De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

Helemaal verdwenen is de slijptol bij MWA Smart Steel Solutions in Vaassen nog niet, maar met de komst van een F1200 ontbraammachine van Q-Fin is het handmatig slijpen van plasma en autogeen gesneden onderdelen grotendeels gemechaniseerd.

De F1200 ontbraammachine is bij MWA voorzien van een lopende band, die de bewerkte onderdelen terugvoert naar de voorzijde van de machine. Daar pakt de operator ze op, om ze opnieuw in de machine te voeren voor het bewerken van de andere zijde.

De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed. Bij MWA is hij voorzien van een lopende band, die de bewerkte onderdelen terugvoert naar de voorzijde van de machine. Daar pakt de operator ze op, om ze opnieuw in de machine te voeren voor het bewerken van de andere zijde.

Medewerkers ontzien

Met deze investering slaat MWA meerdere vliegen in één klap. Het slijpen gaat nu veel efficiënter en sneller. Daarnaast is er kwaliteitswinst. “Want deze machine heeft nooit een vervelend maandagmorgengevoel”, aldus Erwin Horst, mede-eigenaar van MWA. Tevens worden de medewerkers ontzien. “Het slijpen van plasma en autogeen gesneden delen is altijd zwaar werk en gaat gepaard met een hoop stofontwikkeling”, weet Horst. “Nu slaan ze de dikke bramen er af, leggen de snijdelen in de machine en alles gaat vanzelf. De bediening is makkelijk. Na twee uurtjes training kan een kind de was doen. We zijn nu grotendeels van het handmatig slijpen af, maar niet helemaal. Delen tot 100 mm dik gaan zo door de machine, bij dikke blokken ontkom je niet aan de slijptol.”

Allround machine

MWA heeft meerdere machines bij verschillende leveranciers bekeken, alvorens de keuze viel op de F1200 van Q-Fin. “We hebben ook serieus gekeken naar hun SER600, die in één keer een Radius 2 mm op metalen plaatdelen aanbrengt. Maar dat is voor ons niet nodig. Na diverse testen kwamen we in overleg met de mensen van Q-Fin tot de conclusie dat de allround machine F1200 voor ons de beste oplossing is.”

Er is ook bewust gekozen voor Q-Fin. “Ze hebben een goede naam in de markt en het is een Nederlands bedrijf. Dat vinden we toch belangrijk. En het contact is prettig. De mensen van Q-Fin staan voor hun product en als er wat is, staan ze hier op de stoep. Zo hoort het. Wij moeten altijd op onze machines kunnen vertrouwen en daarom moet de aftersales van een leverancier goed zijn.”

Moderne toeleverancier

De komst van de ontbraammachine past in de upgrading van het metaalbedrijf in Vaassen. MWA is van oudsher een brede snijspecialist, die van 0,5 mm tot 320 mm dik materiaal snijdt. Hiervoor heeft men autogeen, plasma en (fiber)lasersnijmachines in huis. Eigenaren Erwin Horst en Henk Landeweerd zijn bezig hun bedrijf te ontwikkelen van een conservatief plaatwerkbedrijf naar een moderne toeleverancier in de maakindustrie, met behoud van de kenmerken die in het DNA van MWA zitten: snelheid en flexibiliteit. Dat vraagt behalve investeringen in nieuwe technologie ook om automatisering en uiteindelijk de digitalisering van processen.

Volgende maand publiceren we in het themanummer plaatbewerking van MetaalNieuws een uitgebreide reportage over de ontwikkelingen bij MWA.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Plaatbewerking

Q-Fin machines zijn kansenmakers

09-05 Accountmanager Benelux Patrick van Scherpenseel legt uit: “Waar bedrijven momenteel drukdoende zijn personeel aan…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen