De voordelen van een generatieregeling in de metaalindustrie

Tien jaar voordat het pensioen van een medewerker van start gaat, mag de werkgever een generatieregeling aanbieden. Deze regeling houdt in dat de medewerker minder uur gaat werken tegen een relatief hoog salaris.

Ook in de metaalindustrie kan het voordelig zijn om de regeling aan te schaffen.

Bij de regeling behoudt de medewerker ook het pensioen. Dit is voordelig voor zowel medewerkers als werkgevers. Op deze manier komen er meer banen vrij voor jongere mensen. De generatieregeling is verschillend per branche. Wil jij meer weten over hoe deze generatieregeling in de metaalindustrie werkt? Lees dan verder.

Werken in de metaalindustrie

De metaalindustrie is in principe een verzamelnaam voor bedrijven die metaal produceren en op industriële wijze verwerken tot bijvoorbeeld basismaterialen of machines. De metaalindustrie staat in verband met de elektrotechnische industrie. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar dit verband wordt de metalektro genoemd. De metaalindustrie kan opgedeeld worden in verschillende sectoren, namelijk: basismetaalindustrie, productie van enkelvoudige metalen producten, productie van samengestelde metalen producten, productie van onderdelen voor apparaten, machines en werktuigen en productie van machines, apparaten, instrumenten en transportmiddelen.

Bekijk de metaal-cao

Omdat de generatieregeling verschillende voorwaarden met zich meebrengt, is dit opgenomen in de cao. Ben jij werkzaam in de metaalindustrie en wil je meer weten over de generatieregeling? Bekijk dan de cao van de metaalindustrie. In deze cao is te zien hoe jouw generatieregeling opgezet is en waar jij recht op hebt. Als je werkgever het aanbiedt en jij wil fulltime blijven werken, ben je niet verplicht aan deze regeling mee te doen. Het geeft jongere mensen wel meer kans op een baan.

Impact van de generatieregeling

Ook in de metaalindustrie kan het voordelig zijn om de regeling aan te schaffen. Het zorgt ervoor dat de oudere werknemers langer doorwerken en vitaal blijven. Daarnaast zorgt de regeling ervoor dat jouw bedrijf jongere mensen in dienst kan nemen, omdat er meer werk vrij komt. Zo zorgt jouw bedrijf ervoor dat mensen op jonge leeftijd al ervaring op kunnen doen. Als je met jouw bedrijf de generatieregeling aanschaft is er geen sprake van fiscale gevolgen. De belastingdienst is namelijk akkoord gegaan met het feit dat de medewerker vroegpensioen kan opnemen over de uren die hij niet werkt en waarvoor hij geen vergoeding of salaris meer ontvangt vanuit de werkgever. Ondanks de dat de generatieregeling veel voordelen biedt, is niet iedere werkgever ervan overtuigd dat de generatieregeling passend is.

 Bekijk de voorwaarden en eventuele risico’s van de generatieregeling. Zo weet jij als werkgever of werknemer of dit bij jou past.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Hoe je de kosten van materiële schade kunt opvangen met een verzekering

10-03 Als het gaat om beroepsfouten kan er bijvoorbeeld materiële schade ontstaan waaruit een aansprakelijkheidsstelling…

Bedrijf en Economie

Mevas lanceert nieuwe website

15-07 MEVAS het verzekeringskantoor van Koninklijke Metaalunie heeft zijn website compleet vernieuwd, alle functionaliteiten van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen