De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

Q-Fin introduceert de SER1200 Multibrush, een combimachine die vlakke plaatdelen snel ontbraamt en afrondt en ze tevens voorziet van een richtingloze finish. Alle bewerkingsstations in de machine zijn bovendien volledig automatisch te besturen, zelfs vanuit ERP. De machinefabrikant uit Bergeijk presenteert deze wereldprimeur op de Euroblech.

Alle finishmogelijkheden in één machine. Dat is de belofte van de SER1200 Multibrush, die Q-Fin als wereldprimeur op de Euroblech introduceert.

Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de belofte: alle finishmogelijkheden in één machine. Het team van Q-Fin proefde de behoefte aan zo’n oplossing in de markt, waar machinaal ontbramen, afronden en finishen in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden vanwege de hoge kwaliteitseisen die in steeds meer branches aan plaatwerk worden gesteld.

Meer power Multibrush

De inspanningen van de engineers hebben geresulteerd in de SER1200 Multibrush, die de afgelopen periode uitgebreid is getest en doorontwikkeld in het eigen Experience Center in Bergeijk. Q-Fin eigenaar Anton Bax en zijn medewerkers zijn blij verrast met het resultaat. “Dat is zelfs beter dan we hadden verwacht.” De belangrijkste eis die Q-Fin van meet af aan stelde aan de combimachine was dat hij in alle opzichten meer power moet hebben dan de andere beschikbare systemen op de markt. Dat is gelukt. De Multibrush borstelt zelfs zo agressief, dat bij de tests alle zeilen moesten worden bijgezet om er voor te zorgen dat de plaatdelen op de lopende band bleven liggen.

High-end plaatbewerkers

Anderen zijn ook al overtuigd van de kwaliteiten van deze combimachine. Het eerste exemplaar wordt in oktober geïnstalleerd bij Arbel las- en plaatwerkindustrie in Valkenswaard. In januari kan Van Bussel Metaaltechniek in Asten zijn machine verwachten. Deze twee eerste klanten zijn precies de eindgebruikers die Q-Fin voor deze machine op het oog heeft: high-end plaatbewerkers die richting Industrie 4.0 willen. Zij kunnen met deze alleskunner heel veel uren uitsparen en de perfecte afwerking van hun plaatwerk bereiken.

Meerdere configuraties mogelijk

De Multibrush biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn achter elkaar worden geplaatst. Al naar gelang de specifieke wensen en toepassingen van de klant zijn verschillende configuraties mogelijk, met meerdere (tot maximaal vijf) bewerkingsstations. Het eerste station kan een slakkenmepper zijn om slakken van snijdelen te verwijderen. Maar even goed een slijpband voor het verwijderen van bramen of indien gewenst het aanbrengen een mooie lijnfinish. Vervolgens kan een volgend station met tegen elkaar indraaiende komborstels zorgen voor de afronding van het plaatdeel en het oppervlak een egale finish geven. Dat zijn allemaal technieken die Q-Fin al jaren toepast in zijn machines.

Nieuw voor Q-Fin zijn de Multibrush rondborstels voor een richtingloze finish in het volgende station. Maar bij deze techniek is een verbeteringsslag van 20 procent gemaakt ten opzichte van bestaande systemen. Dit station in de Multibrush machine heeft maar liefst zes borstels die in drie richtingen kunnen bewegen. “Met als resultaat dat onze borstels veel meer dwarrelen dan andere borstelsystemen”, aldus Bax. Achter de rondborstels kan als laatste bewerkingsstation nog een slijpband worden geplaatst.

Gebruiksvriendelijke bediening

Veel aandacht is besteed aan een gebruiksvriendelijke bediening. Met de nieuwste software kan de operator het touchscreen aan de voorzijde intuïtief bedienen en stelt de machine zich als het ware zelf in. Q-Fin levert zijn machines tegenwoordig met programma-keuze in het bedienmenu. Dat geldt ook voor de nieuwe Multibrush. De operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijvoorbeeld voor een bepaalde finish en/of een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast kan hij ook zelf programma’s inzetten voor producten die regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste borstelrichtingen, rotatie- en doorvoersnelheden in waarmee de kwaliteit van de producten reproduceerbaar wordt.

De software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner, die eveneens op de machine zit. Zo kan een programma worden ingescand, waarna de Multibrush vanzelf loopt. Automatisch programma’s laden vanuit ERP is ook mogelijk. De machine is dan op afstand te bedienen en uit te lezen vanaf een tablet of laptop.

In het Experience Center van Q-Fin liggen reeds verschillende plaatdelen, die door de Multibrush zijn bewerkt en illustreren dat de mogelijkheden legio zijn: grotere en kleinere delen, met verschillende binnen- en buitencontouren, dun RVS-materiaal maar ook dikkere stalen onderdelen. “Voor iedereen die een grote afronding wil doen op staal werkt deze machine, door de combinatie van twee verschillende borstelsystemen, ook perfect”, aldus Anton Bax.

Q-Fin gaat op de Euroblech groots uitpakken met de Multibrush. De wereldprimeur uit Bergeijk dingt ook mee naar de Euroblech Awards (stemmen kan hier) in de categorie oppervlaktetechniek.

Q-Fin Quality Finishing Machines
Hal 12, stand H93

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

22-05 Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV