De beste metallurgietrends voor 2022

Met technologieën die snel veranderen, wordt het voor de meeste industrieën een uitdaging om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Hoe is de wereldmarkt veranderd? Welke trends in je branche zie je?

Voorbereiding op uitdagingen is essentieel voor succes, wat ook kan gelden voor energieprijzen vergelijken. Metallurgie neemt aanwijzingen van andere industrieën en is verre van conservatief. Het anticipeert op wereldwijde trends en blijft niet achter. Om het in lekentermen te zeggen: de toekomst van de metaalproductie is duurzaam, koolstofvrij, veilig, intelligent en gemoderniseerd. Het zal waarschijnlijk ook leiden tot nieuwe materialen met verrassende eigenschappen. Onderstaand vind je nog meer metallurgietrends voor dit jaar!

Directe ijzerreductie

De eerste “groene” richting in de metallurgie is de explosievrije productie van tussenproducten die vervolgens kunnen worden gebruikt om staal te winnen door directe reductie van ijzer uit ijzerrijke grondstoffen. De output is de zogenaamde gemetalliseerde grondstof – heet gebriketteerd ijzer, gemetalliseerde pellets DRI (Direct Reduced Iron), sponsachtig ijzer. Het is een ijzerrijk metaal met tot 97 procent ijzer dat kan worden gebruikt in het staalproductieproces om staal te produceren.

Tegenwoordig is direct gereduceerd ijzer het belangrijkste onderdeel voor de productie van elektrisch staal, waarbij schroot secundair is. Dit komt omdat het tijd en arbeid bespaart om direct gereduceerd ijzer te gebruiken in plaats van schroot of andere ingrediënten. Al meer dan 30 jaar ontwikkelt AI-technologie zich en heeft een lange weg afgelegd. Tot op zekere hoogte is bewezen dat de technologie effectief is.

Waterstof vs koolstof

Zelfs als er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat groene staalproductie” echt werkt, verandert dit feit niets aan de onmiskenbare noodzaak om erop over te schakelen. Het proces is ontworpen om milieuvriendelijker te zijn en wie zou daar niet blij mee zijn? Er zijn veel manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. De meest populaire is om de koolstofhoudende producten te vervangen door waterstofhoudende producten. Een op waterstof gebaseerde oplossing voor directe reductie die direct gebruik van ijzererts mogelijk maakt, kan de ecologische voetafdruk van ijzerproductie vrijwel elimineren. De CO2-uitstoot zal bijna nul zijn. Het bedrijf zal al zijn bijproducten recyclen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de meest energie-efficiënte processen worden gebruikt.

Gecombineerde processen

Wat betreft het smelten van metalen, is het vermeldenswaard dat gecombineerde processen steeds wijdverbreid worden. Kenmerkend voor deze technologie is de aanwezigheid van een hoge productiecultuur en gekwalificeerd personeel, waardoor er minder kans is op fouten in het eindproduct. Anders is het niet mogelijk om het defect in een bepaalde fase te stoppen, bijvoorbeeld na een schets of na een andere fase.

Alle verschillende productie-eenheden moeten het met elkaar eens zijn en ernaar streven zo goed mogelijk te zijn. Op die manier kunnen we fouten vermijden die van invloed zijn op het eindproduct. Nu zijn er modules die niet alleen smelten, gieten en warmwalsen kunnen combineren, maar ook koudwalsen van rollen of lange producten, draadtrekken enz. Deze voegen producten met een hogere toegevoegde waarde toe. In de staalindustrie is het beste voorbeeld de Amerikaanse Nucor-fabriek, waar een unieke structuur kan worden gemaakt met een proces dat met geen enkele andere methode kan worden bereikt. Het gebruik van deze componenten in de auto- en ruimtevaartindustrie is wijdverbreid.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten voor Nederlandse metaalindustrie stabiel

05-09 Dat zegt kredietverzekeraar Atradius in haar rapport ‘Industry Trends – Metals and Steel Industry’,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X