Cao-akkoord: werknemers metalektro krijgen er 5,3% bij

De vakbonden en werkgeversorganisatie FME hebben woensdag een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao in de metalektro. De lonen stijgen met 5,3%. De cao heeft een looptijd van 24 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 december 2020.

Theo Henrar (FME), Albert Kuiper (FNV) en Maurice Rojer (FME) ondertekenen het principeakkoord voor de nieuwe cao metalektro.

Het onderhandelingsresultaat is bereikt na maandenlang actie voeren met talrijke ‘staakstraten’ door het hele land. Onlangs was er nog een grote landelijke staking waar zo’n 4.500 werknemers aan meededen. De 160.000 werknemers verspreid over ruim 1.000 bedrijven krijgen nu eindelijk een nieuwe cao, mits de bondsleden voor het onderhandelaarsresultaat stemmen. Ook wordt het principeakkoord de komende weken ter instemming voorgelegd aan de leden van FME die onder de cao metalektro vallen.

Werknemers beloond

In de metaalsector is nauwelijks sprake geweest van het aanvragen van NOW-steun. De meeste bedrijven hebben de gehele coronacrisis doorgedraaid met goede bedrijfsresultaten. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “Ik ben blij dat werknemers daarvoor nu ook beloond worden. Er ligt nu een prima onderhandelaarsakkoord met daarin een loonstijging van 5,3% over 2 jaar: 2,3% per 1 juli 2021 en plus 3% per 1 februari 2022.”

Daarnaast krijgen werknemers die al op 1 december 2020 in dienst waren een eenmalige compensatie voor de gemiste loonsverhoging over de periode 1 december 2020 – 1 juli 2021 (deze bedraagt 2,3% van zeven maal het basismaandsalaris tot € 4.500 en wordt op 1 oktober 2021 uitgekeerd). FNV wil ook dat een vast contract de norm wordt. Kuiper: “En daarom krijgen minimaal 2400 uitzendkrachten gedurende de looptijd van de cao een vast contract aangeboden.” De vakbondsleden van FNV en CNV hebben het laatste woord. Zij kunnen voor of tegen stemmen tot tweede week van september.

Zwaar werkregeling

Naast een loonsverhoging en perspectief op een vaste baan voor 2400 uitzendkrachten zijn ook afspraken gemaakt over uitwerking van het pensioenakkoord. Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Er komt in de metalektro een regeling voor zware beroepen. Werknemers kunnen ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken, tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd. De regeling gaat op 1 januari 2022 in en geldt tot 1 januari 2026. Werknemers die hiervan gebruik willen maken, moeten dit een half jaar van tevoren aangeven.”

Jeugdlonen afgeschaft

Ook deze sector kampt met vergrijzing en met een kleine aanwas van vers bloed. Kuiper: “Jongeren kiezen niet voor een baan in de techniek. Deze sector moet aantrekkelijk blijven voor jongeren. Blij zijn we dan ook met de afschaffing van de jeugdlonen op 1 januari 2022. Jongere werknemers krijgen straks meteen een volwassen loon en gaan er daarmee flink op vooruit. Verder komt in de cao te staan dat vrouwen en mannen in dezelfde functie, met dezelfde opleiding, ook gelijk moeten worden beloond.”

Werkdruk terugbrengen

Bot: “Ook hier is werkdruk een belangrijk issue. Een gezamenlijke werkgroep gaat daarom onderzoek doen naar het ontstaan en voorkomen van verlofstuwmeren en de mogelijkheden van een weekrooster van 4×9 uur. Ook komt er meer aandacht voor de vraag hoe belastende roosters voorkomen kunnen worden. De verplichting tot overwerk wordt ook beperkt. Mensen mogen dan maximaal 10 uur per 4 weken overwerken.”

Agenda voor industriepolitiek

FME onderstreept dat er naast afspraken over arbeidsvoorwaarden ook is overeengekomen een gezamenlijke strategische agenda te ontwikkelen voor industriepolitiek, arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen. De agenda is voor het einde van dit jaar uitgewerkt en wordt uiterlijk vanaf januari 2022 uitgevoerd. “De technologische industrie staat voor serieuze uitdagingen voor de toekomst: economisch onzekere en grillige tijden, nationale en internationale industriepolitieke ontwikkelingen, de energietransitie, tekorten op de arbeidsmarkt en sterk veranderende opleidingseisen, veranderende behoeften van werknemers en de behoefte van ondernemingen om wendbaar te zijn om adequaat te kunnen reageren op alle veranderingen en daarbij ook nog te kunnen groeien. Daarom hebben de werkgevers en de vakbonden de handen ineen geslagen om bovenstaande uitdagingen gezamenlijk aan te pakken”, aldus FME.

CAO Metalektro – Principe akoord 2020-2022

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

Bedrijf en Economie

Technologische maakindustrie voelt effecten Oekraïne-oorlog

02-03 De poll is gehouden van 25 februari tot 2 maart en werd ingevuld door…

Bedrijf en Economie

Cao-partijen metalektro slaan handen ineen

14-02 Vorig jaar zomer sloten FME, namens de werkgevers, en de vakbonden pas na langdurige…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Productie industrie lijdt onder quarantaine-eisen

26-01 Dat blijkt uit een poll die brancheorganisatie FME heeft gedaan de afgelopen dagen. Preventief afschalen…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X