Bibus vol ambities

A-merken, innovatief, kwalitatief hoogwaardige componenten en een omvangrijk productenpakket. Deze steekwoorden kenmerken Bibus, dochteronderneming van het Zwitserse Bibus Holding en voorheen bekend onder de namen Mparts en Bibus Romicon. Sinds 1 januari zijn deze beide ondernemingen met één team, één pakket, vanuit één locatie onder één gezamenlijke, nieuwe naam Bibus op weg om binnen 5 jaar één van de grotere totaalleveranciers in de Benelux te worden voor sectoren als de machine- en apparatenbouw, de verpakkingswereld, alsmede de maritieme en medische sector. Managing Director en partner Stefan van der Beek vertelt over de strategie en de aanpak om dit te bereiken.

Een greep uit de producten die Bibus levert.

“One stop-shopping en het leveren van toegevoegde waarde. Dat zijn de belangrijkste doelen voor de korte en middellange termijn”, aldus Van der Beek. “Ons totale assortiment omvat inmiddels ruim 45.000 verschillende artikelen. Van mechanische en pneumatische componenten tot componenten op het gebied van mechatronica, procestechniek, milieutechniek, opspansystemen en machines.”

Lagere TCO

Met dit omvangrijke productenpakket hebben de engineers van Bibus voortaan de mogelijkheid om reeds in het ontwikkeltraject van projecten zeer diverse oplossingen aan te bieden. Oplossingen waarbij altijd gebruik wordt gemaakt van A-merken. Door oplossingsgericht mee te denken in de ontwikkelingsfase van projecten kunnen ze de meest kostenefficiënte, veilige, kwalitatief hoogwaardige en/of innovatieve oplossingen adviseren en realiseren, wat uiteindelijk resulteert in een lagere ‘total cost of ownership’. Van der Beek: “Anders is dit als een ontwerp van een machine en/of installatie al bijna klaar is. In zo’n laatste fase past vaak nog maar één oplossing en soms zelfs geen enkele meer.

Met kunst- en vliegwerk dienen onze mensen dan alsnog een oplossing op maat te realiseren en dat is vaak een kostbare exercitie. Om dit voor te zijn geven Bibus-medewerkers reeds in de ontwerpfase van projecten, al dan niet in of na overleg met de R&D-afdelingen van de leveranciers, technische adviezen op maat zodat onze relaties met hun innovatieve oplossingen koploper blijven in hun markt en hun klanten dus voorsprong kunnen bieden.”

Totaalleverancier

Bibus vertegenwoordigt momenteel 27 A-merken vanuit de hele wereld, waaronder Bansbach, ACE, Halder, Boteco, CKD, Ross, Airtac, Matrix, Mahr en Secoh. Al deze producten zijn verdeeld over 15 productgroepen, namelijk bedienen, machine-elementen, bevestigen, bekabelen, beschermen, robotaccessoires, dempingstechniek, aandrijven, pneumatiek, procestechniek, vacuümtechniek, meet- en regeltechniek, opspannen, machines en pompen. Door de toetreding tot de Bibus Holding zal de focus de komende jaren in fasen worden verlegd van een pur sang handelsonderneming naar ontwikkelpartner en totaalleverancier. De Nederlandse werkmaatschappij mag daarbij gebruik maken van de reeds aanwezige kennis en kunde bij buitenlandse zustervestigingen in Europa, die hier al jarenlang ervaring mee hebben.

Pneumatiek

In de Benelux heeft Bibus een omvangrijk pakket pneumatiek met maar liefst 15.000 pneumatiekcomponenten van bekende A-merkfabrikanten gelanceerd. Componenten variërend van rotatieremmen, veiligheidsdempers, flowmeters en -controllers, manifolds met I/O-links en grijpers tot pneumatische cilinders. “Op de vraag waarom gestart wordt met de uitrol van het pneumatiekpakket, antwoordt Van der Beek: “Omdat dit voor onze organisatie het meest laaghangende fruit is. Bij het voormalige Bibus Romicon was immers al veel expertise aanwezig op bovengenoemd gebied.

Na integratie van de 15.000 pneumatiekproducten binnen de ICT-structuur van het voormalige Mparts, kon het team direct starten met ‘cross selling’ ofwel deze nieuwe producten aanbieden bij onze bestaande klanten en visa versa. Op pneumatiekgebied is het streven om uit te groeien tot totaalleverancier om vervolgens binnen 3 tot 5 jaar organisch de overstap te maken naar ‘system integrator’. Volgens ons een realistisch doel, omdat Bibus in een omgeving werkt met veelvuldig terugkerende orders van bestaande relaties in de maakindustrie.” Door deze relaties nu een nog groter assortiment te kunnen bieden, krijgen ze niet alleen meer keuze, maar kan ook tijd worden bespaard doordat alles voortaan bij 1 totaalleverancier is te bestellen.

Mechatronica

Ook op het gebied van mechatronica worden momenteel grote stappen gezet. De Bibus Holding heeft immers het distributeurschap van veel interessante A-merken op dit gebied, die nog niet worden vertegenwoordigd op de Benelux-markt. Bibus is reeds met de eerste vertegenwoordigingen in gesprek. Van der Beek: “Ik bekijk alle vertegenwoordigingen die de Bibus Holding heeft op dit gebied en zoek die pakketten uit die naadloos aansluiten bij ons huidige pakket in onze markt. Dit in het kader van het cross selling-concept. Op deze wijze is het mogelijk meer toegevoegde waarde te leveren aan onze relaties en daar draait het om.” Bij het selecteren van nieuwe vertegenwoordigingen wordt wel voortdurend rekening gehouden met de huidige markttrends. Zo dient alles sneller, makkelijker, efficiënter, nauwkeuriger en op afstand bediend te kunnen worden en prijstechnisch moet het interessant blijven. Evenals bij het pneumatiekpakket start Bibus ook in de mechatronica in eerste instantie met de in- en verkoop van componenten en medio 2024 zal naar verwachting de overstap worden gemaakt naar de bouw van de eerste subassemblages.

Oorsprong

Mparts is voortgekomen uit Systomatic, een handelsonderneming die zich toelegde op verkeersmanagementsystemen. Daarnaast ontwikkelde deze handelsonderneming ook eigen producten. Toen Stefan van der Beek in 2005 Systomatic overnam ging het roer om. Van de industriële en medische optica werd afscheid genomen en de focus werd verlegd naar de handel van technische (werktuigbouwkundige) componenten. In 2010 fuseert Systomatic met Van Veenendaal Technisch Handelsbureau, specialist in elektrotechnische producten en experts op het gebied van bevestigen, bundelen, bekabelen en beschermen. Vanaf 2014 gingen ze gezamenlijk verder onder de toenmalige naam Mparts. De eerste stappen op weg naar het hedendaagse ‘cross selling’-concept werden gezet.

Bibus Romicon maakte een soortgelijke ontwikkeling door. Deze handelsonderneming werd in 1995 opgericht door Gerard Wezenberg, die direct van start ging op de Benelux-markt met de Japanse vertegenwoordiging CKD, één van grotere producenten op het gebied van pneumatiek, mechatronica, procestechniek en componenten voor de semiconductor-industrie. In de jaren erna werd het programma alsmaar verder uitgebreid. In 2018 nam Bibus Holding 70% van de aandelen van Bibus Romicon over. In 2022 volgde de overige 30%. Op hetzelfde moment verkocht Mparts eveneens 70% van haar aandelen aan de moedermaatschappij van Bibus Romicon en kocht 30% van de Bibus Romicon aandelen terug van Bibus Holding. Al snel volgde een fysieke samenvoeging van de beide organisaties. En sinds 1 januari 2023 zijn beide organisaties samen verder gegaan onder de naam Bibus. Het gezamenlijke productenpakket is inmiddels ondergebracht in één SAP-database, van waaruit voortaan ‘live’ documentatie kan worden geprint op elke gewenste locatie en foto’s, werktekeningen en STEP/CAD-bestanden van bijna alle producten kunnen worden gedownload naar een eigen omgeving voor verdere verwerking. Eventuele aanpassingen in de SAP-database worden ‘real time’ doorgevoerd in de website en de webshop en worden per direct zichtbaar gemaakt voor relaties. Ook de operationele en financiële afwikkeling geschiedt volledig vanuit SAP.

Tenslotte

Van der Beek: “Het fundament voor Bibus is gelegd. Tijd nu om met volle kracht vooruit te gaan en onze middellange doelen te realiseren, namelijk totaalleverancier en ontwikkelpartner (lees: system integrator) worden voor de maakindustrie. Momenteel bedraagt onze gezamenlijke omzet in de Benelux-markt zo’n 6,5 miljoen euro. Als alles conform planning verloopt dan is de verwachting dat de omzet jaarlijks met circa 5 tot 7% stijgt. Vanzelfsprekend zal niet alleen de omzet gaan stijgen, maar zal ook het team verder moeten worden uitgebreid in de komende periode. Ambitieus? Dat zeker, maar als we als team met inmiddels 18 medewerkers onze krachten bundelen en onze schouders eronder zetten, dan zijn we over 5 jaar vanaf nu als totaalleverancier en system integrator niet meer weg te denken uit de Benelux-markt. Daar gaan we voor!

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Geruisarme vacuümplaten

11-12 Deze modulaire handlingsoplossing is geschikt voor toepassingen in de verpakkingsindustrie. Denk onder andere aan…

Toeleveren

Bibus lanceert AirTAC kogelomloopgeleidingen

12-06 Alle modellen uit deze series zijn lineaire kogelomloopgeleidingen, die als hulpmiddel worden toegepast bij…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV