Bekroonde Speedtwister maakt indruk

0

Een hoogtepunt op de stand van PB Tools op de TechniShow was de Speedtwister van Maykestag. Deze hoogwaardige trochoïdaal frees is onlangs onderscheiden met een iF design award. Dat was bepaald niet alleen vanwege het mooie ontwerp. Nee, de jury van deze internationaal vermaarde onderscheiding heeft vooral de prestaties van de frees gewaardeerd.

Maykestag is een Oostenrijks familiebedrijf met 300 medewerkers en drie productiefabrieken. De huidige directeur Wolfgang Stangassinger is de tweede generatie die aan het roer staat. Hij was samen met Andreas Oszwald, directeur export en marketing, op de TechniShow aanwezig. Uiteraard op de stand van PB Tools uit Hoogeveen, leverancier van hoogwaardige verspanende gereedschappen, tooling en toebehoren en de exclusief dealer van Maykestag in Nederland. “Maykestag is ons absolute paradepaardje”, zegt directeur Peter de Bruin van PB Tools.

Speedtwister
De Oostenrijkse fabrikant produceert een uitgekiend programma volhardmetaal frezen, die door de combinatie van de juiste hardmetaalsoorten, coatings en het toepassen van innovatieve slijp-geometrieën oplossingen bieden voor elk freesproces. Maykestag brengt onder meer al enkele jaren de Speedcut frezen op de markt, die uitblinken qua standtijden, snelheden en snijvolumes. Aan deze lijn is afgelopen najaar op de EMO in Milaan de Speedtwister toegevoegd. Deze frees is leverbaar met een effectieve snijlengte van 3xD, maar ook in 5xD  bij trochoïdaal frezen, waarmee bijvoorbeeld een snedediepte van maar liefst 80mm wordt bereikt. Een tafelvoeding op gereedschapstaal van boven de 7.000 mm/min met een snedediepte (Ap) van 80mm en snedebreedte (Ae)  van 0,8mm is eenvoudig realiseerbaar. Met als gevolg uiteraard een enorme tijdwinst op de bewerkingstijd van een product.

Groot verspanend volume
De prestaties van de Speedtwister, leverbaar in zowel een RVS als een universele uitvoering, zijn te danken aan een samenspel tussen het Ultra Micro grain hardmetaal, een geoptimaliseerde slijpgeometrie voor perfecte spaancontrole, hightech coatings en de nieuwste freesstrategieën. Dit resulteert in een ongekend groot verspanend volume. “Toen we onze Speedtwister live op de EMO in Milaan demonstreerden, verklaarden de bezoekers ons voor gek met onze beweringen over de prestaties van deze frees”, aldus Andreas Oszwald. “Ze stonden er bij te kijken en wachtten op het moment dat de frees zou knappen. Maar dat gebeurde niet.”
Peter de Bruin voegt daar aan toe: “Door de gigantische voeding, rammen we de Speedtwister met een snelheid van 10 meter per minuut door het materiaal heen. Daarmee kun je bewerkingen van 20 minuten verkorten naar 5 minuten. Zulke voorbeelden overtuigen iedere klant.”

Maykestag maakt alle gereedschappen zelf. Het bedrijf investeert veel in R&D, heeft een langjarige knowhow en gebruikt hoogwaardige materialen en de modernste productiemiddelen. Dat alles resulteert in een constante hoge kwaliteit. Hierdoor levert Maykestag in heel Europa aan vooraanstaande bedrijven in onder meer de automotive en de vliegtuigindustrie. RedBull, McLaren, Siemens, Miele en de Duitse Airbus-dochter Aerotech zijn enkele aansprekende namen in het klantenbestand. “Onze klanten zoeken specialisten die hen productiviteit brengen”, zegt Wolfgang Stangassinger. “Qua performance bij lastige materialen, productiviteit en rentabiliteit bij seriewerk hebben we met onze gereedschappen een voorsprong. Bij testen komen we er altijd goed uit ten opzichte van de concurrentie.”

De Nederlandse markt is ook belangrijk voor Maykestag. “Hier zit veel hightech industrie, die hoge eisen stelt. Hun feedback is voor ons belangrijk.” Peter de Bruin kan dat beamen. “Ze zitten heel dicht op de klant, willen graag weten welke materialen die bewerkt en wat de toepassing is. Dat kunnen ze heel snel vertalen in een goed gereedschap. Een aantal jaren geleden toen ik met een aantal klanten op bezoek was bij Maykestag, vroeg een van die klanten om een middellange variant van een aluminium frees. Destijds had Maykestag die aluminium frees in twee lengtevarianten. Twee weken later was de gevraagde variant echter al  opgenomen in het leveringsprogramma en sindsdien is het een veel verkocht exemplaar. Dat kan bij Maykestag.”