BCB Staalconstructie zet grote stappen

“Met de stappen die we nu hebben gezet, zullen we onze klanten goed kunnen blijven bedienen.” Met deze woorden tot zijn medewerkers en ruim 200 gasten besloot directeur Marcel van Os van BCB Staalconstructie in Berkel en Rodenrijs zijn toespraak op een groots feest van zijn bedrijf, vlak voor de zomervakantie.

Door de nieuwbouw is de productieruimte verdubbeld. De nieuwe hal geeft meer rust er kan nu sneller en efficiënter worden gewerkt dan voorheen.

Er was een goede aanleiding voor dit feest. BCB had zelfs meerdere redenen om eens flink uit te pakken. Allereerst is het dit jaar 40 jaar geleden dat het bedrijf werd opgericht. Daarnaast is begin dit jaar het metaalconstructiebedrijf J. Cossee & Zn overgenomen. De twee bedrijven deden al lang zaken met elkaar en vullen elkaar perfect aan. BCB is vooral sterk in de tuinbouwsector, terwijl Cossee uitstekende contacten onderhoudt met een aantal grote aannemers in de bouw. De overname betekent dus een betere risicospreiding. Tot slot is onlangs de nieuwbouw gereed gekomen, waardoor de productieruimte is verdubbeld. Tijdens het feest werd deze uitbreiding officieel in gebruik genomen.

Ervaren rotten en jonge leerlingen

Wie de nieuwe bedrijfshal inloopt, ziet dat het hier bruist van de activiteiten. Een team van ervaren rotten in het vak en jonge medewerkers en leerlingen werken aan allerhande staalconstructies; constructies voor bedrijfsruimtes, utiliteitsbouw, speciale kassenbouw, trappen en hekwerken. Met de overname van Cossee zijn daar specifieke constructiewerken en montage voor aannemers bij gekomen. “De nieuwe hal geeft meer rust en creëert lekker veel ruimte”, zegt Van Os. “Ondanks dat de bouw een vrij chaotische periode was, werken we nu sneller en efficiënter dan voorheen.”

Geschiedenis

BCB Staalconstructie is in 1982 opgericht door de broers Jan en Koos van Os en hun vriend Jaap. Ze richtten zich niet alleen op de kassenbouw maar ook op andere staalconstructies, zoals voor bedrijfsruimtes, reclamemasten en dierenverblijven. Na een aantal tijdelijke locaties, vestigde het bedrijf zich al in 1984 voor het eerst op een vaste plek aan de Industrieweg in Berkel en Rodenrijs, vlakbij de plek waar het bedrijf nu zit. In 1997 verliet Koos het bedrijf en kwam Marcel, zoon van Jan, voor het eerst in beeld. Hij begon als chef werkplaats.

Een grote verandering voltrok zich in 2007. Marcel werd toen door de klant T.C. van den Dool, een specialist in het verhogen en renoveren van kassen, bedrijfsruimten en stallen, benaderd voor samenwerking. Sindsdien is hij mede-aandeelhouder in het bedrijf. Vader Jan verkocht zijn aandelen aan Marcel, Ad Kokshoorn en Vincent van Dool. Zelf bleef hij daarna nog enige tijd aan als directeur.

In een stroomversnelling

Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt. In 15 jaar is BCB Staalconstructie gegroeid tot wat het nu is, waarbij volgens Marcel van Os ook oud-compagnon Ad Kokshoorn een belangrijke rol heeft gespeeld. Er was de ene na de andere ontwikkeling, waarbij de eigenaren zich vooral richtten op automatisering en uitbreiding. In 2009 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie, wat een flinke uitbreiding van de productieruimte betekende. De hal werd in 2017 al eens vergroot en is nu dus opnieuw uitgebreid met een gloednieuwe hal. Met een totale vloeroppervlakte van 2500 vierkante meter biedt BCB nu werkgelegenheid aan 15 medewerkers.

V.l.n.r. Ad Kokshoorn (oud-eigenaar) en de huidige eigenaren van BCB Staalconstructie, Marcel van Os en Vincent van den Dool. Marcel van Os: “Door onze investeringen bieden we een mooie toegevoegde waarde in staal.”

V.l.n.r. Ad Kokshoorn (oud-eigenaar) en de huidige eigenaren van BCB Staalconstructie, Marcel van Os en Vincent van den Dool. Marcel van Os: “Door onze investeringen bieden we een mooie toegevoegde waarde in staal.”

Uitbreiding machinepark

Daarnaast is geïnvesteerd in een CNC zaag-boorstraat en een buizen- en platenlaser. Door de recente uitbreiding kwam er ook ruimte voor een nieuwe CNC kantbank, die een oud kantbankje heeft vervangen. Het is een Durma kantbank van 3 meter met een tonnage van 220 ton. Hij is inclusief nieuwe gereedschappen geleverd door Tuwi. “Deze nieuwe kantbank stond al lang op ons verlanglijstje en is echt een flinke uitbreiding op ons machinepark”, aldus Marcel van Os. “Snijden deden we al tot 3 meter, nu kunnen we ook zetten tot 3 meter. Het zetwerk boven de 1 meter besteedden we voorheen uit, maar heel vaak kregen we dat werk niet eens. We verwachten dat we met deze kantbank meer orders gaan binnenhalen, omdat we nu het complete werk kunnen doen. We merken nu al dat dat gebeurt.”

Marcel van Os is trots op BCB. De bescheiden omzet waarmee ooit werd begonnen is door de jaren heen gegroeid tot een veelvoud daarvan. De behaalde winsten zijn telkens weer geïnvesteerd in het bedrijf. Daardoor staat BCB sterk in de markt, ondanks de extreem gestegen kosten voor energie, materialen en overheadkosten. De tuinbouwsector heeft hierdoor moeilijk en is gedeeltelijk stilgevallen, maar dat kan goed worden opgevangen met Cossee, doordat de BCB Groep nu ook in andere sectoren in de constructiebouw haar producten kan afzetten.

Van Os heeft dan ook alle vertrouwen in de toekomst, ondanks de huidige roerige tijden. Maar die heeft BCB wel vaker mee gemaakt. Het bedrijf startte in de jaren ‘80 toen zijn vader en diens broer een moeilijke periode achter de rug hadden. Toen Marcel net als mede-aandeelhouder was ingestapt, kwam de economische en financiële crisis. En nu is er dan de nasleep van Covid-19 en de Oekraïne-oorlog. “Maar door onze investeringen bieden we een mooie toegevoegde waarde in staal. Onze klanten verlangen kwaliteit, korte lijnen, service en concurrerende prijzen. Door de automatisering en de uitbreiding in de laatste jaren kunnen we dat allemaal realiseren.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuwe bedrijfshal van jubilaris BCB feestelijk geopend

13-07 En een groots feest werd het. In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden verrichtte…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV