De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

Helemaal verdwenen is de slijptol bij MWA Smart Steel Solutions in Vaassen nog niet, maar met de komst van een F1200 ontbraammachine van Q-Fin is het handmatig slijpen van plasma en autogeen gesneden onderdelen grotendeels gemechaniseerd.

De F1200 ontbraammachine is bij MWA voorzien van een lopende band, die de bewerkte onderdelen terugvoert naar de voorzijde van de machine. Daar pakt de operator ze op, om ze opnieuw in de machine te voeren voor het bewerken van de andere zijde.

De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed. Bij MWA is hij voorzien van een lopende band, die de bewerkte onderdelen terugvoert naar de voorzijde van de machine. Daar pakt de operator ze op, om ze opnieuw in de machine te voeren voor het bewerken van de andere zijde.

Medewerkers ontzien

Met deze investering slaat MWA meerdere vliegen in één klap. Het slijpen gaat nu veel efficiënter en sneller. Daarnaast is er kwaliteitswinst. “Want deze machine heeft nooit een vervelend maandagmorgengevoel”, aldus Erwin Horst, mede-eigenaar van MWA. Tevens worden de medewerkers ontzien. “Het slijpen van plasma en autogeen gesneden delen is altijd zwaar werk en gaat gepaard met een hoop stofontwikkeling”, weet Horst. “Nu slaan ze de dikke bramen er af, leggen de snijdelen in de machine en alles gaat vanzelf. De bediening is makkelijk. Na twee uurtjes training kan een kind de was doen. We zijn nu grotendeels van het handmatig slijpen af, maar niet helemaal. Delen tot 100 mm dik gaan zo door de machine, bij dikke blokken ontkom je niet aan de slijptol.”

Allround machine

MWA heeft meerdere machines bij verschillende leveranciers bekeken, alvorens de keuze viel op de F1200 van Q-Fin. “We hebben ook serieus gekeken naar hun SER600, die in één keer een Radius 2 mm op metalen plaatdelen aanbrengt. Maar dat is voor ons niet nodig. Na diverse testen kwamen we in overleg met de mensen van Q-Fin tot de conclusie dat de allround machine F1200 voor ons de beste oplossing is.”

Er is ook bewust gekozen voor Q-Fin. “Ze hebben een goede naam in de markt en het is een Nederlands bedrijf. Dat vinden we toch belangrijk. En het contact is prettig. De mensen van Q-Fin staan voor hun product en als er wat is, staan ze hier op de stoep. Zo hoort het. Wij moeten altijd op onze machines kunnen vertrouwen en daarom moet de aftersales van een leverancier goed zijn.”

Moderne toeleverancier

De komst van de ontbraammachine past in de upgrading van het metaalbedrijf in Vaassen. MWA is van oudsher een brede snijspecialist, die van 0,5 mm tot 320 mm dik materiaal snijdt. Hiervoor heeft men autogeen, plasma en (fiber)lasersnijmachines in huis. Eigenaren Erwin Horst en Henk Landeweerd zijn bezig hun bedrijf te ontwikkelen van een conservatief plaatwerkbedrijf naar een moderne toeleverancier in de maakindustrie, met behoud van de kenmerken die in het DNA van MWA zitten: snelheid en flexibiliteit. Dat vraagt behalve investeringen in nieuwe technologie ook om automatisering en uiteindelijk de digitalisering van processen.

Volgende maand publiceren we in het themanummer plaatbewerking van MetaalNieuws een uitgebreide reportage over de ontwikkelingen bij MWA.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema