Snel en foutloos monteren met tablet, smartphone en smartwatch

0

De montage van machines en installaties moet snel en zonder haperingen gebeuren. Tablet-pc’s, smartphones en smartwatches kunnen de monteurs daarbij helpen. Hoe dat functioneert, demonstreren onderzoekers van de gerenommeerde Fraunhofer-organisatie volgende week op de Hannover Messe.

Qua tijd beslaat het monteren van installaties en grote industriële machines ongeveer 70 procent van de totale productietijd. De onderzoekers van Fraunhofer IGD willen dit tijdsbestek terugdringen. “Ons doel is het werk van monteurs eenvoudiger te maken”, verklaart professor Bodo Urban van Fraunhofer IGD. “Hiervoor moet belangrijke informatie, zoals werkvoorschriften, constructiedetails of stuklijsten, op elk moment actueel en in de juiste volgorde op de werkplek beschikbaar zijn.”

De hulpsystemen van Fraunhofer IGD bieden nieuwe oplossingen voor de voorbereiding, uitvoering en documentatie van de montage. Hun opzet bestaat uit drie toepassingen:

De productie in één oogopslag met ‘Plant@Hand3D’
Alle belangrijke productiegegevens worden in het ‘Plant@Hand3D’-controlepaneel middels een 3D-model van de productie-omgeving overzichtelijk, begrijpelijk en met een directe relatie tot de machine of de montagewerkplek voorgesteld. De gevisualiseerde data kunnen via een interactief te bedienen multitouch-paneel worden beheerd en nieuwe opdrachten kunnen eenvoudig worden gepland.

Vooruitziend assisteren met de ‘Plant@Hand-montageassistent’
Niet alle medewerkers hebben dezelfde informatie nodig voor hun werkzaamheden. De ‘Plant@Hand-Montageassistent’ reduceert de relevante data tot de doorslaggevende details. De montage-informatie wordt op displays op de werkplek voorgesteld en de medewerker kan zich stap voor stap door het montageproces laten leiden. Korte werkaanwijzingen zijn beschikbaar op de Smartwatch, waarmee via gebaren ook presentaties en apparaten zonder ze aan te raken gestuurd kunnen worden.

Intelligent visualiseren met ‘Social Augmented Reality’
Om fouten in de montage te vermijden, is het belangrijk de gemonteerde modules op gezette tijden te testen. Hiervoor voegen de Fraunhofer-onderzoekers via het camerabeeld van een tablet-pc informatie over de module toe, die het complexe montageproces verduidelijkt. Dat is extra informatie bij de modules en arbeidstappen, checklists alsmede animaties die de in- en uitbouw simuleren. Medewerkers kunnen deze informatie ook voorzien van hun eigen commentaar om hun collega’s over problemen of betere methoden te informeren.

Hoe u uw montageproces kunt versnellen, tonen medewerkers van Fraunhofer IGD van 7 tot en met 11 April in hal 5, stand D14 van de Hannover Messe.