40% werknemers in werkplaats heeft lichamelijke klachten

Een derde van de werknemers heeft lichamelijke klachten (pijn of vermoeidheid) door het werk. Bij mensen die werken in een magazijn, werkplaats of op het buitenterrein is dat zelfs zo’n 40%. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder 1200 werknemers.

Hoewel een groot deel van het kantoorpersoneel (82%) de klachten bespreekt met hun werkgever, heeft 18% van hen en maar liefst 26% van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers hier moeite mee. Ze zijn naar eigen zeggen “bang als ‘klager’ te worden bestempeld.” Een kleiner deel is bovendien bang door hun collega’s als ‘slap’ of ‘zwak’ te worden gezien wanneer ze zeggen dat ze behoefte hebben aan hulpmiddelen.

Lydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan, vindt de cijfers zorgwekkend. “Als mensen hun mond maar houden, terwijl ze met eenvoudige hulpmiddelen veel prettiger zouden werken, schiet niemand daar iets mee op.”

Oorzaak: te lang staan en zitten
Van alle ondervraagde werknemers noemt 40% een te hoge lichamelijke belasting als voornaamste oorzaak van lichamelijke klachten. Van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers heeft 39% lichamelijke klachten. Zij wijten deze klachten aan te lang staan (41%) en een te hoge werkdruk (35%). Van de mensen met een administratieve baan geeft 25% aan lichamelijke klachten te hebben. De helft (50%) wijt dit aan te lang zitten en 48% noemt verkeerd meubilair als oorzaak.

Geen hulpmiddelen bij tillen
Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan regelmatig voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. Een op de drie zegt dat de werkgever hiervoor niet voldoende hulpmiddelen ter beschikking stelt. Niet zo gek dus dat 52% van de werkplaats- en magazijnmedewerkers met klachten, rugpijn heeft. Ook pijn in nek, schouders, benen, knieën en voeten wordt door ongeveer een derde genoemd. De meest gehoorde klachten bij kantoorpersoneel zijn: vermoeide ogen (45%) en pijn in rug, nek en schouders (40%). “In de werkzame beroepsbevolking zorgt lichamelijke belasting op het werk dan ook voor veel gezondheidsverlies”, aldus het Themarapport Gezondheid en maatschappelijke participatie 2014 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Tips ter verbetering van de werkomstandigheden
“Er zijn voor elke werkplek uitstekende praktische oplossingen om het werk gezonder en prettiger te maken. In onze blogs geven we hier veel praktische informatie over”, aldus Lydia Rongen. “Je moet het alleen wel met elkaar bespreken en er iets aan willen doen. Iedereen weet inmiddels wel dat lang zitten niet goed is en dat een juiste bureaustoel van groot belang is. Toch hebben werkgevers daar blijkbaar nog veel te weinig aandacht voor. Laat staan dat de ergonomie in magazijn en werkplaats goed geregeld is. Terwijl bijvoorbeeld een speciale mat de klachten bij ‘lang staan’ al sterk kan verminderen. En eerlijk is eerlijk, ook bij Manutan moeten we daar natuurlijk voortdurend heel alert op blijven.”

Rongen ziet hier een belangrijke rol voor werkgevers.  “Natuurlijk moet je als werknemer je mond open doen en eens kijken welke hulpmiddelen jou kunnen helpen. Maar werkgevers kunnen de toon zetten door hardop uit te spreken dat het heel belangrijk is om aan te geven of je alle hulpmiddelen hebt om je werk goed en prettig te doen. Ze moeten dat echt stimuleren en serieus nemen. Je wilt toch liever iemand die helder aangeeft waar hij tegenaan loopt, dan iemand die straks voorgoed thuis zit omdat hij nooit iets durfde te zeggen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Verspanen

Huvema biedt alles voor de werkplaats

21-02 Goede prestaties beginnen met een professionele werkplaats. Huvema is gespecialiseerd in de verkoop van…

Werkplaatstechniek

Valblok voor de zwaarste omgevingen

30-08 Wiltec introduceert een nieuw valblok: de Miller DuraSeal valstop (SRL). Dit valblok voldoet aan…

Werkplaatstechniek

Nieuwe Holmatro accuschaar knipt tot 65 ton

28-05 Hydrauliekspecialist Holmatro presenteert een compleet nieuwe serie accuscharen, speciaal ontwikkeld voor de recycling, sloop-,…

Bedrijf en Economie

Bito zorgt voor werkgemak en productiviteit in montagehal Gazelle

22-03 Koninklijke Gazelle heeft de aanvoer van onderdelen in zijn nieuwe montagehal gestroomlijnd met doorrolstellingen…

Verspanen

Hoffmann Group wijst de weg naar de ideale werkplaats

09-03 Het optimaliseren van het productieproces is een behoefte die extreem in opkomst is in…

Geen categorie

Ergonomische werkstoel zonder wieltjes

17-03 Swingseat is een nieuw innovatief product voor mensen die zittend en/of staand werk verrichten…

Automatisering

Exoskelet voor de maakindustrie in de maak

03-12 Exoskeletten worden al toegepast in de revalidatie, waar ze aan mensen met fysieke beperkingen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X