Hoge energieprijzen blijven tot in 2023 problematisch voor industrie

Behalve de afkoelende internationale economie zullen ook de aanhoudend hoge energieprijzen de industriële productie tot in 2023 drukken. Deze verwachting spreekt ING Research uit in het deze week gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.

ING Research voorspelt nog lichte groei in meeste bedrijfssectoren in 2023.

Ondanks de recent sterk gedaalde groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit verwacht ING Research dat deze volgend jaar toch weer oplopen. Vooral energie-intensieve deelsectoren in de industrie gaan hieronder gebukt.

Gas- en elektriciteitsprijzen blijven hoog in 2023

Gas- en elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt zijn de afgelopen maand sterk gedaald naar circa 40 euro/MWh voor gas en 100 euro/MWh voor elektriciteit. Dat is nog ‘maar’ 2 tot 2,5 keer zo hoog als voor de energiecrisis. Goed gevulde gasopslagen, extreem warm weer voor de tijd van het jaar, een constant hoge aanvoer van LNG en Europees beleid om energie te besparen verklaren de daling.

Toch lijkt dit van korte duur. Dit jaar had de Europese Unie nog een paar maanden Russisch gas beschikbaar om de gasvoorraden te vullen. Volgend jaar moet Europa het waarschijnlijk zonder stellen. De markt verwacht voor 2023 daarom gasprijzen van 135-140 euro/MWh en elektriciteitsprijzen van 300-450 euro/MWh en dat is respectievelijk 7 tot 10 keer zo hoog als in de jaren voor de energiecrisis. Het blijft volgens ING Research dan ook van groot belang dat bedrijven en huishoudens flink energie besparen.

Industrie: Omslag door energiecrisis al sinds april zichtbaar

De industriële activiteit verliest al sinds het tweede kwartaal van dit jaar vaart. Het productieniveau ligt dit jaar weliswaar nog hoger dan een jaar geleden, maar maand op maand is er sinds de productiepiek in april sprake van krimp. Zo lag in augustus de productie 3% lager dan in april. Energiecontracten worden tegen substantieel hogere prijzen verlengd, ook na de recente daling liggen de energieprijzen nog op een historisch hoog niveau.

Dit leidt tot een tweedeling: in de energie-intensieve industrietakken komt de productie de afgelopen maanden steeds verder onder druk te staan, terwijl vooral de technologische industrie voorlopig nog profiteert van de goed gevulde orderboeken. De meest energie-intensieve bedrijven in bijvoorbeeld de chemie, kunststof- en basismetaalindustrie zien zich vanuit bedrijfseconomische overwegingen steeds vaker genoodzaakt hun productie deels stop te zetten.

Lees hier de gehele publicatie

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten voor Nederlandse metaalindustrie stabiel

05-09 Dat zegt kredietverzekeraar Atradius in haar rapport ‘Industry Trends – Metals and Steel Industry’,…

MetaalNieuws Extra IM

De beste metallurgietrends voor 2022

28-01 Voorbereiding op uitdagingen is essentieel voor succes, wat ook kan gelden voor energieprijzen vergelijken.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen