Compacte Q2V-frequentieregelaar

0

De nieuwe compacte Q2V-frequentieregelaar van Omron biedt toegankelijke motorbesturing met slechts één regelaar voor elk type motor, van inductie- (IM) tot permanentmagneet- (PM) en synchrone reluctantiemotoren (SynRM). Frequentieregelaars zijn nodig om de frequentie van de voeding naar een AC-motor (wisselstroom) te regelen en zo het toerental en de acceleratie in pompen, ventilatoren en andere industriële machines te regelen.

De Q2V-frequentieregelaars zijn eenvoudig te installeren en dankzij het robuuste ontwerp zijn ze tien jaar onderhoudsvrij. De Q2V is ontworpen voor een gemakkelijke inbedrijfstelling: alle in- en uitgangen zijn voorzien van schroefloze aansluitklemmen. Bovendien is de hardware vereenvoudigd dankzij een ingebouwd EMC-filter (elektromagnetische compatibiliteit), STO-functie (Safety Torque Off) en remtransistor. Dit bespaart kosten, omdat de bedrading minder tijd vereist. Een intelligente toepassingswizard leidt gebruikers door de parameterinstellingen. De Q2V is niet alleen geschikt voor verschillende typen AC-motoren, maar heeft ook een dubbel nominaal vermogen, waaronder de opties voor heavy duty en normal duty. Dit resulteert in flexibiliteit van de toepassing, waardoor dezelfde regelaar motoren met verschillende vermogens kan aandrijven, afhankelijk van de belasting. Dankzij speciale motorbesturingsmethoden, zoals de EZ Vector voor pompen en ventilatoren, kan de Q2V motoren op de meest efficiënte manier aandrijven.

De geavanceerde motorregelalgoritmen verhogen de efficiëntie (in vergelijking met conventionele aandrijvingen) met tot wel 6 procent voor asynchrone motoren en tot 2 procent voor motoren met permanente magneten. De Q2V wordt geleverd met aanvullende energiebesparende functies voor toepassingen waarbij de belastingen variabele of lagere koppelfeatures hebben. Deze optimaliseren automatisch het energieniveau, met een totale energiebesparing tot wel 50 procent.