Begint 2018 met hogere staalprijzen?

0

Begint 2018 met hogere prijzen? Medio december kondigde ArcelorMittal een forse prijsstijging aan voor levering in het 1e kwartaal 2018. In de voorafgaande week bleek de producent uit de markt te zijn gegaan om zich sterk te maken voor hogere prijzen.

In haar maandelijkse Staaljournaal stelt Noviostaal dat de algemene marktsituatie inderdaad uitnodigt om een prijsverhoging door te voeren. “De invoer van warmgewalste, koudgewalste en verzinkte rollen staal is in 2017 vanuit Azië enorm gedaald en de prijzen voor importmateriaal liggen op het Europees niveau of zelfs hier en daar iets daar boven. Bijkomend voordeel voor ’s werelds grootste staalproducent om de opwaartse prijswijziging door te voeren is, dat enkele collega staalfabrieken binnen de EU in 2018 deels met een tijdelijke en deels met een definitieve productiebeperking te maken zullen hebben. Daarenboven zijn de voorraden bij de staal service centers en handelaren, zoals traditioneel aan het einde van een boekjaar, aanzienlijk gedaald en hebben de staalmakers behoorlijk veel orders geboekt, waardoor levertijden langer geworden zijn. Een beperktere beschikbaarheid van warmgewalste rollen staal ligt daarmee op de loer.”

Vrees voor onvoldoende materiaal
Een ander aspect hierbij noemt Noviostaal het vermoeden, dat in de markt circuleert, als zouden de fabrieken zich meer willen richten op de levering aan de automobielindustrie en haar toeleveranciers in plaats van aan de overige industrie en afnemers als service centers. “Anders gezegd: er bestaat enige vrees dat er in de eerste helft 2018 onvoldoende materiaal in de markt beschikbaar zal zijn voor aanvulling van voorraden en voor verdere verwerking zoals buizen en bandstaal.”

Onderhandelingen met automobielindustrie
De verhoging van prijzen zoals ArcelorMittal die meldde, betekent een basisprijs voor warmgewalste rollen van € 580, voor koudgewalste materiaal € 640 en voor verzinkte coils € 680 per ton. Insiders denken dat deze niveaus te hoog zijn, maar anderzijds wordt ook wel onderkend, dat de dreiging van schaarste aan materiaal een prijsstijging zeker mogelijk zal zijn. “In de Verenigde Staten hebben we eerder al diverse prijsverhogingen gezien, maar intussen noteren we ook in China stijgende prijzen”, zo valt te lezen in het Staaljournaal. “Een kanttekening is wel, dat de onderhandelingen tussen de Europese staalfabrieken en de automobielindustrie nog steeds gaande zijn en voor zover ons bekend zelfs nog niet in de eindfase zitten. Het is dus nog niet bekend wat de effecten van die gesprekken zullen zijn.”

2018 wordt interessant jaar
Ander nieuws van de markt is, dat de Europese Commissie het onderzoek naar de overname van het Italiaanse ILVA door de joint venture ArcelorMittal en Marcegaglia heeft uitgebreid en haar conclusie pas begin april zal bekend gaan maken. De vrees van de EU-Commissie is, zoals de vorige editie van het Staaljournaal al publiceerde, dat deze samenwerking tot een te dominante positie op de markt voor gewalste rollen staal (coils) zal gaan leiden. “Naar wij vermoeden zal de commissie op termijn overigens wel haar goedkeuring aan de overname gaan geven, al was het maar vanwege het behoud van werkgelegenheid in Zuid-Italië. In combinatie met die goedkeuring zullen de overnemende partijen waarschijnlijk echter wel hetzij in Italië of elders in Zuid-Europa andere faciliteiten moeten afstoten. Daarbij valt te denken aan productie van koudgewalste en/of verzinkte rollen, waarvan er in Spanje en Italië enkele bestaan. 2018 lijkt daardoor niet alleen vanwege de bovengenoemde mogelijke prijsontwikkelingen en de ILVA-ArcelorMittal overname ook wegens de discussie over de aangekondigde fusie van ThyssenKrupp Steel met Tata Steel een interessant jaar te worden.”