Bito zorgt voor werkgemak en productiviteit in montagehal Gazelle

Koninklijke Gazelle heeft de aanvoer van onderdelen in zijn nieuwe montagehal gestroomlijnd met doorrolstellingen van Bito Systems. In deze hal, waar elke dertig seconden een nieuwe fiets van de band rolt, liggen enkele honderden onderdelen onder handbereik van de 250 montagemedewerkers. Mede dankzij een testopstelling is Bito erin geslaagd het ontwerp exact af te stemmen op de ergonomie en het werkgemak van de medewerkers.

Met het vorig jaar door Koning Willem-Alexander geopende nieuwe Innovation & Production Center heeft de fietsfabrikant een flinke efficiëntieslag afgerond. Het meer dan honderd jaar oude fabriekscomplex in Dieren bestond namelijk uit meerdere gebouwen, wat in termen van productie en logistiek de nodige uitdagingen opleverde. Tussen het monumentale hoofdgebouw en de gehandhaafde fabrieksgebouwen is daarom een hypermoderne montagehal met een oppervlakte van 7000 vierkante meter gebouwd. Eén van de meest in het oog springende elementen is de geautomatiseerde lakkerij, die qua prestaties de lakkerijen in de auto-industrie naar de kroon steekt.Gazelle heeft de nieuwe montagehal volledig volgens de lean-principes ingericht. Dat betekent dat de fietsen in een logische en efficiënte flow worden gebouwd, wat onder meer leidt tot kortere doorlooptijden. Met 250 van de in totaal 350 medewerkers heeft de fietsfabrikant – afhankelijk van het type fiets –gemiddeld twee werkdagen nodig om uit ruwe delen een volledig afgemonteerde fiets te monteren. Opgeteld gaat het om 275.000 fietsen per jaar, variërend van stadsfietsen tot e-bikes. Elke 30 seconden rolt een nieuwe fiets van één van de drie montagebanen, die via een monorail direct de vrachtauto in gaat.

Juiste onderdeel op juiste moment
In de montagehal vervullen doorrolstellingen van Bito een belangrijke functie.  In deze stellingen, opgesteld parallel aan de montagelijnen, liggen de onderdelen die de montagemedewerkers nodig hebben voor het bouwen van de fietsen. Door de ergonomische, overzichtelijke wijze waarop de onderdelen tijdelijk worden opgeslagen, kunnen de montagemedewerkers eenvoudig en gemakkelijk het juiste onderdeel op het juiste moment pakken en monteren.

De onderdelen komen onder meer uit de voormontage en de automatische lakkerij. Via de kanban-aanvulmethodiek wordt de voorraad in de doorrolstellingen steeds weer aangevuld, zodat altijd de juiste onderdelen klaar liggen. Voor een niet-elektrische fiets gaat dit om gemiddeld 170 onderdelen, bij een elektrische fiets kan dat oplopen tot ruim 230 verschillende onderdelen.

Werkgemak van medewerkers
Behalve doorrolstellingen voor de montagehal heeft Bito ook pallet- en doorrolstellingen geleverd voor het hoofdmagazijn. Hier liggen de fietsonderdelen op voorraad, bestemd voor productie en levering aan de fietswinkels in binnen- en buitenland. Gazelle zet de doorrolstellingen in het hoofdmagazijn voornamelijk in voor de opslag en orderpicking van bouten en moeren voor aanvulling van de grijpvoorraad bevestigingsmiddelen in de montagehal.

In de keuze voor Bito als leverancier speelde de kwaliteit van de magazijnstellingen een belangrijke rol, met name met het oog op de veiligheid voor de medewerkers. Bij de palletstellingen komt dit onder meer tot uiting in de grote aandacht voor aanrijdbeveiliging en doorvalbeveiliging in het hoofdmagazijn. Ook bij de vaststelling van het exacte ontwerp van de doorrolstellingen is Gazelle niet over één nacht ijs gegaan. Bito heeft een testsectie geleverd, zodat montagemedewerkers zelf de kwaliteit en ergonomie konden beoordelen. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen, die het werkgemak en daarmee ook de kwaliteit en de productiviteit van de medewerkers aanzienlijk verbeteren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Werkbare oplossingen voor moderne montage

05-12 De productie en de montage digitaliseren in een hoog tempo, dat plaatst veel bedrijven…

Personeel en Opleiding

40% werknemers in werkplaats heeft lichamelijke klachten

01-02 Een derde van de werknemers heeft lichamelijke klachten (pijn of vermoeidheid) door het werk.…

Automatisering

Orlaco monteert vrijwel foutloos

01-02 Orlaco-zichtsystemen helpen de gebruikers van vorkheftrucks, bouwmachines, vrachtwagens en schepen om te zien wat…

Geen categorie

Ergonomische werkstoel zonder wieltjes

17-03 Swingseat is een nieuw innovatief product voor mensen die zittend en/of staand werk verrichten…

Automatisering

Exoskelet voor de maakindustrie in de maak

03-12 Exoskeletten worden al toegepast in de revalidatie, waar ze aan mensen met fysieke beperkingen…

Automatisering

Snel en foutloos monteren met tablet, smartphone en smartwatch

02-04 De montage van machines en installaties moet snel en zonder haperingen gebeuren. Tablet-pc’s, smartphones…

Geen categorie

Inzet 5xbeter werpt vruchten af

19-03 De inzet van het 5xbeter instrumentarium binnen bedrijven in de metaalbewerking en metalektro leidt tot concrete…

Geen categorie

Veilig en gezond werken in scheepsbouw en -reparatie

15-01 Stikken in een besloten ruimte, elektrocutie door elektrische apparatuur of in een mangat vallen:…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?