Digitale keurmeester voor groente en fruit

0

Het keuren van groente en fruit gebeurt voor een groot deel nog steeds met de hand. Het Westlandse bedrijf Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit.

Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen in de markt ontvangt Gearbox een investering van €300.000 van investeringsfonds UNIIQ. Gearbox ontwikkelde de GearVision Inspector, een stand-alone digitale keurmeester die een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoert en de GearVision Sorter, die snel in-lijn groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. Twee apparaten die visiontechnologie met kunstmatige intelligentie combineren om snel maar accuraat groenten en fruit te kunnen keuren en vervolgens sorteren. Zo krijgt de gehele keten, van veredelaar tot verpakker, toegang tot gedetailleerde en voor hen specifieke keuringen, en een uitgebreide rapportage van de resultaten om de teelt verder mee te optimaliseren.

R&D bureau Gearbox Innovations bedenkt, ontwerpt en maakt slimme producten die het dagelijkse werk vereenvoudigen, verbeteren of versnellen. Dat gebeurt met vision oplossingen, slimme software (kunstmatige Intelligentie) en robotica voor de tuinbouw, maakindustrie en (plant)research branche.