie naar een hoger niveau. Het is een unieke hardmetalen zaag, die veel vergevingsgezinder en in de meeste gevallen beter presteert dan gewone bimetalen bandzagen. Hiermee is deze nieuwe bandzaag in het assortiment van Bahco het langverwachte antwoord op vragen van veel eindgebruikers in met name de Europese en Amerikaanse markten. Zij zochten naar langere standtijden voor hun bimetalen bandzagen, maar waren bang voor de overstap naar hardmetalen zagen; vanwege de hogere kosten én omdat hardmetaal niet altijd nodig is voor hun toepassingen.

Langere standtijd

Nu valt de trimetalen zaag daar precies tussenin. De 3859 Easycut Xtreme Trimetal is in feite  een hardmetalen zaag, maar omdat deze minder wordt geslepen is de productietijd ervan beduidend korter. Hierdoor kan Bahco hem voor een lagere prijs aanbieden, terwijl de standtijd van deze trimetalen variant twee keer zo lang is als die van bimetaal.

Universeel in gebruik

De trimetalen zaag is in meerdere opzichten universeel in gebruik. Ten eerste kan met deze zaag worden gezaagd met de parameters van bimetalen zagen. Maar als het nodig is om in korte tijd veel zaagwerk te produceren en dus heel snel te zagen, dan kunnen op de zaagmachine ook de hardmetaalwaardes worden ingesteld. Daarmee is de trimetalen variant een perfecte zaag voor de huidige markt, waar het vaak hollen of stilstaan is: het ene moment is het relatief rustig, het volgende moment komt er een grote order binnen, die zo snel mogelijk klaar moet zijn. “Met deze zaag kun je heel makkelijk schakelen”, zegt Hans Heiden, Weldshops Director van Bahco.

Trimetalen zaag heeft groot toepassingspotentieel

Bovendien kan de 3859 Easycut Xtreme Trimetal een veel breder scala aan materialen zagen, waaronder constructiestaal en laag gelegeerd staal, roestvrij staal, gietijzer, legeringen voor hoge temperaturen en gereedschapsstaal. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de trimetalen zaag niet geschikt is voor het zagen van titanium.

Groter bereik in diameters

Verder is de zaag voorzien van een nieuw zettingspatroon, dat het mogelijk maakt om te zagen met een groter bereik van diameters. Heiden: “Meerdere diameters zijn mogelijk en ook buizen en profielen. De trimetalen zaag is geschikt voor diameters vanaf 34 mm. 27 mm kan ook, maar dan moet de machine wel een automaat zijn.”
Deze veelzijdigheid in de vorm van een veel groter toepassingspotentieel verhoogt de productiviteit en leidt tot enorme besparingen in tijd en geld, omdat deze zaag kan worden gebruikt om zowel ‘gemakkelijk te zagen’ als wel moeilijke materialen zonder problemen te zagen. De langere standtijd van de 3859 Easycut Xtreme ten opzichte van bimetalen zagen, betekent dat er minder stilstand is en het verwisselen van de zaag minder vaak voorkomt. Dit bespaart opnieuw tijd en geld, aangezien de voorraad en de transportkosten van zagen hierdoor worden verlaagd.

Inzagen niet nodig

De zagen worden in de fabriek van Bahco in Sheffield (VK) gehoned. Daardoor is inzagen niet nodig. Vervolgens worden deze zagen in de lasserij in Helmond op gewenste lengte gelast en verstuurd. Hans Heiden verwacht veel van de trimetalen zagen in Nederland. “Want er zitten hier niet veel klanten die maar één materiaal moeten zagen. De meeste eindgebruikers van onze bandzagen zagen verschillende materialen. Voor hen hebben we al jaren de universele Easycut 3857. Nu voegen we daar de Easycut carbide aan toe.”

De nieuwe zaag is al een aantal maanden getest bij diverse klanten. Een Nederlandse klant heeft de helft van zijn machinepark al omgezet naar deze zaag. Een agent van bandzaagmachines heeft al twintig testen op Behringer bandzaagmachines bij klanten uitgevoerd en 75 procent van deze klanten zag de toegevoegde waarde ervan in. Heiden: “Deze zaag is gewoon heel interessant. Eigenlijk zou iedereen die zaagt met bimetaal hier serieus naar moeten kijken.”

Naast de trimetalen zagen blijven de ‘echte’ hardmetalen zagen hun toegevoegde waarde behouden bij (specifieke) applicaties waar de output per uur maximaal moet zijn. Voor eindgebruikers die een constant hoge productiviteit nodig hebben, blijft hardmetaal de beste keuze.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe Easy-Cut hardmetaal bandzaag Bahco

02-03 Hij is geschikt voor algemeen gebruik. Deze nieuwe bandzaag is veelzijdiger en vergevingsgezinder dan…

Werkplaatstechniek

Gereedschapswagen op maat voor elke gebruiker

07-02 Naast diverse inlays zijn er veel verschillende accessoires beschikbaar. Zo kan iedereen zijn persoonlijke…

Verspanen

Bahco introduceert universele range powertool-accessoires

31-01 Vakmensen blijken vaak moeite te hebben om exact de juiste zaag of boor te…

Verspanen

Opwindende en drukke tijden bij Bahco

30-09 Iedere dag rollen er duizenden meters bandzaag van de productielijnen in de Britse vestiging…

Bedrijf en Economie

Makita ‘Leverancier van het jaar’ van Zevij-Necomij

17-07 Zevij-Necomij, de inkooporganisatie voor technische groothandel in Nederland, hield onlangs haar jaarlijks relatiecongres NXT.…

Verspanen

Bahco vergroot productie hardmetalen bandzagen

08-07 Bahco voert haar productiecapaciteit voor hardmetalen bandzagen fors op. Dat bleek tijdens een bezoek…

Materialen

Stainless Steel World breidt uit met Machining World

27-05 Stainless Steel World – het kennis- en informatieplatform dat zich toelegt op de productie…

TechniShow-Esef 2018

Bahco bandzagen leveren lagere zaagkosten op

15-03 Bahco toont de laatste ontwikkelingen op zaaggebied. Als marktleider investeert Bahco veel in R&D…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen