Buislaser verkort levertijden 2handle Polen

2handle Polen, een Nederlands familiebedrijf in het Poolse Poznan dat kleine staalconstructies produceert in opdracht van voornamelijk Nederlandse klanten, heeft geïnvesteerd in een nieuwe buislaser TruLaser Tube 5000 fiber van Trumpf. Deze machine zal nog dit jaar operationeel zijn en vanaf het nieuwe jaar volledig produceren. Hierdoor kan 2handle Polen de levertijden verkorten. “Die liggen nu nog op 4 à 5 weken, maar we gaan terug naar maximaal 4 en willen nog liever naar 3 weken”, zegt directeur Ton Knapen.

Om dat te kunnen waarmaken is 2handle Polen al enige tijd bezig de doorlooptijden te verkorten. De toeleverancier is begonnen met het invoeren van QRM (Quick Response Manufacturing), een aanpak die juist gericht is op het verkorten van doorlooptijden bij maakbedrijven die veel verschillende producten produceren. En dat doet het bedrijf van Ton Knapen: “We maken meer dan 3000 verschillende producten, die ook nog eens diverse nabehandelingen kennen. We maken ze in kleine en grote series; 5 stuks maar ook 5.000 stuks.”

Compleet product
2handle Polen produceert onder andere inrichtingen van sporthallen, elementen van sporttoestellen, automotive chassis en liften, vastzetindustrie, meubelindustrie en magazijninrichtingen; goed transporteerbare producten, die makkelijk op de vrachtwagen naar Nederland kunnen. Allemaal met een kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit die men in ons land gewend is, tegen zeer concurrerende prijzen. Daarbij is de totale productie en afwerking in één hand. 2handle Polen last in eigen beheer, doet de nabehandeling (stralen, poedercoaten, zink) en de montage en zorgt voor het verpakken en het transport. “Zo leveren we een compleet product. Daar is grote vraag naar. De trend is dat onze klanten het liefst een zo veel mogelijk afgewerkt product ontvangen.”

Bottleneck in voorbereiding
Ton Knapen en zijn 35 medewerkers krijgen het daardoor steeds drukker en ze stuitten daarbij op de grenzen van hun productiecapaciteit. De bottleneck zat in de voorbereiding. De meeste producten die worden geproduceerd zijn frame-achtige constructies, waarvoor op maat gesneden kokers nodig zijn. Eerst is geprobeerd om met twee nieuwe zaagmachines de bottleneck op te lossen, maar dat bracht niet voldoende. Tevens is een nieuwe robot aangeschaft, maar ook dat liet onverlet dat de voorbereiding nog sneller en beter moest.

2handle Trumpf

80 procent van het kokermateriaal dat 2handle Polen produceert is 60-70 cm lang en heeft een wanddikte van 1,5 tot 3 mm. Juist hiervoor is de nieuwe buislaser met fiberlaserbron geschikt.

Hiervoor zorgt nu de nieuwe buislaser, waarmee 2handle Polen in één keer een grote stap maakt. Kostte het uitbesteden van buislaserwerk of het zelf zagen van kokermateriaal voorheen 2 à 3 dagen, nu kan dat in een uur. De bedoeling is de buislaser standaard te gaan  gebruiken voor alle buis- en kokermateriaal.
Ton Knapen heeft een goed gevoel bij de TruLaser Tube 5000 fiber die afgelopen voorjaar door Trumpf op de vakbeurs Tube is gelanceerd. Eind oktober bezocht hij samen met zijn general manager Bartosz Winkler de Euroblech in Hannover om met de mensen van Trumpf Polen de laatste afspraken over de installatie van de nieuwe machine te maken.

Sneller en efficiënter snijden
Ton Knapen heeft bewust gekozen voor een fiberlaser. 80 procent van de kokerproductie bij 2handle is 60-70 cm lang en heeft een wanddikte van 1,5 tot 3 mm. Juist voor dat kleine, dunne materiaal is een fiberlaserbron het gunstigst. De fiberlaser snijdt twee keer sneller dan een CO2 laser, is veel efficiënter en kan snijden onder een hoek van 45 graden. Door het ontwerp van de behuizing heeft de machine een hoge toegankelijkheid en de Rapid Cut functie zorgt voor kortere cyclustijden. Doordat de machine niet volledig met een vaste behuizing is uitgevoerd, kan hij ook handmatig worden beladen. Na het bewerken kan de behuizing – die beschermt tegen stralingsgevaar – aan de voorzijde van de machine omlaag worden gebracht. Vervolgens kan een nieuwe buis worden geladen. Deze functie komt goed van pas als tussen serieproductie door snel een enkelstuk moet worden geproduceerd. Uiteraard is de machine ook geschikt voor automatische belading.

Omdat bij het snijden van buis veel contouren voorkomen en de snijbewegingen korter zijn dan bij het snijden van plaatmateriaal, heeft Trumpf speciaal voor de buislaser Rapid Cut ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat de buis grotere en snellere bewegingen maakt en dat de snijkop pendelt over 3 graden. Door dit pendelen hoeft de buis minder uitslag te maken. Dit geeft volgens Trumpf 15% meer productiviteit.

Ton Knapen is ervan overtuigd dat hij de Nederlandse markt, waar 2handle Polen al diverse klanten met repeterende opdrachten heeft, nog beter kan bedienen. “En niet alleen met kortere levertijden. De klanten vragen ook een hoger niveau van de producten. Ook daar kunnen we met deze machine, die heel nauwkeurig en met hoge kwaliteit snijdt, voor zorgen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Adlas steeds completer door gerichte investeringen

24-04 Officieel is Adlas gecertificeerd volgens de norm EN1090-1 met productnorm EN1090-2 tot en met…

Plaatbewerking

Mogelijkheden buislasersnijtechniek nog steeds onvoldoende benut

17-04 Toch lopen toeleveranciers nog vaak aan tegen onwetendheid aan de kant van hun opdrachtgevers.…

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Buislaser bij Schouten & Visschers snijdt, boort en tapt in één procesgang

07-06 “De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse…

Toeleveren

Disselhorst Metaal voert hoogste investeringsagenda ooit uit

16-05 Het is al weer tien jaar geleden dat hij Disselhorst, producent van plaatwerk voor…

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?