Dassault Systèmes versnelt digitale transformatie met AI en virtuele tweelingen

Tijdens een speciaal persevenement op het hoofdkantoor van Dassault Systèmes in Parijs werd het nieuwe 3D UNIV+RSES-platform gepresenteerd, een belangrijke stap in de evolutie van digitale productontwikkeling. Ter plaatse werd duidelijk hoe het bedrijf met dit platform AI-technologie, virtuele tweelingen en kennisinfrastructuren samenbrengt. Het doel: productiebedrijven toekomstbestendig en intelligenter maken door de complete productlevenscyclus, inclusief de keten, te virtualiseren.

Tijdens het persevenement presenteerde Philippe Bartissol van Dassault Systèmes de nieuwste innovaties binnen het 3D UNIV+RSES-platform. Journalisten kregen demonstraties te zien van toepassingen, die de toekomst van digitale productontwikkeling tastbaar maken.

Al in 2012 bundelde Dassault Systèmes al zijn softwareoplossingen in het 3DExperience-platform. Nu, ruim tien jaar later, markeert 3D UNIV+RSES de zevende generatie in deze ontwikkeling. Deze generatie gaat verder dan digitale engineering alleen en introduceert een adaptief ecosysteem van onderling verbonden virtuele tweelingen, intelligente systemen en ervaringsgerichte technologie. “Fabrieken zijn niet meer wat ze tien jaar geleden waren”, stelde Philippe Bartissol, Vice President Industrial Equipment Industry bij Dassault Systèmes, tijdens het event. “Denk aan flexibiliteit, enkelstukproductie, circulaire innovatie en vergaande automatisering. 3D UNIV+RSES sluit daarop aan.”

Het is een integraal kennissysteem waarin virtuele tweelingen van verschillende applicaties met elkaar communiceren en samenwerken. Van robot tot assemblagelijn en van machine tot menselijke operator: elk onderdeel heeft een digitale tegenhanger die real-time data gebruikt om status, historie en impact in kaart te brengen. Tevens interacteren de twins van objecten, systemen en hun omgeving volledig met elkaar.

Waarde gekoppelde virtual twins

Met 3D UNIV+RSES is de digitale representatie van een fysiek object veel dynamischer geworden. Naast status en historie toont de twin ook de verwachte gevolgen van beslissingen of wijzigingen. Dankzij ingebedde AI zijn real-time simulaties mogelijk van slijtage, toleranties, faalgedrag en zelfs de CO2-footprint. Dat versnelt niet alleen ontwerp- en testfasen, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid van het eindproduct. Voor onderhoud betekent dit directe voordelen. Engineers kunnen op basis van gebruiksdata zien waarom een onderdeel sneller slijt dan verwacht. Zo ontstaat inzicht in werkelijk gebruik en kunnen onderhoudsplannen proactief worden aangepast.

Opvallend is dat meerdere virtual twins binnen één ecosysteem samenwerken. Een robotarm houdt bijvoorbeeld rekening met andere systemen in dezelfde ruimte. De AI voorspelt mogelijke botsingen en voorkomt deze. Zo ontstaat een vorm van digitale samenwerking tussen mens, machine en systeem. Tijdens het persevenement kregen aanwezigen dit ook daadwerkelijk te zien. Met een VR-bril werd getoond hoe de echte en virtuele wereld samenkomen, bijvoorbeeld om te beoordelen of een installatie in een fabriek past, of bedieningscomponenten goed gepositioneerd zijn. Een andere demonstratie toonde hoe een beamer montagestappen in volgorde projecteert op een installatie. Hierdoor worden fouten voorkomen en kunnen ook minder ervaren medewerkers complexe taken uitvoeren.

Door instructies rechtstreeks op een installatie te projecteren, maakt de virtual twin complexe montage eenvoudig.

Door instructies rechtstreeks op een installatie te projecteren, maakt de virtual twin complexe montage eenvoudig.

AI met een doelgerichte rol

Dassault Systèmes benadrukte dat AI geen gimmick is, maar een versnellende kracht. De AI binnen het platform is afgestemd op specifieke industrieën en ondersteunt onder meer bij maakbaarheid, tolerantieberekeningen, fysisch gedrag en kwetsbaarheden in de keten. Ook simulaties verlopen sneller en nauwkeuriger, wat het besluitvormingsproces verkort. De AI is volledig verweven in het platform. Of het nu gaat om assemblageadvies of big data-analyse, AI stelt voor, analyseert en voorspelt. Het systeem fungeert zo als een kenniscentrum waarin ervaringen, data en algoritmes samenkomen.

Virtuele compagnons

Een ander speerpunt is de introductie van virtuele compagnons: digitale entiteiten die verder gaan dan een gebruikelijke assistent. Ze bieden contextgevoelige hulp, leren van interacties en ondersteunen bij training en opleiding. Een concreet voorbeeld van hoe het platform kennis niet alleen verzamelt, maar ook inzet om gebruikersvaardigheden te versterken.
Volgens Bernard Charlès, Executive Chairman van Dassault Systèmes, die speciaal voor het persevent een toespraak hield, past dit binnen de ‘Generative Economy’ waarin waardecreatie centraal staat. Intellectueel eigendom is daarin valuta en virtuele assets zijn sleutel tot duurzame innovatie. Het platform ondersteunt dit via het ‘Knowledge and Knowhow Platform’, waarin alle relevante gegevens, modellen en processen centraal zijn opgeslagen. Zo wordt kennisdeling versneld, knowhow geborgd en innovatie gestimuleerd.

Eén platform voor hele cyclus

De kracht van 3D UNIV+RSES ligt in de integrale aanpak. Van concept en ontwerp tot gebruik en onderhoud: alle fasen van de productlevenscyclus zijn verbonden. Tijdens het evenement werd dit tastbaar gemaakt met een demonstratie in een fictieve fabriek. Hierin werkten alle bedrijfsafdelingen, van servicemonteur tot kwaliteitsmedewerker en engineer, samen binnen hetzelfde platform. Zonder eindeloze afstemming tussen silo’s is iedereen real-time op de hoogte van de actuele status en werkt men altijd met de laatste informatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Versnelling lucht- en ruimtevaartinnovatie begint op AirXperience 2021

23-06 Tijdens AirXperience 2021 presenteren een groot aantal experts hoe bedrijven in deze sector de…

3D

SolidWorks 2021 verbetert prestaties in de cloud

26-11 Dassault Systèmes heeft de nieuwe versie SolidWorks 2021 geïntroduceerd. Naast nieuwe functionaliteiten is de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs