Explosief groeiend Copier bouwt eerste CNC-draadsnijmachines

Machinefabrikant Copier Bevelmachines in Giessen heeft met de ontwikkeling en bouw van een nieuwe CNC-draadsnijmachine het assortiment opnieuw uitgebreid. De eerste twee exemplaren van deze RTL 220 ZX zijn reeds uitgeleverd aan een klant in Spanje. Een derde machine gaat binnenkort de zelfde kant op.

Copier is producent van rotating tool lathes (RTL). Dat zijn machines die laskanten maken aan buizen, maar ook andere verspanende bewerkingen kunnen uitvoeren aan producten of werkstukken die stilstaan terwijl het gereedschap draait. Regelmatig kreeg het bedrijf de vraag of het ook draadsnijtechniek op deze machines kon leveren. Eerst kon dat niet, maar enkele jaren geleden heeft Copier de Duitse branchegenoot Arla Maschinentechnik overgenomen. Die leverde wel CNC-draadsnijtechniek, weliswaar voor nauwkeurige toepassingen in bijvoorbeeld de automobielindustrie. Copier levert voornamelijk aan markten die gerelateerd zijn aan de olie- en gasindustrie of scheepswerven. De draadsnijtechniek van Arla is nu geïmplementeerd in de nieuwe lijn RTL ZX machines die Copier gelanceerd heeft voor nauwkeurige verspaningsmarkten, zoals cilinderfabrikanten, de automobielindustrie en markten die interesse hebben in draadsnijden. Met de nieuwe lijn wil Copier deze markten gaan betreden.

Functionaliteit en innovatie
Hierbij is er wel het nodige aangepast. Dat moest ook wel want de Spaanse klant maakt bijvoorbeeld piles. Dat zijn buizen met een draadkoppeling die worden gebruikt bij funderingswerkzaamheden in onder andere havens. De CNC eindbewerkingsmachines van Copier worden steeds functioneler. Er kon al nauwkeurig op de binnen- en buitendiameter van buizen bewerkt worden, nu is de draadsnijtechniek een extra functionaliteit. Ook is er een Fanuc besturing opgezet. “Wij hebben goede ervaringen in de samenwerking met Fanuc Benelux voor CNC besturingen”, zegt Manager Sales and Marketing Joost Bertels. “Wij hebben een eigen operator-level geschreven, dat de operator moet invullen door parameters in te vullen. Dit operator-level ligt in feite op de Fanuc-besturing.” In de programmering kan de operator verschillende typen draad kiezen, die zowel in- als uitwendig op de buis gesneden kunnen worden volgens de standaard en binnen de toleranties.

De CNC-draadsnijmachine RTL 220ZX kan inwendig en uitwendig draadsnijden. Hij snijdt met meerdere messen tegelijk, wat betekent dat hij productiever verspaant.

Radiale en axiale voeding
De machine snijdt met meerdere messen tegelijk, wat betekent dat hij productiever verspaant. Er zit radiale en axiale voeding op de beitelkop, waardoor de tooling een groter bereik heeft en er minder vaak omgesteld hoeft te worden. Het omstellen van diameter (de maximale diameter die kan worden bewerkt is 220 mm, 8 inch) is sowieso eenvoudiger geworden. De operator hoeft niet meer handmatig de tools te wisselen. “Korte omsteltijden zijn vooral handig bij kleine seriegroottes”, weet Bertels. “Steeds vaker speelt ook het aspect dat machines op afstand bestuurd moeten worden, bijvoorbeeld door middel van het versturen van opdrachten naar de machines. Dan zijn onze CNC machines ideaal omdat ze op afstand bediend kunnen worden over ERP.

Explosieve ordergroei
De toevoeging van CNC-draadsnijden opent voor Copier een nieuwe afzetmarkt. Een aantrekkelijk vooruitzicht voor de machinebouwer in het Land van Altena, die dit jaar de orderintake explosief met 300% zag groeien ten opzichte van 2018. Bertels: “De groei is vrij extreem, vooral sinds maart gaat het hard. 2020 Ziet er ook goed uit. We zijn met een aantal klanten bezig waar we fase 1 nu gaan leveren en waarbij meerdere projecten lopen. Als je goed presteert op zo’n eerste opdracht zijn je kansen voor volgende projecten binnen het zelfde bedrijf nu eenmaal veel groter.” Copier merkt dat klanten die vroeger één machine bestelden nu ineens met opdrachten voor drie of vier machines komen, steeds vaker ook met een stukje automatisering en materiaaltransportsystemen erbij. “Wij hebben nu nog iets van 32 machines in opdracht, dus voorlopig hebben we geen klagen”, zegt Bertels”. Copier had vooral klanten in Duitsland en Oostenrijk, nu komen er ook grote projecten binnen uit Singapore, Roemenië, Spanje, China en Noorwegen. Gevraagd naar de verklaring hiervoor, zegt Bertels: “We hebben enkele jaren veel tijd gestoken in het online vindbaar zijn via goede zoektermen. Dat werkt, potentiële klanten voor ons zitten over de hele wereld. Ook ons netwerk met zestien agenten en resellers, die verstand hebben van onze producten, functioneert uitstekend. Daarnaast staan we steeds meer bekend als specialist op het gebied van stationaire verspanende machines voor metalen buisbewerking.”

Innoveren
In de wereld van olie en gas krijgt Copier steeds meer bekendheid als leverancier van klantspecifieke machines voor lasnaadvoorbereiding en andere CNC-bewerkingen op metalen buizen. “80 Procent van wat we maken is maatwerk, of eigenlijk ‘modified standard’; we engineeren vanuit de behoefte van de klant waarbij we standaard machines aanpassen.” Daarbij is Copier al jaren aan het innoveren. Van handmatige machines is de fabrikant in zeven jaar tijd via diverse tussenstappen naar CNC-machines met radiale en axiale voeding gegaan en daarop wordt nu ook draadsnijtechniek aangeboden. “We geven onze PLC-gestuurde machines ook een re-design. De bovenzijde is nu rond, zoals de buizen die er op worden bewerkt. Dat oogt beter en biedt een professionelere aanblik.”

Aanvragen beter filteren
Om de groei te kunnen bijbenen is Copier van acht medewerkers gegroeid naar veertien mensen. Voornamelijk in engineering en productie zijn er mensen bijgekomen. De ‘hardlopers’ worden nu geproduceerd in series van tien in plaats van drie of vier. De sterke ordergroei geeft Copier de luxe aanvragen veel beter te filteren. Misschien is dat zelfs wel noodzaak. “Veel meer dan voorheen stellen we ons de vraag waar we wel tijd in stoppen en waarin niet”, zegt Bertels. “Zo word je als bedrijf steeds efficiënter en daardoor effectiever in de verkoop. Ook de kennis hoe je projecten strategisch moet aanvliegen hebben we natuurlijk geleerd door de jaren heen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Nieuwe robotcontroller Fanuc combineert intelligentie met cyberbeveilging

05-03 De nieuwe R-50iA robotcontroller combineert voor het eerst cyberbeveiliging met een uitgebreid scala aan…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Personeel en Opleiding

Fanuc stimuleert jong robot-talent

05-12 Het doel is om jonge talenten te stimuleren die een beroep willen beginnen op…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Verspanen

Draadsnijden met verdubbelde productiviteit

29-03 Vargus, ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige precisie draadsnij-, groef-, draai- en ontbraamgereedschappen voor de…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV