Complete machine bewerkt breed scala producten

Toen Klaas Pleysier en zijn compagnon Harmen van de Pol overwogen een Soraluce  FP 14000 floortype freesmachine aan te schaffen, was hun grootste zorg niet of ze er genoeg werk op zouden krijgen. Wel maakten ze zich druk over de vraag of ze de machine, in kort tijdsbestek, goed in productie zouden krijgen. In samenwerking met fabrikant Bimatec-Soraluce en leverancier Laagland is dat uitstekend gelukt.

Machinefabriek Van de Pol & Pleysier in Genemuiden is opgericht in 1957. Het bedrijf (twintig medewerkers) is actief in de metaalbewerking, algemene machinebouw en service en onderhoud aan zowel eigen gemaakte machines als aan machines van derden.

Klanten goed en snel bedienen
Bij de nieuwbouw in 2000 beschikten Van de Pol en Pleysier al over een freesmachine van 7,5 meter. “Daarmee kon je je destijds nog onderscheiden en we waren dan ook zo trots als een pauw”, zegt Klaas Pleysier. Maar de markt heeft zich flink ontwikkeld en de nieuwe Soraluce floortype freesmachine is dan ook maar liefst 14 meter lang en 3.70 meter hoog. Hiervoor is speciaal een nieuwe, 12 meter hoge hal met twee halkranen van 20 ton gebouwd. “We konden niet anders. Een grotere machine was nodig om aan de vraag van onze bestaande klanten en aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen. Het werd steeds lastiger om producten die buiten een slag van 7,5 meter vielen op te spannen. Soms moesten we bijna een raam uit de wand slaan om een product gedraaid te krijgen. Of we kantelden het wel vier keer.”
Dat de grotere machine een floortype freesmachine moest worden, stond eigenlijk wel vast. “Onze eisen waren een complete machine waarmee we op nauwkeurige wijze een zo breed mogelijk scala aan producten konden bewerken; bedieningsvriendelijk en passend bij onze producten.”

Grondig vooronderzoek
Maar van welke fabrikant? Ze hadden de naam Soraluce wel eens gezien op beurzen en bij bedrijfsbezoeken en gehoord in de wandelgangen. Voor het merendeel waren dat positieve berichten. In het technologiecentrum van Bimatec-Soraluce in Limburg a/d Lahn (vlakbij Frankfurt) zagen ze met eigen ogen hoe de service en de aftersales waren georganiseerd en hoe bijvoorbeeld de freeskopinspecties en reparaties werden uitgevoerd. “Wat we daar zagen heeft ons verregaand geholpen in onze keuze. Al met al hebben we de voorbereidingstijd ruim genomen. Die heeft één jaar in beslag genomen. We hebben ook nog diverse bedrijven bezocht die een gelijkwaardige machine hadden staan. Er is grondig vooronderzoek geweest en er zijn diverse testen gedaan. Tevens hebben we de geometrische nauwkeurigheid van de machine door externe expertise laten checken.”

Laagland-Van-de-Pol-&-Pleysier2

Machinefabriek Van de Pol & Pleysier heeft in eigen beheer de hoektafels gemaakt voor het opspannen van de grote producten. Dat is gebeurd aan de hand van tekeningen die Soraluce als service beschikbaar stelde.

Nieuwe hal
Er is nog even overwogen om de machine in de bestaande hallen te plaatsen, maar dat was niet mogelijk. Het zou ook zonde zijn geweest: er is (logistieke) ruimte nodig om de capaciteiten van de machine maximaal te benutten. Daarom werd besloten tot het bouwen van een nieuwe hal. Het voordeel daarvan was dat al het andere werk tijdens de installatie van de machine gewoon door kon blijven gaan. Er was alle ruimte voor de opbouw. De installatie is dan ook probleemloos verlopen. Door de grondige voorbereiding paste de machine goed op het fundament. Ook de elektrische en pneumatische aansluitingen gingen zonder problemen. Daarna kon de machine vrij snel in gebruik worden genomen. “We hadden nagenoeg geen opstartproblemen en de problemen die er waren, werden goed en snel opgelost. Mede door de interesse en de vaardigheid van onze medewerkers hadden we de machine redelijk snel onder de knie. We kenden natuurlijk de Heidenhain besturing. Al met al hebben we heel weinig stil gestaan.”

Traploos verstelbare kop
Mede door het gezamenlijk overleg met Marinus Lodewijk, sales engineer bij Laagland, is de  goede keuze gemaakt. “We missen eigenlijk geen wezenlijke dingen aan de machine.” Over de traploos verstelbare kop is lang gesproken, maar deze investering betaalt zich ruimschoots uit. Juist hierdoor kunnen producten 5-zijdig worden bewerkt in één opspanning. De kop bespaart ook veel uitrichttijd. De machine is voorbereid op het automatisch wisselen van de kop.

Stabiliteit en dynamiek in balans
De geïntegreerde draaitafel (20 ton draagvermogen) biedt extra mogelijkheden. De lineaire geleiding met dempingselementen benadert de kwaliteit van een hydrostatische geleiding. Zo zijn stabiliteit en dynamiek van de machine perfect in balans. De baansmering is met vet in plaats van olie en de gekoelde hoofdspindel functioneert zonder versnellingsbak, wat resulteert in lagere onderhoudstijd/kosten. In eigen beheer zijn de hoektafels gemaakt voor het opspannen van de grote producten. Dat is gebeurd aan de hand van tekeningen die Soraluce als service beschikbaar stelde.

Uiteenlopende producten
Op de machine worden uiteenlopende producten bewerkt: lasconstructies, blokken, frames mallen en assen, zowel groot als klein. De ene keer wordt het hele bed gebruikt voor een lang product, maar vaak worden meerdere producten tegelijk opgespannen. Soms draait de machine onbemand ‘s avonds of ‘s nachts, maar dat is eigenlijk nog te weinig naar de zin van Harmen van de Pol. “We hebben een unieke orderportefeuille en kunnen de meeste producten er niet blind op zetten. Het is wel handig dat je een product in de hoek van de machine kunt opspannen. Zo kun je aan het eind van de dag snel switchen naar een eenvoudig product en dan toch onbemand draaien.”

De machine functioneert al anderhalf jaar naar volle tevredenheid en Van de Pol en Pleysier durven al voorzichtig te denken aan een tweede exemplaar. “Daarmee zouden ze geen uitzondering zijn”, glimlacht Sven Dombrowski, verantwoordelijk voor de fabrieksondersteuning bij de verkoop van Soraluce machines in onder meer Nederland.  “Ruim 80 procent van onze klanten heeft meer dan één machine. Daar zijn we natuurlijk best trots op. Het is het beste bewijs dat onze machines uitstekend functioneren.”

Laagland op TechniShow
Laagland demonstreert op de TechniShow diverse machines voor verspanende bewerkingen. Te zien zijn de Index G200, de Traub TNL 20, de Weiler E50 en de 5-Assige Mill P500 U van GF Mikron. Daarnaast laat Laagland diverse voorinstel apparaten van Zoller zien en worden diverse demo’s verzorgd. Op gebied van snijgereedschappen (Mapal) en spannen (Roemheld) staan  veel voorbeelden op de stand.

Laagland, hal 11, stand C060

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Bedrijf en Economie

Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

12-07 Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst…

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Toeleveren

BSE Ymond gaat voor slim onderhoud

05-07 Techport heeft voor BSE Ymond de voucher vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West…

Verspanen

Sneak preview Zoller: geautomatiseerd gereedschap voorinstellen

30-06 Uit het webinar bleek dat Zoller met de robotcel de gereedschapvoorinstelling volledig kan automatiseren.…

Bedrijf en Economie

Duits neemt overbuurman ZLI over

30-06 Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet hiermee een wens in vervulling gaan om zijn…

Verspanen

“Je weet niet wat je ziet op de machineteller”

28-06 VCN mass turning is specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere…

Verspanen

Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

19-05 Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X