Boessenkool laswerk geborgd door ISO 3834-2

Alle benodigde procedures en kennis die van invloed zijn op de beheersbaarheid van de kwaliteit van het meest hoogwaardig laswerk en oplassen zijn bij Machinefabriek Boessenkool aanwezig. Dat is nu bevestigd door Lloyds met de uitreiking van het kwaliteitsborgingscertificaat ISO 3834-2. Daarmee heeft Boessenkool aangetoond dat het voldoet aan de hoogste eisen die momenteel in de markt aan een lasbedrijf kunnen worden gesteld.

ISO 3834-2 is de meest uitgebreide certificering voor lasbedrijven. Alle fasen van het productieproces en de gebruikte materialen en technieken worden van begin tot eind zorgvuldig in ogenschouw genomen en gecontroleerd op beheersbaarheid.  De certificering is de internationaal erkende norm en waarborg voor laswerkzaamheden van de hoogst mogelijke kwaliteit.

Een toenemend aantal opdrachtgevers, ook internationaal, in de on & offshore, rail-infra, defensie en petrochemische industrie, verlangt steeds vaker de ISO 3834-2 certificering. Daarnaast heeft Boessenkool ook een aantal belangrijke andere kritische afnemers die graag de onder ISO 3834-2 gefabriceerde producten afnemen. Denk aan zware hef-/ en hijsmiddelen, trailerbouw en transporttechniek, machinebouw, grondverzet, weg- en waterbouw en bruggenbouw.

Het proces
De NEN-EN-ISO 3834 bestaat uit verschillende niveaus. Voorafgaand aan het eigenlijke lassen wordt de lasmethode gekwalificeerd (LMK) volgens EN 15614 waarna er een lasmethodebeschrijving (WPS) wordt opgesteld. Daarin wordt het werk volledig voorbereid en beschreven. Hierin zijn bijvoorbeeld laspositie, verbindingsvorm, toevoegmateriaal, stroomsterktes en hitte inbreng omschreven. Deze beschrijving moet onder de 3834-2 nauwlettend worden gevolgd en navolgbaar zijn.

Gecertificeerd laspersoneel
Vervolgens moet het bedrijf beschikken over een lascoördinator en gecertificeerde lassers om de werkzaamheden voor te bereiden, uit te voeren en de kwaliteit te borgen. De lassers zijn volgens EN 287 en EN ISO 9606 gecertificeerd. De werkvoorbereider en lascoördinator stellen lasmethodebeschrijvingen op die voldoen aan de EN ISO 15610 norm. Conform de goedgekeurde methodebeschrijving mogen de producten dan gelast worden.

Gecertificeerd en navolgbaar materiaal
Het volgens de norm te verwerken materiaal is gecertificeerd. Het materiaal wordt daarom bestelt volgens het EN-10204 3.1 certificaat. De certificering van het materiaal alleen is nog niet voldoende. Aan het einde van het productieproces moet nog precies te achterhalen zijn welk materiaal is gebruikt en wat de mechanische en chemische eigenschappen ervan zijn. Hiervoor heeft Boessenkool overstempelbevoegdheid om het gebruikte materiaal te kunnen her waarmerken.

Naast de hoge eisen gesteld aan alle facetten van het lasproces, de lasmethodekwalificatie (LMK), eisen voor de lassers, inspecties en ‘Niet Destructief Onderzoek’ (NDO met röntgen, ultrasoon, magnetisch of penetrant) vereist de norm ook: aandacht voor uitbesteding, personeel voor inspectie, onderhoud en inspectie van lasmaterieel, vastlegging en opvolging van afwijkingen. Evenals het laswerk zelf, de opslag en toepassing van lastoevoegmaterialen en eventuele warmtebehandelingen.

Gelaste producten worden indien nodig door Boessenkool  in eigen productie  nabewerkt om nog nauwkeurigere toleranties te realiseren.

Made by Boessenkool
De certificering houdt in dat onder toezicht van de lascoördinator, volgens goedgekeurde procedures, en met gekwalificeerde lassers wordt gewerkt. Vanaf de orderacceptatie tot en met  het moment van productafname. Of het nu OnderPoederdek lassen is, MIG, Elektrode of (hotwired) TIG. Binnen ISO 3834-2 biedt Boessenkool de lasprocessen, elektrode, OP (onder poederdek), MIG, TIG en Hot-Wired (auto)TIG. En laswerk gecertificeerd volgens EN ISO, PED, ASME IX, API en AWS.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Primeur Nederlandse brandweerdrone op ESEF Maakindustrie

13-03 De Almelose machinefabriek Boessenkool wil met mega-drones de wereld veroveren en introduceert de zogeheten…

Bedrijf en Economie

Nieuwe financiering voor Boessenkool-zuster DeSpray

13-12 Jaarlijks komen in Nederland circa 200 miljoen spuitbussen terecht in de afvalstroom, wereldwijd zelfs…

Bedrijf en Economie

Boessenkool doneert 4.500 euro aan stadsboerderij in Almelo

16-10 Tijdens de feestelijke opening rondom de nieuwbouw van Boessenkool hebben genodigden een vrijwillige bijdrage…

Bedrijf en Economie

Machinefabriek Boessenkool supertrots op nieuwbouw

09-10 Na deze officiële openingshandeling volgde voor alle genodigden een uitgebreide rondleiding door de fabriek…

Verspanen

Groot Geminis bewerkingscentrum nieuwste aanwinst Boessenkool

30-06 De Geminis GT7i G4 is ontworpen met het oog op prestatie en veelzijdigheid. Met…

Verspanen

Bijzondere vondst in gevel Machinefabriek Boessenkool

16-02 Na het afronden van de eerste fase van de verbouwing bij Machinefabriek Boessenkool in…

Bedrijf en Economie

Innovatie van Boessenkool is dé Overijsselse Circulaire Innovatie

08-02 DeSpray Environmental won met de innovatie Spuitbus recycling en hergebruik grondstoffen. Prachtig voorbeeld De…

TechnishowNieuws

Boessenkool up-to-date met nieuwe 5-asser van Ibarmia

24-08 Directeur Eelco Osse van de veelzijdige machinefabriek in Almelo zegt over deze uitbreiding van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV