Hoe je de kosten van materiële schade kunt opvangen met een verzekering

In elke branche lopen bedrijven voor, tijdens en na uitvoering van werkzaamheden het risico om schade toe te brengen aan materiële zaken van anderen. Zo geldt dat onder meer voor de metaalbranche, waarin fouten niet altijd zijn te voorkomen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Als het gaat om beroepsfouten kan er bijvoorbeeld materiële schade ontstaan waaruit een aansprakelijkheidsstelling volgt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten biedt bescherming om de kosten van materiële schade als gevolg van een beroepsfout op te vangen. Een ander type verzekering betreft de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, waarmee kosten van materiële schade eveneens zijn op te vangen. Zo zijn er nog een aantal verzekeringen van toepassing voor materiële kosten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Indien er tijdens de uitvoering van werkzaamheden, zoals bij een klant op locatie schade aan spullen wordt toegebracht, kan je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook werknemers die aan het werk zijn en schade toebrengen of zelf met een ongeluk te maken krijgen. De materiële schade die voortvloeit uit een aansprakelijkheidsstelling van je bedrijf komt via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een vergoeding in aanmerking. Heb je een bedrijf in de metaalhandel die producten verkoopt? In dat geval is de schade die aan een product ontstaat of erdoor wordt veroorzaakt eveneens gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor je bedrijf als de werkzaamheden zich bijvoorbeeld richten op het ontwerpen en ontwikkelen net als op berekeningen, engineering en fabricage. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig projectleider in de metaalbranche? Bekijk dan meer informatie voor ZZP’ers over het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP. Er zijn steeds meer opdrachtgevers die zich heel goed bewust zijn van aansprakelijkheid en daarbij behorende claims. Materiële schade als gevolg van beroepsfouten is daarom het beste te dekken met een verzekering.

Inventarisverzekering

Een metaalwerkplaats of metaalfabriek bevat inventaris om werkzaamheden uit te voeren. Denk maar aan metaalbewerkingsmachines, maar ook aan het kantoor van een teambaas of directeur waar kantoormeubilair staat. De inventaris kan op elk willekeurig moment met schade te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan een brand die inslaat en het hele pand verwoest of aan waterschade als er een waterleiding is gesprongen. Ook diefstal en vandalisme zijn altijd risico’s om rekening mee te houden. Een inventarisverzekering biedt in dat geval uitkomst om de kosten van materiële schade vergoed te krijgen. Bovendien biedt een zakelijke inventarisverzekering de mogelijkheid om de werkzaamheden snel weer te hervatten.

Bedrijfsautoverzekering

Een bedrijfsautoverzekering is ook nog een verzekering om in bepaalde situaties materiële kosten als gevolg van schade vergoed te krijgen. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht als je een bedrijfsauto hebt en dekt de gevolgen van schade die aan anderen is toegebracht. Bijvoorbeeld als je bedrijfsauto door onoplettendheid achterop een auto botst die daardoor schade heeft. De schade aan je eigen bedrijfswagen is daarmee nog niet vergoed, maar daar is wel een oplossing voor. Je kan namelijk voor een uitbreiding kiezen in de vorm van beperkt casco of casco dekking bij een zakelijke autoverzekering. Hiermee zijn de materiële kosten in veel situaties voor schade aan je eigen auto gedekt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

De voordelen van een generatieregeling in de metaalindustrie

31-05 Bij de regeling behoudt de medewerker ook het pensioen. Dit is voordelig voor zowel…

Bedrijf en Economie

Mevas lanceert nieuwe website

15-07 MEVAS het verzekeringskantoor van Koninklijke Metaalunie heeft zijn website compleet vernieuwd, alle functionaliteiten van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X