Ceratizit introduceert standaard voor CO2-voetafdruk hardmetaal

Ceratizit introduceert in september op EMO Hannover de eerste standaard voor het berekenen en classificeren van de CO2-voetafdruk van hardmetalen producten.

Ceratizit heeft met de standaard voor het berekenen en classificeren van de CO2-voetafdruk van hardmetalen producten de ambitie om de hardmetaal-industrie naar een duurzame toekomst te leiden.

In combinatie met een score- en classificatiesysteem belooft de hardmetaalspecialist een grotere transparantie met koolstofvoetafdruk op productniveau. Andere spelers in de hardmetaalindustrie worden aangemoedigd om deel te nemen.

In één oogopslag

“Ons doel is om een gemeenschappelijke standaard op de markt te brengen voor het berekenen en classificeren van de CO2-voetafdruk van snijgereedschappen, oplossingen voor hard materiaal en wolfraamcarbidepoeders. Op deze manier kunnen we klanten de transparantie van de CO2-voetafdruk bieden die ze nodig hebben”, legt woordvoerder Andreas Lackner namens Ceratizit uit. Net als bij de scoresystemen voor elektrische apparaten, motorvoertuigen en voedsel, moeten klanten de voetafdruk van een product in één oogopslag kunnen kennen en beoordelen. De alfabetische PCF-classificatie (Product Carbon Footprint) kan aan elk productblad of verkoopdocument worden toegevoegd. In de komende maanden zal Ceratizit de PCF-classificatie uitrollen in haar productportfolio, gerelateerde producten en diensten introduceren en klanten, partners en andere industriële spelers aanmoedigen de nieuw ontwikkelde standaard te adopteren.

CO2-voetafdruk als voorwaarde

Als basis voor de PCF-berekening dient de respectieve Corporate Carbon Footprint (CCF), d.w.z. de CO2-voetafdruk van het hele bedrijf. In overeenstemming met de ISO 14067:2018-norm omvat de PCF niet alleen de emissies die zijn toe te schrijven aan scope 1 en 2, maar ook het stroomopwaartse deel van de emissies van scope 3, die kunnen worden toegewezen aan specifieke producten (aangekochte goederen en diensten, stroomopwaarts transport en distributie, evenals afval gegenereerd door operaties). Om extra nadruk te leggen op de behoeften van de klant, gebruikt Ceratizit de ‘cradle-to-gate’-benadering en sluit downstream-emissies uit.

Dankzij een volledig geïntegreerde toeleveringsketen voor grondstoffen kan Ceratizit nauwkeurige gegevens voor de PCF bepalen. “Onze ambitie is om de hardmetaal-industrie naar een duurzame toekomst te leiden. Het is echter aan de klant om te beslissen of hij kiest voor een standaardproduct met gedetailleerde PCF-transparantie of een oplossing met een bijzonder lage CO2-voetafdruk. Met onze standaard bieden we de basis om gemakkelijk weloverwogen beslissingen te nemen”, zegt Lackner.

Gerecycleerde premiumkwaliteit

Voor klanten die actief de PCF in hun eigen productassortiment willen verminderen, bieden de hardmetaalsoorten van het upGRADE-assortiment van Ceratizit effectieve en innovatieve oplossingen die direct beschikbaar zijn. De kwaliteit CT-GS20Y voor staven voor snijgereedschappen wordt geproduceerd uit meer dan 99% strikt geselecteerde secundaire grondstoffen en combineert eersteklas prestaties met een lage PCF, die gemiddeld ongeveer 60% onder de PCF ligt van overeenkomstige standaard Ceratizit-kwaliteiten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

09-09 De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een…

Verspanen

Belangrijke rol voor Technical Center Ceratizit

07-06 In het Technical Center kunnen technisch vertegenwoordigers met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Verspanen

CNH Industrial Belgium optimaliseert twintig jaar oude machine met ToolScope

27-08 CNH is een van de eerste gebruikers van ToolScope in Nederland en België. De…

Verspanen

CERATIZIT Rally Maniacs gaat de strijd aan in Dakar Rally

30-05 Een ambitieus plan dat CERATIZIT ondersteunt met een sponsorovereenkomst. De komende maanden presenteert CERATIZIT…

Verspanen

Ceratizit introduceert drie nieuwe gereedschappen

04-04 Ceratizit heeft het assortiment wisselplaten vernieuwd met drie kwaliteiten voor het productief en betrouwbaar…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema