Beul van een Y-as machine maakt product in één keer af

Een beul van een machine. Dat was de eerste indruk die Ton Bruns, operationeel directeur bij De Haan Machinefabriek, had van de SMEC SL4500XY, die hij vorig jaar zag op de EMO. Deze CNC-draaimachine is een van de grootste Y-as machines uit de range van de Japanse fabrikant SMEC met een swing over het bed van 975 mm en een draailengte van 2140 mm. Inmiddels draait deze beul al weer een aantal maanden productieve uren bij De Haan in Heino.

Wat onmiddellijk opvalt in de royale productruimten van De Haan Machinefabriek, is de verscheidenheid aan machines. “Wij willen onze klanten compleet ontzorgen, daarom kunnen we bijna alles op verspaningsgebied”, zegt Ton Bruns. “Het liefst produceren we complete modules waarvan de onderdelen geproduceerd worden in onze eigen fabriek. Verspanen, lassen, natlakken en monteren, dat is waar we goed in zijn. Zo fungeren we als een one stop shop voor onze klanten en kunnen we hen veel toegevoegde waarde leveren.”

Samenwerken

De Haan Machinefabriek telt 53 medewerkers, die innig samenwerken om de klanten zo goed mogelijk te bedienen. Vier projectleiders vervullen daarbij een spilfunctie. Zij begeleiden de producten vanaf de calculatie tot en met de oplevering. Daarbij overleggen ze zowel met de klant als met hun collega’s om de producten op de best mogelijke manier te produceren. “Goede afstemming tussen de functionaliteit en de maakbaarheid van een product vergt communicatie tussen alle betrokkenen”, zegt Ton. “Daar steken we veel energie in. Onze projectleiders  praten met de klant over de uitvoering. Ze vragen  bijvoorbeeld of die hoge nauwkeurigheid die ze willen echt noodzakelijk zijn en leggen uit wat daarvan de consequenties en de kosten zijn. Na afloop evalueren we de projecten en bekijken we wat beter kan.”

De assen van deze onderdelen zijn gedraaid op de nieuwe SMEC Y-as machine.

De assen van deze onderdelen zijn gedraaid op de nieuwe SMEC Y-as machine.

Machine- en modulebouw is het hoofddoel. De Haan kan hierin op een hoog niveau opereren. Het bedrijf beschikt over diverse kwalificaties (onder andere op lasgebied) om aan hoge klanteneisen te voldoen. “Onze kracht zit in complexiteit en verscheidenheid, af en toe in het µm-bereik. Verschillende onderdelen produceren en die samenstellen tot eindproducten, dat is waar we sterk in zijn.”

Y-as functionaliteit

De Haan beschikt over een uitgebreid verspanend machinepark. Naast diverse standaard machines voor frezen en draaien (met aangedreven gereedschappen) zijn er ook drie met robotbelading geautomatiseerde 5-assige bewerkingscentra. Toen een draaimachine moest worden vervangen, zocht De Haan naar iets dat daar eigenlijk precies tussen in zit. “We hadden behoefte aan een machine voor zwaar verspaningswerk die een product in één keer helemaal af kan maken. Een machine met een Y-as functionaliteit voor nauwkeurig en stabiel frezen is daarvoor perfect, met name voor het bewerken van lange assen en het maken van spiebanen.”

Hoog geplaatste spil

Op de EMO in Hannover stuitten Ton Bruns en directeur/eigenaar Jack de Haan op de Y-as machine van SMEC, dat in ons land wordt vertegenwoordigd door Humacs Krabbendam. Het eerste wat bij deze machine in het oog sprong: de opvallende hoogte van de spil. “Dat vonden we eerst raar, omdat je dat niet gewend bent. Maar daar heeft SMEC ergonomisch goed over nagedacht. Draaiers krijgen vaak last van hun rug doordat de spillen relatief laag liggen. Wij zetten om die reden de machines wel eens wat hoger.”

Wat ook opviel, was het stevige bed. De machine is uitgerust met een 45° ontworpen bed, speciaal voor heavy duty draaiwerk. Het lage zwaartepunt van de machine zorgt voor verminderde vibratie en thermische deformatie. “Het zag er goed en stabiel uit”, zegt Ton Bruns. “En dat bewijst zich ook in de praktijk, hij werkt nauwkeurig en stabiel. De stabiliteit is een verademing. We hebben er zelfs al spiebanen mee gestoken. Dat zou ik op andere machines niet gauw doen. Het scheelt een extra bewerking op de steekbank en dus tijd.”

Opvallend is de hoogte van de spil in de machine. Draaiers kunnen hierdoor ergonomisch werken.

Opvallend is de hoogte van de spil in de machine. Draaiers kunnen hierdoor ergonomisch werken.

Nieuwe klanten

Machines als deze SMEC Y-as machine, waarop in één keer producten kunnen worden bewerkt, zijn volgens Ton de toekomst. “Het zijn machines, die ons helpen de omslag te realiseren, die vorig jaar is ingezet. De Haan Machinefabriek wil niet te afhankelijk zijn van een enkele  klanten, dat maakt je kwetsbaar. Daarom zijn we vorig jaar begonnen met klantendiversificatie.”

In korte tijd zijn al vier Duitse klanten binnen gehaald. “De markt dwingt ons om meer klanten te werven in diverse sectoren”, zegt Ton. Want hoe gaat het verder met de automobielindustrie? Welke gevolgen hebben de duurzaamheidsontwikkelingen en wat doet corona? Er zijn sectoren die daar sterk uit zullen komen, maar er zijn ook sectoren die het moeilijk krijgen. Wij zijn in ieder geval bezig onze kansen te spreiden. Je moet je kunnen aanpassen, actief zijn en kansen benutten. Als je weet waar je goed in bent, en je biedt dit aan, dan heb je altijd kansen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Verspanen

Geautomatiseerd assen 2-zijdig bewerken

10-01 De nieuwe SMEC PL2000 is onder andere voorzien van een Hainbuch spantangsysteem en Fanuc…

Verspanen

Humacs Krabbendam verduurzaamt

29-09 Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam.…

Verspanen

Gereedschapmakerij SMG klaar voor de toekomst

23-03 SMG heeft een flinke historie als het gaat om de constructie en productie van…

Uncategorized

Standaard interface voor automatisering bestaande machines

10-02 Humacs Krabbendam en RoboJob hebben samen een standaard interface ontwikkeld waarmee bestaande CNC-machines sneller…

Automatisering

RoboJob en Humacs Krabbendam slaan handen inéén

11-12 Het zijn twee bekende bedrijven uit de maakindustrie die met een strategisch partnership naar…

Automatisering

Veel belangstelling voor live demonstraties

01-11 Humacs Krabbendam kijkt met tevredenheid terug op METAVAK. De beursstand, die werd gedeeld met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X