Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

FME en FPT-VIMAG houden in samenwerking met de lidbedrijven 3D Makers Zone, Oceanz, Bond3D en ASML op donderdag 7 april een bijeenkomst over de toepassingsmogelijkheden van 3D-printing voor bedrijven in de maakindustrie.

Tijdens de bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases van 3D-printing besproken vanuit verschillende invalshoeken.

Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases van 3D-printing besproken vanuit verschillende invalshoeken, zoals techniek, materiaal en toepassing. In interactieve sessies kunnen de deelnemers aan de bijeenkomst vervolgens in gesprek over de mogelijkheden van 3D-printing voor hun bedrijf.

De 3D-techniek is inmiddels een volwassen aanvulling voor de verschillende productiemethoden en kan breed worden ingezet: van prototyping tot serieproductie. Doordat er met digitale bestanden wordt gewerkt kun je snel en in kleine series produceren, gemakkelijk aanpassingen doorvoeren en zijn er complexe (lichtgewicht) vormen mogelijk. De voorraad kan hierdoor worden gereduceerd of totaal worden overgenomen door een digitale voorraad. Ook is de techniek duurzaam, omdat er vrijwel geen verspilling van materiaal is en omdat er lokaal kan worden geproduceerd, met minder transport tot gevolg.

Programma

 • 14.30 uur – Inloop en ontvangst bij 3D Makers Zone in Haarlem
 • 15.00 uur – Introductie over de toepassingsmogelijkheden van 3D-printing in de maakindustrie
  • Opening door Amber Fiechter, Business Development Manager Regio Noordwest FME
   Huidige en toekomstige toepassingsmogelijkheden van 3D-printing – door Herman van Bolhuis CEO en oprichter 3D Makers Zone Herman van Bolhuis, oprichter van 3D Makers Zone praat je bij over de huidige trends en ontwikkelingen in 3D-printing en de verschillende vernieuwde toepassingsmogelijkheden. Daarnaast geeft hij een beeld van de toekomst van 3D-printing over 5-10 jaar.
 • 15.30 uur – Presentatie business cases / use cases vanuit verschillende invalshoeken
  • Use case: 3D-geprinte bescherming voor onderdeel vliegtuigmotor van KLM – door Wilfred van Beuningen, Innovatiemanager bij 3D Makers Zone
   Wilfred van Beuningen gaat in op een 3D-geprinte beschermende cover voor een onderdeel van een vliegtuigmotor van KLM. De cover past perfect bij het originele onderdeel en kan vele malen worden gebruikt. Deze tool helpt KLM Engine Services tijd te besparen tijdens het revisieproces en de kosten te verlagen.
  • Use case: 3D-printen van een robot-gripper en onderdelen voor AWL – door Erik van de Garde, CEO van Oceanz
   Erik van de Garde gaat in op het gebruik van 3D-geprinte onderdelen door AWL. Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D-printen. Daarnaast wordt 3D-printen ingezet om complexe maatwerkonderdelen eenvoudig te produceren en integreren in hun machines. Dit maakt het mogelijk om enerzijds maatwerk te bieden en anderzijds sneller machines op te kunnen leveren.
  • Use case: 3D-geprinte onderdelen van hoogwaardige kunststoffen zoals PEEK voor ASML – door Marc Kunst, Manager Sales & Business Development bij Bond3D en Radu Donose, AM Competence Owner bij ASML
   Marc Kunst en Radu Donose praten je bij over het toepassen van 3D-geprinte functionele onderdelen van hoogwaardige kunststoffen, zoals PEEK (PolyEtherEtherKeton), in de hightech industrie. Zij zullen toelichten hoe je de toegevoegde waarde van 3D-printen kan maximaliseren, door al vroeg in het designtraject rekening te houden met design-guidelines in relatie tot de gevraagde functionaliteit.
 • 16.15 uur – Interactieve tafelgesprekken in groepen
  • In groepen wordt gesproken over de mogelijkheden om met 3D-printing een bijdrage te leveren aan de oplossing van business vragen van jouw bedrijf. Dat gebeurt langs verschillende invalshoeken zoals de gebruikte techniek, het materiaal en de toepassing. Deze groepen worden begeleid door experts op de verschillende gebieden van 3D printing.
 • 16.45 uur – Afsluiting en vervolgstappen
 • 17.00 uur – Netwerkborrel
 • 17.30 uur – Einde bijeenkomst

De bijeenkomst is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelden kan hier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Bedrijf en Economie

FME: Koopkracht bedrijven moet prioriteit zijn

20-09 Andere Europese landen hebben een steunpakket opgetuigd om de industrie te ondersteunen. Ook Nederland…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X