De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

Als specialist in plaatbewerking heeft Bloemhof Bolsward altijd gefocust op een modern machinepark. De machines in de royale productieruimten zijn dan ook dik in orde, evenals de software om de lasersnijmachines te nesten en de kantbanken te programmeren. Maar er waren binnen het bedrijf wel allemaal losse eilandjes, waar steeds opnieuw data moest worden ingevoerd en verzameld. Dat is veranderd door een software-integratie, waarbij alles samenkomt in het ERP-pakket Ridder iQ van ECI Software Solutions.

De software-integratie bij Bloemhof Bolsward is teamwork tussen verschillende partijen. V.l.n.r. Lissa Verhoog (ECI Software Solutions), Cor de Groot (Bloemhof Bolsward), Vincent Veenman (ECI Software Solutions) en Hans van de Meerakker (Bystronic).

Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze is heel snel veel groter geworden. Bloemhof Bolsward is nu een allround metaalbewerkingsbedrijf dat klanten ondersteunt bij ontwerp en engineering van hun producten en kwalitatief hoogwaardige eindresultaten realiseert. De bijna dertig medewerkers hebben een groot machinepark tot hun beschikking om onderdelen en halffabricaten te snijden, zetten, walsen en assembleren. Dat doen ze voor klanten in uiteenlopende sectoren.

Bloemhof maakt even gemakkelijk biggentroggen en afzetbakken voor de landbouw, als snijwerk onder certificaat, luiken en coamings voor de scheepsbouw en frames voor de bussenbouw. “We hebben een hele platte organisatiestructuur, we kunnen alles aan en het is hier nooit saai”, zegt commercieel manager Cor de Groot. “We kunnen snel schakelen en iedereen bedienen.” Per dag gaan er vele tientallen orders door de fabriek met een zeer hoge doorloopsnelheid; gewone, eenvoudige orders maar ook steeds vaker complexere opdrachten, doordat engineers de grenzen opzoeken, waar de werkvoorbereiders het nodige werk mee hebben.

Sterke basis

De Friese toeleverancier groeit nog steeds, ook het coronajaar 2020 verliep goed. “We hebben gewoon een sterke basis”, zegt De Groot. “We hebben een toekomstvisie gemaakt om de volgende stappen te maken.” Bloemhof wil automatiseren, gebruikmaken van software om snel te kunnen offreren, efficiënt te werken en orders vlot te kunnen uitvoeren.
Een belangrijk onderdeel van deze sterke basis zijn de machines van Bystronic. De eerste is al zo’n 15 jaar geleden geplaatst. Nu staan er drie lasersnijmachines – de meest recente is een 10 kW ByStar Fiber – en drie kantbanken inclusief buighulpen en hoekmeetsystemen van het Zwitserse merk.

Daarbij beschikt Bloemhof ook over de nodige softwarepakketten om de lasersnijmachines optimaal te nesten en de kantbanken te programmeren. De Groot is heel tevreden over de nestingsoftware van Bystronic, die strak en efficiënt nest, met zo weinig mogelijk materiaalverlies. “We zeggen vaak: we hebben hier geen afval, alleen restplaten.”

Op de beeldschermen in de productieruimte kunnen de medewerkers de informatie die ze nodig hebben tevoorschijn halen.

Op de beeldschermen in de productieruimte kunnen de medewerkers de informatie die ze nodig hebben tevoorschijn halen.

Losse eilandjes

Ook is Bystronic Plantmanager operationeel, een stukje software dat zorgt voor de algemene planning van de snij- en buigprocessen. Plantmanager bespaart werkstappen en tijd, verlaagt kosten en elimineert mogelijke fouten. Het initieert en bewaakt bovendien de onderdelenproductie en levert uitgebreide informatie. Het is een goede basis, maar daarbij past natuurlijk de kanttekening dat het snijden en buigen slechts één aspect is van het hele productieproces.

Zoals in ieder productiebedrijf lopen er in binnen Bloemhof nog diverse andere processen, allemaal met hun eigen data. De Groot: “Dat waren allemaal losse eilandjes. Alle informatie was er, maar we moesten wel steeds switchen. Op het ene eiland zag je wel wat er was gesneden, maar waren nog niet de uren geregistreerd. Al die data willen we in een trechter hebben, die de juiste informatie filtert en bij elkaar brengt. Daarvoor was een ERP-systeem nodig, want dat brengt alle afzonderlijke cycli bij elkaar.”

Koppeling via Plantmanager

Bloemhof heeft gekozen voor Ridder iQ. “Ons pakket focust op complexe klantorder gestuurde machinebouw en op constructie- en plaatwerk”, zegt Vincent Veenman, sales consultant ECI Software Solutions “De visie van Ridder iQ is alle processen volledig te integreren, alles aan elkaar knopen; vanuit één centrale bron (Ridder iQ) calculaties invoeren, documenten koppelen, maakbaarheid controleren en herkenbaarheid met 2D en 3D afbeeldingen die vanuit de CAM software naar Ridder iQ worden gezet.

Ook processen zoals bijvoorbeeld hier bij Bloemhof de certificering, tracebility, inzicht in statussen en een complete voor/na calculatie per onderdeel zijn snel en gemakkelijk naar voren halen. Zo is er te allen tijde grip op het proces en kijkt iedere werknemer naar dezelfde informatie.” Bij Bloemhof is de integratie van de Bystronic machines en software met Ridder iQ gemaakt via Plantmanager. Hans van de Meerakker, sales manager Bystronic: “Dat zou ook anders kunnen, bijvoorbeeld vanuit CAD/CAM via een Api naar Ridder iQ Het is maar net wat de klant wil en wat voor het specifieke bedrijf de beste oplossing is.”

Uniforme prijscalculaties

De koppeling betekent dat razendsnel kan worden gecalculeerd en offertes kunnen worden uitgebracht. Resulteert dat in een order dan zitten alle gegevens direct in het systeem en hoeven ze niet opnieuw op verschillende plaatsen ingevoerd worden. Lissa Verhoog, sales manager ECI Software Solutions, legt uit hoe het proces loopt: “Bij plaatbewerkers is veel vraag naar meer integratie met machines en CAD/CAM. Want je ziet bijvoorbeeld dat als twee werkvoorbereiders calculeren, daar vaak verschil in zit. Men wil naar uniforme prijscalculaties en niks meer over hoeven te typen.

Met ons systeem zetten we een DXF- of een stepfile in Ridder iQ. Deze sturen we dan naar de Bystronic software, die vaststelt of het product kan worden gemaakt, wat de snijtijden zijn en hoeveel zettingen/kantingen er nodig zijn. Die informatie krijgt Ridder iQ terug en kan direct doorgezet worden naar het nesten. Zo is het mogelijk snel te calculeren en offertes/(productie)orders te maken, wat van groot belang is. Gevoed vanuit Ridder iQ kun je machines, mensen en materialen plannen. Per plaatdeel krijg je alles teruggekoppeld zoals aantallen gereed en/of mislukt, restmateriaal en meer en je weet precies in welke fase alle onderdelen zijn.”

Commercieel manager Cor de Groot bij het beeldscherm dat het uitsorteren van snijdelen makkelijk maakt en het apparaat dat gelijk de stickers print. “Het snijwerk is nu geautomatiseerd. Alle producten die uit laser komen zijn getraceerd.”

Commercieel manager Cor de Groot bij het beeldscherm dat het uitsorteren van snijdelen makkelijk maakt en het apparaat dat gelijk de stickers print. “Het snijwerk is nu geautomatiseerd. Alle producten die uit laser komen zijn getraceerd.”

Bloemhof werkt al enige tijd met Ridder iQ. Het lasersnijproces is nu helemaal geautomatiseerd. Alle producten die uit de laser komen zijn te traceren. De operator ziet op een beeldscherm hoe hij moet uitsorteren, welke gesneden delen uit een plaat bij elkaar horen. Gelijk worden de stickers met alle benodigde informatie geprint om op de plaatuitslagen te plakken. Zo is snel te zien bij welke order ze horen en waar deze naar toe moeten.

Overal in de productieruimten wordt al gewerkt met shopfloor, beeldschermen waarop medewerkers actuele informatie kunnen vinden en informatie over uitgevoerde werkzaamheden kunnen ingeven, die dan direct op kantoor beschikbaar is. “We zijn heel tevreden over Ridder iQ”, zegt Cor de Groot. “Het snijwerk is helemaal voor elkaar, nu gaan we verder optimaliseren om uiteindelijk alles te boeken op orderniveau. Daar is tijd voor nodig. Als alles helemaal op orde is, willen we ons geautomatiseerde proces ook voor klanten beschikbaar stellen in een portal.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Automatisering

Halloy lanceert nieuwe ERP-software voor metaaltoelevering

21-06 De medewerkers van Halloy in Hengelo hebben samen tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Plaatbewerking

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X