Coolant Box mengt en onderhoudt koelsmeermiddel automatisch

Oude Reimer uit Hilversum brengt met de Coolant Box een nieuw, automatisch meng- en onderhoudssysteem voor koelsmeermiddelen op de markt. Het is ontwikkeld door Motorex en kan tot wel zes bewerkingsmachines gelijktijdig meten, mengen en vullen met koelsmeermiddelen. Optioneel kan dit op maatwerkniveau uitgebreid worden naar nog meer machines.

Door de mogelijkheid om zuurstof in het koelsmeermiddel te brengen, kan het systeem de groei van een breed scala aan micro-organismen, waaronder grampositieve en gramnegatieve bacteriën en schimmels voorkomen. Hierdoor is men verzekerd van een lange levensduur van de koelvloeistof.

Stabiel koelmiddel

De Coolant Box kan volledig autonoom het koelsmeermiddel meten, mengen en vullen. De gebruiker hoeft alleen te zorgen dat er een vol vat concentraat naast staat. Het mengproces voert het systeem vervolgens nauwkeurig binnen vooraf gedefinieerde grenswaarden automatisch uit. Verschillende sensoren bewaken het niveau in de machines en controleren of de concentratie, pH-waarde, temperatuur en geleidbaarheid binnen de waardes vallen. Hierdoor blijft het koelmiddel langer stabiel en wordt een constante reinheid van de machine gegarandeerd. Dankzij een concentraattank van 60 liter en een doorvoerpercentage van 1% tot 2% kan de Coolant Box het koelsmeermiddel van zes bewerkingscentra tot gemiddeld twee weken autonoom beheren. Hierbij gaat Oude Reimer uit van een verbruikshoeveelheid van 250 liter per machine per week bij individueel gevulde tankgroottes van 100 tot 4.000 liter. “Omdat levertijden steeds vaker onder druk staan in de CNC-wereld, is er steeds minder tijd beschikbaar om analyses te maken van de koelvloeistof, één van de belangrijkste factoren in een productieproces. Functioneert de koelvloeistof niet naar behoren, dan kan het productieproces zo enkele dagen stil komen te liggen. De Coolant Box neemt veel werk uit handen en zorgt ervoor dat het koelsmeermiddel in de bewerkingsmachine altijd optimaal is. Daarnaast kan de Coolant Box het verbruik van koelsmeermiddelen tot wel 25% reduceren t.o.v. handmatig bijvullen. Dus naast dat de kwaliteit van de emulsie en het werkstuk omhoog gaat en constant blijft, is er ook een besparing mogelijk”, vertelt Jos Heijkoop, technisch adviseur bij Oude Reimer.

Actief systeem

De Coolant Box is een actief systeem.

De Coolant Box is een actief systeem.

Het grootste voordeel van de Coolant Box is dat het een actief systeem is. Het controleert continu de belangrijke parameters en houdt deze op peil door wanneer nodig bijvoorbeeld meer of minder concentraat toe te voegen. Zo is de gebruiker altijd verzekerd van een constante concentratie en vloeistofniveau in het reservoir. Verder is de Coolant Box uitgerust met een coalescentie-afscheider. Deze verwijdert de lekolie op het oppervlak van de koelemulsie en vangt deze op een container met een inhoud van 10 liter. “De Coolant Box circuleert de koelvloeistof met 700 liter per uur. Hierdoor kan het systeem constant alle lekolie uit de machines filteren en skimmen. Ook dit helpt sterk bij de levensduur van het koelsmeermiddel en zorgt daardoor voor een hoge proceszekerheid”, aldus Heijkoop. Een ander voordeel is dat alle machines die gekoppeld zijn aan de Coolant Box onafhankelijk van elkaar gemonitord en bijgestuurd kunnen worden. “Het is mogelijk alle meetwaardes online te monitoren. Dit betekent dat we, uiteraard in overleg met de klant, ook op afstand de waardes kunnen uitlezen en zo tijdig de klant kunnen informeren of kunnen ingrijpen. Dit is een extra dienst die we door de digitaliseringstransitie nu kunnen aanbieden”, vertelt Bart Oors, marketing specialist bij Oude Reimer.

Bacteriegroei beperken

De Coolant Box gebruikt een handige oplossing om bacteriegroei tegen te gaan. Het systeem is namelijk uitgerust met zuurstofgeneratoren die zuurstof toevoegen aan het koelsmeermiddel. Dit voorkomt het ontstaan van een breed scala aan micro-organismen, waaronder grampositieve en gramnegatieve bacteriën en schimmels. Het effect is een hoogkwalitatieve en constante emulsie zonder toevoeging van biociden met als extra voordeel een positief effect op de huidtolerantie en het milieu. “De reinheidseisen voor verspaande producten worden alsmaar strenger. Het koelsmeermiddel is een belangrijk facet in het productieproces dat de reinheid van werkstukken sterk kan beïnvloeden. Als koelsmeermiddelen niet juist worden beheerd, kunnen al snel verontreinigingen optreden die ervoor kunnen zorgen dat werkstukken later afgekeurd worden. Industrieën zoals de halfgeleider-, medische en lucht- en ruimtevaartindustrie zijn hier heel strikt op. Maar ook in andere industrieën gaan de reinheidseisen omhoog. Daarom biedt Oude Reimer ook een Grade 2 gecertificeerd koelsmeermiddel aan. Voor toeleveranciers is het dus belangrijk alle processen volledig onder controle te hebben. Met de Coolant Box kunnen we op het gebied van koelsmeermiddelen dit realiseren”, aldus Heijkoop.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Open House Chiron in teken van geautomatiseerde en duurzame productie

08-04 Een echte, persoonlijke handdruk om je te verwelkomen, persoonlijke gesprekken en individueel advies: op…

Verspanen

Emag stoot onderdeel af

04-01 Dat gebeurt via een management buy out. De directeur van dit onderdeel neemt alle…

Featured

Bredel brengt flexibiliteit in geautomatiseerd draaifrezen

23-09 Met de complete installatie kan Bredel wisselende onderdelen voor slangenpompen onbemand produceren en een…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X