Bahco vergroot productie hardmetalen bandzagen

0

Bahco voert haar productiecapaciteit voor hardmetalen bandzagen fors op. Dat bleek tijdens een bezoek van MetaalNieuws aan de fabriek in het Britse Bramley, die momenteel een transformatie ondergaat. Deze zal in februari 2020 afgerond zijn en dan is de productiecapaciteit bijna verdubbeld.

SNA Europe, waarvan het merk Bahco deel uitmaakt, beschikt naast Bramley (vlakbij Sheffield) ook in Minsk (Wit-Rusland) over een productielocatie voor bandzagen. In Bramley worden hardmetalen bandzagen voor de wereldmarkt gemaakt, maar hier vindt ook een deel van de bimetalen productie plaats. Deze wordt helemaal overgeheveld naar Minsk, om plaats te maken voor de productie van meer hardmetalen bandzagen. Veel machines zijn al verhuisd.

Orderintake door het dak
Over de reden voor deze enorme operatie vertelt plantmanager Richard Packham: “Al enkele jaren geleden stelden we vast dat de order-intake voor hardmetaal ‘door het dak ging’. In eerste instantie hebben we dat opgevangen door 24/7 te gaan produceren, maar qua capaciteit zaten we in 2017 aan het plafond.” Door de uitvoering van het Carbide Future State Project gaat de productiecapaciteit flink omhoog. In de eerste fase van dit project wordt het aantal productielijnen opgevoerd van 12 naar 18. Deze zes extra lijnen zullen al in februari 2020 operationeel zijn en dan kan praktisch het dubbele aantal meters bandzagen worden geproduceerd. Hiervoor wordt de fabriek momenteel compleet omgebouwd. Daarmee wordt ook al ruimte gemaakt voor een verdere uitbreiding naar 24 lijnen, waarmee de productiecapaciteit met nog eens 50 procent omhoog gaat. De uitvoering van deze tweede fase is minder ingrijpend omdat de ruimte voor de extra lijnen dan al aanwezig is en er niet meer omgebouwd hoeft te worden. Bahco investeert vele miljoenen in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Om een idee te geven: één productielijn kost ongeveer 1 miljoen Britse pond (ruim 1,1 miljoen euro).

Groeiende vraag naar hardmetalen bandzagen
Volgens Hans Heiden, business development manager bij Bahco, op wiens uitnodiging MetaalNieuws de fabriek in Bramley bezocht, zijn er diverse oorzaken voor de groeiende vraag naar hardmetalen bandzagen. “Er zijn eigenlijk drie redenen waarom gebruikers van bandzagen overstappen van bimetaal op het duurdere hardmetaal. De eerste is dat je materiaal te hard is om met bimetaal te zagen. De tweede is dat je je productiecapaciteit wilt vergroten. Dat kan met hardmetaal want daarmee zaag je twee keer zo snel als met bimetaal. Het kan ook zijn dat je een klant hebt met erg veel haast waardoor je sneller moet zagen. Al die drie redenen komen steeds vaker voor en daarom groeit de vraag naar hardmetaal. Daar komt bij dat de zaagmachines ook steeds beter worden. Door te zagen met hardmetaal kun je het maximale rendement uit die machines halen. De markt groeit dus en binnen die groei weten we met Bahco een steeds groter marktaandeel te halen”, vervolgt Heiden, die niet kan wachten tot de uitbreiding gereed is. “We moeten momenteel orders laten lopen. We kunnen echt enorm groeien op dit gebied. Ook in Nederland groeit het aandeel hardmetaal. 25 procent van de zagen die we hier verkopen zijn al hardmetaal en dat percentage neemt toe.” De groei in hardmetaal betekent overigens niet dat Bahco minder bimetalen bandzagen verkoopt. Heiden: “Die markt groeit ook. Van onderop, bijvoorbeeld door de opkomende economieën.”

Grotere coils
De productiecapaciteit in Bramley wordt niet alleen opgevoerd door extra lijnen. Door toepassing van lean manufacturing strategieën wordt de efficiency voortdurend verbeterd. Momenteel worden de bestaande lijnen aangepast om gevoed te kunnen worden met coils die drie keer zo groot zijn als voorheen. Meer hierover in de uitgave van MetaalNieuws na de zomervakantie. Dan doen we uitgebreid verslag van het bezoek aan Bahco in Bramley.