Copier Bevelmachines levert grootste bevelmachine ooit in Rusland

Als er dikwandige buizen in grote aantallen moeten worden bewerkt, komen de geautomatiseerde machinesystemen van Copier Bevelmachines uit Giessen in beeld. Deze zomer heeft het bedrijf haar grootste bevelmachine ooit afgeleverd aan een klant met een gasstation in het oosten van Rusland. De buizen die naar dat gasstation toe gaan (met diameters van 400 tot 1220 mm) moeten worden bewerkt met een laskant. Hier gaat de Beaver 48S AUT van Copier voor zorgen.

Jan Copier, eigenaar van CBM (Copier Bevel Machines), reist zelf af naar het oosten van Rusland om de machine in bedrijf te stellen. “Dat wordt door de klant gewaardeerd”, weet international sales manager Joost Bertels. “Persoonlijk contact is altijd goed.”

Copier is een bedrijf dat vanuit Giessen opereert met acht medewerkers, onder wie drie engineers die de machines construeren/tekenen. Ook heeft het bedrijf twee mensen in dienst in Amerika, waar een gigantische olie- en gasmarkt zit. Klanten zitten in landen als Duitsland, Noorwegen, Polen, Rusland, Oostenrijk, de VS en het Midden-Oosten. “In ontwikkeling is Zuidoost-Azië, daar zoeken we nog een goede agent”, aldus Bertels.

Specialist in metalen buisbewerken
Het bedrijf is ooit begonnen met het produceren van pijpeindbewerkingsmachines, maar de laatste jaren is het programma verbreedt. Tegenwoordig is Copier een specialist met drie hoofdactiviteiten: afsteken, buisbewerken en het lassen van fittingen aan rechte buis. Bertels: “In 2012 maakten we alleen nog maar een stationaire manuele machine voor het bewerken van buizen met diameters tot 610 mm (24 inch). Daarvan verkopen we nog steeds de meeste. Maar nu maken we ook CNC-machines voor nog dikkere buizen. Want als het formaat buizen groter wordt, is automatisch bewerken de enige optie. De buizen zijn dan te zwaar om manueel te handelen.” Copier kan complete automatische pipeshops leveren met  bewerkingscel om de buizen aan twee kanten te kunnen bewerken, inwendig en uitwendig. Tevens behoort het lassen van rechte buizen aan bochten tot de mogelijkheden. Hiervoor wordt samengewerkt met diverse partners/leveranciers, maar de engineering en assemblage gebeurt in Giessen.

Steeds weer nieuwe klanten
“We moesten ons aanbod wel verbreden”, vertelt Bertels. “Want we opereren in een niche van een nichemarkt. We hebben geen vaste klanten en dus geen continuïteit. Bij het begin van een jaar weet je niet wat het zal gaan worden. We moeten steeds weer op zoek naar nieuwe klanten want de machines die we maken gaan heel lang mee. Ze worden stevig gebouwd en draaien wel 20 jaar zonder problemen. Bovendien kan de klant zelf het onderhoud doen. Sinds 2015 hebben we ons dan ook volledig ingezet op SEO en SEA voor een betere vindbaarheid op het internet. We worden steeds beter gevonden voor bedrijven over de hele wereld. Die bezoeken we dan of deze bedrijven komen naar Giesen voor een demo op een machine in onze fabriek. Het is lastig mensen over te halen naar Giessen te komen om uit te leggen wat we allemaal kunnen. Wel zijn we bezig met het bouwen van een experience centrum om dat aantrekkelijker te maken. In dit experience centrum kunnen wij veel verschillende machines laten zien, vaak leidt dit tot een beter en constructiever gesprek om daarna over oplossingen te praten.”

03-Copier-Bevelmachines-02

Op de Beaver 48S AUT draait de kop en ligt de buis geklemd. Dankzij Multiple Step Bevelling (MSB) kan snel 40 mm in twee stappen en 60 mm in drie stappen worden verspaand, afhankelijk van de hoek.

Multiple Step Bevelling
De jaarproductie van Copier varieert van zeven tot vijftien machines, afhankelijk van de omvang van de machines. De orderwaarde van de machines is de laatste tijd enorm gegroeid per opdracht, doordat er veelal maatwerk machines worden gebouwd. De bevelmachine Beaver 48S AUT is de grootste ooit gebouwd. Hij is niet zo maar verkocht. Het is ruim twee jaar geleden dat de Russische klant zijn eerste aanvraag deed. Copier kende deze klant al wel omdat er al eens een standaard machine in bedrijf is gesteld. De klant kende bovendien de machine, omdat ze een vergelijkbare, door Copier in Centraal Rusland geleverde machine voor 30 inch buizen al eens hadden zien draaien. “Ze hebben voor ons gekozen vanwege de techniek, de betrouwbaarheid en het maatwerk dat we leveren”, zegt Bertels. “We hebben een innovatie toegepast. Op onze machine draait de kop en ligt de buis geklemd. Normaal kun je dan maar 25 mm verspanen in één werkgang. Wij hebben echter iets bedacht dat we Multiple Step Bevelling (MSB) noemen. Hiermee kun je snel 40 mm in twee stappen doen en 60 mm in drie stappen, afhankelijk van de hoek. Deze techniek hebben anderen niet. Het kan alleen op automatische machines omdat de truc in de software zit. De beitels moeten nog wel met de hand worden versteld.”

De machine is ook voorzien van Fast Adjustment Chuck (FAC). Dit is een radiale verstelling in de beitelkop om gereedschap/beitelhouders te verstellen op verschillende buisdiameters en wanddiktes. Dat hoeft niet meer handmatig. Dit geeft een hogere nauwkeurigheid (binnen een halve mm) en gaat sneller. “Voor deze range buisformaten doet dat bijna niemand”, aldus Bertels.

De Beaver 48S AUT bevelmachine weegt zelf 14.500 kilo en de buizen die erop bewerkt worden, kunnen zo maar 6 ton wegen. Daarom is de machine uitgerust met een 10 meter lange rollenbaan met aangedreven rollen. Hier zit een schaal op, zodat de buis in één keer in de klem kan worden gerold en dan gelijk gecentreerd voor de kop ligt.
Omdat de machine operationeel is in een afgelegen gebied, heeft Copier gelijk voor 2 jaar de spareparts voor de gereedschappen erbij geleverd. De machine gaat continu zes dagen per week produceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Explosief groeiend Copier bouwt eerste CNC-draadsnijmachines

04-11 Machinefabrikant Copier Bevelmachines in Giessen heeft met de ontwikkeling en bouw van een nieuwe…

Verbinden

Beaver CB: productielijn voor lengte meten, afsteken en bevellen van metalen buizen

11-09 Met de Beaver CB series introduceert Copier Bevelmachines een nieuwe machine voor het snijden…

Plaatbewerking

Copier neemt Duitse branchegenoot Arla over

21-02 Copier in Giessen heeft het Duitse Arla Maschinentechnik overgenomen. Net als Copier ontwikkelde en…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema