De implementatie van gedigitaliseerde hulp bij het werk

Heel veel van de situaties waar men voor de aanschaf van zogenaamde “cobots” last van had, zijn heel snel over na de aanschaf van deze producten. Het verlicht het werk van manschappen, houdt ze vitaler en hebben dus op langere termijn minder lasten van het menselijk lichaam en de limitatie daarvan. Waar we het over hebben? Robots op de werkvloer. Ze zijn al te vinden in de medische sector, de autobranche en zelfs al voor het vervaardigen van lichtbronnen. Het zal niet lang meer duren of elke branche heeft er wel enkele staan.

Waar gaat het naartoe?

Zoals hierboven al vermeld, is het door de jaren heen voor de vakmanschappen op de vloer alleen maar beter geworden. De metaalindustrie is een zware professie, waar in het verleden veel geëist werd van het menselijk lichaam. Zoals de evolutie van de mens, die alleen maar groter en sterker wordt, is er ook evolutie in techniek. Denk hierbij aan cobots, ofwel collaboratieve robots, veelal in de vorm van armen die het tilwerk lichter maken. In de Metaalindustrie worden deze robots ook wel uitgevoerd met lasapparaten, die naden kunnen aanleggen die vele malen schoner en preciezer zijn dan een mens mogelijk aankan. Daarnaast is het tilwerk bijna of helemaal overgelaten aan de digitale collega’s, zodat de mens zijn lichaam voor het pensioen kan besparen en dus commercieel gezien, langer zonder ziekteverzuim kan doen. Zijn we hierdoor aan de maximale capaciteit gekomen van de mechanische armen? Nee helemaal niet en ondanks dat het allemaal al zo geavanceerd is, zullen er nog vele verbeteringen en gemakken aankloppen bij een bedrijf.

Procesverbetering en versnelling

Een van de belangrijkste factoren in het succes van een metaalbedrijf is de snelheid zonder verlies van kwaliteit. Hoe snel kunt u uitleveren en wat is de consistente kwaliteit. Mensen (wederom) hebben een limiet, maar zijn wel nodig in het vervaardigingsproces van uw product. Dit houdt in dat u moet gaan zoeken naar processen die binnen het kunnen van het menselijk lichaam liggen. Aansturen van robots is een goede functie en een procesoperator kan al snel een kwart van de productielijn (een kleine natuurlijk) voor zichzelf nemen. De armen doen dan op hoge snelheid, hoogwaardig kwalitatief werk, zonder het menselijk lichaam hiermee te belasten. De implementatie heeft dus als positief gevolg: verzuim vermindering, verhoging van het geleverde product en versnelling van de productielijn.

Investering

Geen enkel succes komt zonder kosten. Echter is niet elk succes even snel terug verdiend als de implementatie van collaboratieve robots. De aanschaf zal altijd even zuur blijven, maar in de berekening van terug verdiensten, zal wel begrepen moeten worden dat proces versnelling voor meer omzet zorgt in dezelfde tijd als voorheen met mensen werd gedaan. De aanschaf van robots is dus sneller terug verdiend door hoge kwaliteit, snellere levering en meer efficiëntie op de productielijn. Niet altijd wordt de eigenaar van het bedrijf als engel gezien omdat het wellicht ten kosten gaat van manschappen, maar uiteindelijk zal iedereen er positief onder gedijen. Omdat er meer geld over is aan het einde van het jaar, is het geven van een knalfeest om de omzet te vieren een goed idee om eens in de zoveel tijd de zere plekken weg te halen en het is goed voor het algehele moraal van de werkvloer. Een goede stap in de meest efficiënte werkrichting.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

Automatisering

Kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst in automatisering

23-01 1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren De vooruitgang in robotica, machine…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Automatisering

Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

30-03 Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met…

Automatisering

Snelle start met cobot-belading

23-03 De meegeleverde grijpers en spanners zijn perfect aangepast voor gebruik bij het verspanen van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV