Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

Bystronic heeft bij Metlas Metaalindustrie in Hapert een ByTube Star 130 geïnstalleerd, de eerste van dit nieuwe type in de Benelux. Het is een buislaser, maar de vraag is of deze benaming de machine wel volledig recht doet. Want hij snijdt naast gesloten kokers en ronde buizen ook hoeklijnen, open profielen, platte strips en ellipsen. Ook voor deze producten stelt de machine zichzelf volautomatisch in, waardoor de omsteltijden heel kort zijn.

Joris Meesters van Bystronic Benelux en directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas bij de nieuwe buislaser. Voor hen een aantal producten, die de veelzijdigheid van deze machine illustreren.

En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden om te investeren in een buislaser. “Mijn eerste gedachte was dat buislasers volautomatisch kokers en ronde buizen snijden en dat andere producten zoals hoeklijnen en strippen alleen met heel veel omsteltijd konden worden gesneden. Totdat Joris Meesters van Bystronic Benelux mij een paar video’s liet zien van de ByTube Star 130, die zonder omstellen gewoon alles sneed. Dat doen wij nu ook. We moeten hooguit de nozzle wisselen vanwege de verschillende wanddikten, maar dat is zo gebeurd. Deze machine is superflexibel en daarom hebben we hem ook gekocht. Want we zitten heel erg in de enkelstuks. We doen allemaal verschillende producten in kleine aantallen.”

Toelevering aan machinebouw

Metlas is een toeleverancier in de metaalsector. Het bedrijf is in 1990 opgericht door de vader van Ron Wouters, die zelf sinds 2008 eigenaar is. Het is een compleet metaalbedrijf dat verschillende technieken beheerst: conventioneel zagen en boren, lasersnijden en kanten, draaien, frezen en lassen. En sinds een aantal maanden dus ook buislasersnijden. De klanten zijn vooral machinebouwers in de regio en bedrijven die in de toeleveringsketen van de machinebouw zitten. Tevens is Metlas hofleverancier van zusterbedrijf Dücker Prefeeder, dat machines voor de golfkartonindustrie produceert. “In die machines zitten wel 1400 onderdelen en die doen wij allemaal”, licht Wouters toe.

Ron Wouters zelf en twee operators kunnen de machine bedienen. “Deze machine is superflexibel en daarom hebben we hem ook gekocht. Want we zitten heel erg in de enkelstuks. We doen allemaal verschillende producten in kleine aantallen.”

Ron Wouters zelf en twee operators kunnen de machine bedienen. “Deze machine is superflexibel en daarom hebben we hem ook gekocht. Want we zitten heel erg in de enkelstuks. We doen allemaal verschillende producten in kleine aantallen.”

Betrouwbaar

De kracht van Metlas is het leveren van kleine aantallen met korte doorlooptijden. De toeleverancier uit de Brabantse Kempen kan de orders van klanten helemaal verzorgen, inclusief de oppervlaktebehandeling indien gewenst. “We zijn een betrouwbare leverancier”, aldus Wouters. “Dat zegt iedereen, maar bij ons geldt: afspraak is afspraak. Is er wat aan de hand, dan lopen we niet voor weg voor onze verantwoordelijkheid. Dan zijn we er ook. Sterker nog; een klant met een probleem is voor ons de belangrijkste klant van allemaal. We staan direct klaar om de boel op te lossen zodat hij weer vooruit kan.”

Meer producten maken

Het materiaal dat Metlas verwerkt, is vrijwel allemaal staal, van 1,5 tot 30 mm dik. Zoals zo veel van zijn collega’s is Wouters als eigenaar altijd op zoek naar mogelijkheden om met hetzelfde aantal mensen (Metlas heeft zo’n twintig medewerkers) meer producten te kunnen maken. Dat was ook de belangrijkste reden om te investeren in een buislaser. Metlas beschikte reeds over een vlakbedlaser van Bystronic. Bij alle onderdelen die niet van de plaatlaser komen, moest er veel worden gezaagd, geboord en geponst. Nu hoeft dat niet meer. “90 procent van alle onderdelen die niet van de plaatlaser komen, kunnen we nu op de buislaser doen. De producten vallen kant-en-klaar op de lopende banden van de uitvoerstations, zonder veel steltijd. Kokers met afmetingen tot 130×130 mm kunnen we tot 17 kilo per meter verwerken, profielen tot 13 kilo de meter. De aanvoerlengte is 6,5 meter en we kunnen snijden tot maximaal 4 meter. Wat ook fijn is, is dat we het restmateriaal praktisch allemaal kunnen opmaken. De kortste lengte die we kunnen inspannen is 400 mm.”

Extra veiligheid

De ByTube Star 130 is een high-end buislaser van Bystronic. Met deze machine beschikt de gebruiker over het volledige bereik van 10 tot 130 mm, ook voor open profielen. De volautomatische instelling betekent extra veiligheid voor de medewerkers en vermindert tegelijkertijd het risico als gevolg van menselijke fouten. Een extra lineaire as van de snijkop zorgt voor hoogste snelheid en kwaliteit onder alle omstandigheden. Met gegarandeerde kwaliteit ook bij zeer kleine buizen.

De machine voldoet voor Ron Wouters volledig aan zijn verwachtingen. Het snijden met de ByTube Star 130 vervangt tijdrovend boren, zagen, frezen of ponsen. Bovendien is de nauwkeurigheid beter ten opzichte van zagen. De positie van de gaten is eveneens nauwkeuriger ten opzichte van boren. En in vergelijking met verspanen gaat het snijden veel en veel sneller. “Met dezelfde mensen kunnen we nu dus meer producten maken. Daar komt nog eens bij dat ook de lassers er veel profijt van hebben dat de producten exact op maat zijn.”
Metlas heeft de zaag- en boormachines niet weg gedaan. Want er blijven altijd producten die buiten de range van de buislaser vallen. “Ook de laatste 10 procent van onze orders moeten we wel kunnen blijven maken.”

Een extra lineaire as van de snijkop zorgt voor hoogste snelheid en kwaliteit onder alle omstandigheden.

Een extra lineaire as van de snijkop zorgt voor hoogste snelheid en kwaliteit onder alle omstandigheden.

Kokers of gezet plaatmateriaal?

De medewerkers zijn blij met de buislaser, zelf trots dat Metlas zo’n investering heeft kunnen doen. Twee operators en Ron Wouters zelf kunnen de machine bedienen. De programmering gebeurt vanaf de werkvoorbereiding. 3D-tekeningen kunnen eenvoudig worden omgezet in machinetaal. 2D-tekeningen betekenen wat meer werk. Die tekenen de werkvoorbereiders zelf in SolidEdge, waarna ze worden omgezet naar de Bystronic software.

De komst van de buislaser betekent wat Wouters betreft dat het design van veel machines weer eens goed tegen het licht moet worden gehouden. “Zo’n twintig jaar geleden zijn door de enorme opkomst van de vlakbedlasers veel onderdelen die van oudsher uit koker bestonden omgezet naar gesneden en gezet plaatmateriaal. Met deze buislasers kunnen we de voordelen van kokers weer gaan benutten. Kokerprofielen geven veel meer stevigheid dan gezette plaatdelen. Dat moeten we meenemen in het ontwerpen en de engineering. Engineers moeten op de hoogte zijn van wat er mogelijk is qua productiemiddelen en daarna pas gaan tekenen. Dan krijg je de beste artikelen tegen de laagste prijs.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries moderniseert machinepark met buislaser

05-06 Met dit specifieke model is De Vries op dit moment een van de weinige…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV