Disselhorst is klaar voor volgende groeispurt

Disselhorst Metaal is bezig de productieruimte uit te breiden met 2500 vierkante meter. In de nieuwbouw komt onder meer een extra poedercoatinstallatie voor kleine aantallen grote en/of zware producten. Ook wordt een aantal werkzaamheden van elders verplaatst, waardoor bijvoorbeeld op de hightech afdeling ruimte ontstaat voor een nieuwe cleanroom.

Guido Slump bij de 2500 vierkante meter nieuwbouw die bij Disselhorst Metaal in aanbouw is: “Constructiedelen maken vanuit plaatwerk is en blijft een activiteit met veel toekomst.”

“We zijn klaar voor de volgende groeispurt”, zegt directeur-eigenaar Guido Slump. Hij heeft de plaatwerkspecialist in Raalte begin 2012 overgenomen. Sindsdien is de omzet verdrievoudigd, terwijl het aantal medewerkers is verdubbeld. Een gezonde ontwikkeling dus.

Omzet verdubbelen

Slump ziet ruimte om de omzet in de komende jaren nog eens te verdubbelen. “Ons vertrekpunt blijft vanuit plaatwerk constructiedelen maken. Dat is een activiteit met veel toekomst, want plaatbewerking is een efficiënte manier om producten te maken. We hebben een vrij breed klantenbestand in veel sectoren, zoals de machinebouw, carrosseriebouw, interieurbouw en landbouw. Dat zijn allemaal sectoren waar veel plaatwerk wordt gebruikt.”

Hoewel hij zich wel eens wat zorgen maakt over het verdienmodel van Nederland (“je krijgt soms het gevoel dat ze de landbouw en de industrie eruit willen hebben, maar waar moeten we dan ons geld mee verdienen?”), ziet Slump voor de nabije toekomst vooral kansen. “De geopolitieke bewegingen die je momenteel ziet, doen er toe en zijn voor ons niet per se negatief. We krijgen bijvoorbeeld weer opdrachten uit de defensie-hoek, die hebben we in jaren niet gehad. Ook uit de groen-hoek ontvangen we meer orders.”

Bottlenecks weghalen

Slump speelt met Disselhorst in op die kansen, op een manier zoals hij dat nu al weer ruim tien jaar doet: bottlenecks weghalen en ruimte creëren voor nieuwe activiteiten. Zijn bedrijf automatiseert om de productiviteit te verhogen. “Daar gaan eigenlijk al onze investeringen in zitten: het eenvoudiger werk wegnemen, de menselijke talenten op de juiste plek inzetten en zo meer output genereren. Dat doen we met robots, papierarm werken en het automatiseren van administratieve werkzaamheden. Ook hebben we heel veel aandacht voor onze logistiek. Elke verplaatsing is er één te veel en daarom werken we met een geavanceerd planningssysteem, dat veel verspilling voorkomt. In al deze zaken steken we veel geld en we zien aan onze resultaten dat dit zich terugbetaalt.”

Meer robots

Gerobotiseerd wordt er vooral in de lashal en ook op de kantafdeling. Medewerkers van Disselhorst zijn daar vooral zelf mee bezig. “Zo ontwikkelen we veel kennis. De kennis die we nu hebben van het automatiseren van las- en kantwerk zullen we de komende jaren ook inzetten voor het robotiseren van andere activiteiten zoals het uitsorteren van onderdelen en het vullen van matrijzen en mallen. We zijn ook erg actief met het vergroten van onze kennis over materiaaleigenschappen om beter te kunnen voorspellen wat er precies gebeurt als je een bepaald materiaal snijdt, kant of last. Die kennis gaat ons op lange termijn veel brengen.”

Ruimte voor nieuwe activiteiten

De nieuwbouw van de extra productieruimte, die eind augustus in gebruik zal worden genomen, was absoluut noodzakelijk. De groei in personeel en omzet heeft links en rechts gezorgd voor knelpunten. Er komt nu ruimte om een aantal activiteiten te verplaatsen. De expeditie en de afdeling gereed product gaan naar de nieuwe hal. De ruimten die deze onderdelen door de interne verhuizing achterlaten, liggen centraal ten opzichte van de andere activiteiten. Daar komt plek voor nieuwe machines die daar goed bij passen. Slump denkt aan een buislaser en aan wat eenvoudige verspaningsmachines ter ondersteuning van de plaatwerkactiviteiten. Ook kan de hightech afdeling – een onderdeel met veel potentie voor de toekomst – worden vergroot.
In de nieuwbouw is verder ruimte gereserveerd voor een extra poedercoatlijn. Disselhorst poedercoat op topniveau, met een installatie die perfect is voor seriematig werk, maar minder geschikt voor kleine aantallen zware producten met grote afmetingen. Die kunnen binnenkort allemaal naar de nieuwe lijn, wat zal zorgen voor minder verstoringen van de serieproductie en meer flexibiliteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Disselhorst Metaal voert hoogste investeringsagenda ooit uit

16-05 Het is al weer tien jaar geleden dat hij Disselhorst, producent van plaatwerk voor…

Featured

Disselhorst Metaal wil uitblinken in alle deelprocessen

15-09 Disselhorst Metaal wordt door de klanten vooral gewaardeerd om haar totaalpakket: de plaatwerkspecialist in…

Plaatbewerking

Disselhorst Metaal ondersteunt klanten maximaal

31-08 Bij Disselhorst Metaal in Raalte, al jaren een vaste exposant op TIV, ligt dit…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema