Boren voor aerospacematerialen

0

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe volhardmetalen boren ontworpen voor het verbeteren van de duurzaamheid en prestaties bij het maken van gaten in werkstukken van uitdagende lucht- en ruimtevaartmaterialen, zoals hittebestendige superlegeringen (HRSA’s), titanium legeringen en composieten.

Er zijn specifieke uitdagingen gerelateerd aan het boren in deze lucht- en ruimtevaartmaterialen. De vermoeidheidsbestendigheid, hardheid en taaiheid van HRSA-materialen bij hoge temperaturen bijvoorbeeld, hebben gecombineerd een aantal slijtende effecten op boren. Bij composieten daarentegen, kunnen de lagen gemakkelijk van elkaar loslaten onder de mechanische belasting van het boren, een proces dat ook wel delaminatie wordt genoemd. De nieuwe CoroDrill oplossingen zijn speciaal ontworpen om dergelijke problemen tegen te gaan en leveren een verbeterde standtijd en prestaties.

De nieuwe CoroDrill 860 volhardmetalen boor met -SM geometrie is ontwikkeld voor een robuuste proceszekerheid, hoge gatintegriteit en uitstekende standtijd. Deze boor waarborgt de kwaliteit bij het maken van gaten in ISO S materialen zoals HRSA’s, waaronder Inconel, Waspalloy, Hastelloy en Udimet. Het assortiment, dat volledig is voorzien van inwendige koeling, loopt van 2xD tot 5xD, in diameters van 3 tot 16 mm. Daarnaast is de CoroDrill 863 volhardmetalen boor met -O geometrie geïntroduceerd, een geoptimaliseerde oplossing voor composiet lucht- en ruimtevaart werkstukken. Het basismateriaal is gebaseerd op een nieuwe soort, O1AD, voor betere slijtvastheid, biedt een uitstekende standtijd en hoge gatintegriteit. Een hoge axiale spaanhoek is inbegrepen voor verminderde delaminatie in unidirectioneel CFRP (carbon fibre reinforced plastic). Het assortiment is beschikbaar van 4xD tot 5xD, in diameters van 3 tot 10 mm.