Dekkingsgraad pensioenfonds PME verder omhoog door stijging rente

De dekkingsgraad van PME, het pensioenfonds voor de metaal- en technologische industrie, is in het derde kwartaal tot 115% gestegen.

Deze stijging wordt geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente

Deze stijging wordt geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Deze is gestegen van 1,99% eind tweede kwartaal, naar 2,45% in het derde kwartaal. De vermogensmarkt verkeert door wereldwijde inflatie en de oorlog in Oekraïne in onrustig vaarwater. Het gevolg is een rendement over het afgelopen kwartaal van -/-4,6% negatief.

Ruimte om te indexeren

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad blijft langzaam maar gestaag stijgen. Dat geeft ruimte om te indexeren. Een verhoging gelijk aan de inflatie is helaas voor PME niet weggelegd. Dat er meer in het vat zit dan in juli durf ik wel te beloven. Maar de huidige ongekende inflatiecijfers kunnen mijns inziens alleen gecompenseerd worden wanneer we dit samen doen, het kabinet, de werkgevers en de pensioenfondsen. Daarom ben ik blij dat de AOW met 10 procent wordt verhoogd en er voor 2023 een prijsplafond op energie is ingesteld. Ook vele werkgevers, waaronder in de metaal en technologische industrie, nemen hun verantwoordelijkheid.”

Tegelijkertijd maakt Uijen zich zorgen over de tegemoetkoming voor energie-intensieve bedrijven. “Voor werkgevers in onze sector zal het niet altijd genoeg zijn. Zij willen verduurzamen, zij willen meehelpen met koopkrachtcompensatie, maar dan moeten ze wel overeind blijven en kunnen concurreren met het buitenland. Daar zijn we helaas nog niet.”

Uitstel Wet toekomst pensioenen

In september was het eindelijk zover, de behandeling van de Wet toekomst pensioenen in de Tweede Kamer. Het is een lang meerjarig en zorgvuldig proces geweest om tot de behandeling te komen. Uijen: “Gezien de grote verandering die de Wtp met zich meebrengt is het logisch dat de Kamer tijd vraagt om het voorstel te behandelen. De zorgvuldigheid van de Kamer valt te prijzen, uitstel tot 1 juli 2023 komt daarom niet onverwacht. Maar het moet wel bij een half jaar blijven, zowel de fondsen als de deelnemers hebben behoefte aan houvast. Het zou zonde zijn van al het werk dat de afgelopen jaren is verricht. Het is echt een grote verbetering ten opzichte van het huidige stelsel. Er komt niet meer geld bij, maar het komt voor de deelnemer wel sneller vrij.”

Vermogen licht gedaald, verplichtingen dalen sterker

Het totaal belegd vermogen van PME nam in het derde kwartaal verder af van € 51,6 miljard naar € 49,3 miljard. De daling wordt met name veroorzaakt door negatieve rendementen op de aandelenmarkt en binnen hoogrentende waarden. Onroerend goed wist het verlies enigszins te compenseren. De verplichtingen van PME zijn ten opzichte van het tweede kwartaal verder gedaald. Dit resulteert in een stijgende dekkingsgraad. De waarde van de verplichtingen van PME is vanwege de rentestijging gedaald van € 45,9 miljard naar € 42,8 miljard.

Hoge buffers

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogensbeheer, zegt hierover: “Na jaren van geringe inflatie, een lage rekenrente en hoge beurskoersen, is de wereld beland in onrustig vaarwater. Wereldwijd grijpen centrale banken in om de inflatie te beteugelen, met wisselend succes. Uit het Verenigd Koninkrijk kwam het zorgelijke bericht dat meerdere pensioenfondsen gered moesten worden door de Bank of England. PME hoeft hier niet voor te vrezen. Onze beleggingen zijn meer gespreid, bovendien is de markt voor staatobligaties in de eurozone gevarieerd en hebben we hogere buffers om eventuele tegenvallers op te vangen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Gepensioneerde PME krijgt er gemiddeld 50 euro netto per maand bij

28-11 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME, “Afgelopen jaar schoot de energierekening omhoog en werd…

Personeel en Opleiding

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

22-06 De verhoging is volgens het pensioenfonds in de metaal en technologische industrie  een eerste…

Bedrijf en Economie

Verbetering financiële positie PME zet door

21-04 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2022…

Bedrijf en Economie

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland

06-03 PME bezit nog een beperkt aantal Russische aandelenposities die per 1 maart jl. een…

Personeel en Opleiding

Verbetering financiële positie PME zet door

27-01 De dekkings­graad steeg over het gehele jaar genomen met meer dan 10%: 2020 werd…

Bedrijf en Economie

Dekkingsgraden metaalpensioenfondsen verder gestegen

22-07 PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) zag de dekkingsgraad stijgen van 98,8% naar 101,5%. Dit…

Personeel en Opleiding

Dekkingsgraad PME pensioenfonds boven de 100%

22-04 PME behaalde over het eerste kwartaal van 2021 een beleggingsrendement van -3%. Het belegd…

Bedrijf en Economie

PME en PMT verlagen pensioenen in 2021 niet

20-01 De dekkingsgraad van PME (metalektro) steeg van 93,7% naar 97,2%, die van PMT (Metaal…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen