Bateq bezorgt Baas eigen engineeringcapaciteit

0

Metaalbedrijf Baas in Almelo heeft zich verzekerd van eigen engineeringcapaciteit. Dat is het gevolg van de overname van een bedrijf dat trillers ontwikkelt en verkoopt. Dit is door Baas voortgezet onder de naam Bateq Engineering.

Bateq ontwerpt en produceert innovatieve machines voor de voedselverwerkende industrie: trillers voor ontwatering, sorteer-, transport- en handlingtrillers. Standaardmachines, maar  ook machines die op maat worden ontworpen en gebouwd.
Bateq functioneert graag als partner voor klanten om oplossingen te vinden voor zowel  bestaande problemen als nieuwe processen. Maar ook om elke machine in zijn complete levenscyclus te ondersteunen met service. Zo kan de klant het onderhoud en de revisie van deze speciale machines volledig overlaten aan Bateq en zichzelf concentreren op de eigen kernactiviteiten.

Vraag naar engineering
Dat alles past uitstekend bij Metaalbedrijf Baas. “Want ook wij werken het liefst langdurig samen met klanten”, zegt directeur Leonard Baas. “We gaan voor partnerschappen, gebaseerd op onderling vertrouwen.”
De Almelose toeleverancier is sterk in machine- en framebouw en maakt voornamelijk klantspecifieke producten. Het bedrijf bewerkt staal, roestvast staal en aluminium en wil een betrouwbare toeleverancier zijn voor bedrijven die al hun lasersnijwerk, plaat-constructiewerk en halffabrikaten willen uitbesteden aan één leverancier.
Klanten kunnen worden begeleid van idee tot eindproduct.  En daarbij heeft Baas nu een extra troef met de eigen engineeringcapaciteit, die zowel voor Bateq Engineering als Metaalbedrijf Baas wordt ingezet. “Dat is een interessante uitbreiding voor ons”, zegt Leonard Baas. “Want we krijgen steeds meer vraag naar engineering. Dat is echt een tendens. Heel vaak krijgen we bijvoorbeeld een Stepfile van een product met het verzoek daar nog eens over mee te denken. Dat kan veel winst opleveren. Door aanpassingen in het ontwerp kunnen producten vaak eenvoudiger en/of met minder materiaalgebruik worden geproduceerd. Dat levert een kostenvoordeel op. Ook kan de kwaliteit en/of de functionaliteit van producten vaak nog worden verbeterd.”

Meer buigcapaciteit
Metaalbedrijf Baas beschikt over een uitgebreid machinepark met twee lasersnijders, diverse kantbanken, walsen, nc boormachines, lasmachines (en een lasrobot) en een eigen straalcabine om na de bewerking van RVS producten een egale afwerking te geven. De kantcapaciteit is recent opgevoerd met een 320 tons kantbank, waarmee staal met een dikte van 10-12 mm over 3 meter kan worden gebogen.
Ook beschikt Baas over een Schröder zwenkbuigmachine, die positief en negatief kan buigen zonder dat de plaat moet worden gedraaid. Bij een zwenkbuigmachine ligt het plaatmateriaal dat moet worden gebogen op de bewerkingstafel. Zo wordt de plaat altijd ondersteund en is tillen niet nodig. Dat biedt een ergonomisch voordeel met name bij lange producten, maar zorgt doorgaans ook voor kortere bewerkingstijden. Bovendien is de kans op beschadiging van het materiaal veel geringer. De zwenkbuiger is met name aantrekkelijk voor efficiënt en flexibel produceren van doos-, paneel- en koffervormige producten.

Metaalbedrijf Baas
Standnummer 151, TIV Hardenberg 2015