De prijs van aluminium is weer tot rust gekomen

De Europese aluminiummarkt zit weer in rustig vaarwater, wat weer stabiele prijzen oplevert. Dat zegt MCB in een blog op hun website. De metaalgroothandel stelt in het begin van het jaar de aluminiummarkt te maken had met twee grote problemen, die beiden zijn opgelost.

Het eerste probleem was dat aluminiumsmelter van Hydro in Brazilië vanwege milieuproblemen lang gesloten was en het tweede probleem was dat vanuit de VS de Russische aluminiumleverancier Rusal werd geboycot. Inmiddels is de smelter weer aan het werk en mogen Amerikaanse bedrijven weer bij Rusal kopen.

Kansen in Europa
De Europese markt heeft in het eerste kwartaal goed gemerkt dat vraag en aanbod weer de Europese kant op kwamen, zo is te lezen in het blog. Vooral de handelaren: de Europese aluminiumfabrieken leveren liever aan de VS dan aan handelsbedrijven. Veel Europese fabrieken en walserijen hebben begin dit jaar veel aan de VS kunnen leveren, wat voor de handel langere levertijden tot gevolg had. Door de hogere afzet naar de VS is de prijs van walsproducten eerder verhoogd door de toegenomen levertijden. Bij extrudeurs is dat anders, omdat extrusieproducten van Europese leveranciers vooral in Europa worden verhandeld. Bij een aantal extrudeurs is de levertijd korter geworden, dat gaf druk op de (omwerkings)prijs. In het afgelopen half jaar is de LME-koers ook wat gezakt, alhoewel de koers de laatste 3-4 weken vrij constant is: zo rond de 1600 euro per ton, met wat fluctuaties van een paar cent per dag. De prijzen van extrusieproducten staan hierdoor extra onder druk. Dat geldt niet voor alle extrusiebedrijven, maar vooral voor de bedrijven die FLUTZ-profielen leveren. Dat is een acroniem voor de standaard F, L, U, T en Z-profielen.

FLUTZ-profielen of maatwerk?
De extrudeurs van (maatwerk) tekeningprofielen (zoals ramen, deuren etc.) hebben minder last van prijsdruk. FLUTZ-profielen, voor MCB de belangrijkste profielen, worden in grote hoeveelheden verhandeld. Omdat het commodities zijn, ligt het prijsniveau van deze profielen wat lager. Afnemers van (maatwerk) tekeningprofielen hebben meestal één leverancier waar ze een matrijs hebben liggen; ze switchen niet zo snel. Volgens ABN AMRO zal de prijs van aluminium gaan stijgen. MCB verwacht daarentegen dat deze stabiel blijft of in elk geval niet inzakt. Veel hangt volgens de metaalgroothandel af van de marktontwikkeling in Duitsland, dat de markt en prijzen hier bepaalt. Een stijging lijkt MCB niet logisch, omdat in Duitsland de economie stagneert. Maar het bedrijf uit Valkenswaard noemt de situatie wel heel fragiel, omdat een mogelijke boycot van Amerika een zweepeffect naar boven of naar beneden kan opleveren; iets wat het voorspellen steeds moeilijker maakt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Altair introduceert cloudgebaseerde bron voor materiaalinformatie

11-10 Voor het ontwikkelen van duurzame, efficiënte en lichtgewicht innovaties is nauwkeurige data van beschikbare…

Materialen

Globitas neemt HEGO Stainless Steel & Aluminium over

11-10 HEGO is al sinds 1977 als internationale groothandel en service center actief in de…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

MetaalNieuws Extra IM

Vijf tips voor het gebruiken van metaal in je tuin

03-08 Hierbij past een moderne zwarte overkapping uiteraard ook echt perfect, wat alsnog gemaakt is…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

17-05 Als iets in onze sector het laatste half jaar een ijzingwekkende connectie heeft met…

Materialen

Two 4 Steel steeds sterker in titaan en nikkel

10-02 Bruinsma schrikt er soms van hoe snel de tijd gaat. Two 4 Steel is…

Automatisering

Hoekman RVS van start met digitaal inkopen via Gatewise

09-02 Door het in- en verkoopproces op deze wijze te stroomlijnen worden handmatige, kostbare en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X