‘British Steel op rand faillissement’

0

British Steel, de op een na grootste staalproducent van Engeland, staat op omvallen tenzij de overheid instemt met het verstrekken van een noodhulp van 30 miljoen pond. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van de informatie van twee ingewijden.

British Steel had de Britse overheid om een lening van 75 miljoen pond gevraagd, maar heeft de vraag teruggebracht tot 30 miljoen pond, omdat beleggingsmaatschappij en tevens eigenaar van British Steel, Greybull Capital, ermee had ingestemd om meer geld in het bedrijf te investeren. Dit heeft een bron die dichtbij de onderhandelingen staat aan persbureau Reuters gemeld. Er zijn circa 5.000 werknemers werkzaam bij British Steel en nog eens 20.000 bij toeleveranciers. In 2016 kocht Greybull Capital het bedrijf voor 1 pond van Tata Steel, dat van het noodlijdende bedrijf af wilde. Volgens British Steel zijn de onderhandelingen rondom de noodhulp nog in gang en kunnen de werknemers er op rekenen dat het salaris in mei volledig betaald zal worden.

Een tweede bron meldde Reuters dat British Steel de steun van vier grote geldschieters verloor, terwijl enkele anderen daarvoor al waren vertrokken. Redenen voor het gebrek aan vertrouwen worden in het persbericht gewijd aan hoge groene belastingen en energiekosten in Groot-Brittannië en onzekerheden rondom de geplande Brexit. “De ineenstorting van British Steel zou verwoestende gevolgen hebben voor duizenden banen in Scunthorpe, evenals in de bredere toeleveringsketen,” zei Jeremy Corbyn, politicus van de Labour Party, op Twitter. “De overheid moet handelen om de toekomst van de staalfabriek op de lange termijn veilig te stellen en het levensonderhoud van mensen en de gemeenschap beschermen.”