DMG Mori levert Nijdra razendsnel draaifreescentrum in strijd tegen coronavirus

Ook DMG Mori draagt haar steentje bij aan de strijd tegen het coronavirus. De machineproducent heeft razendsnel een draaifreescentrum CTX beta 800 TC uit de showroom in het Duitse Bielefeld geleverd aan Nijdra. De toeleverancier in Middenbeemster schaalt hiermee haar productie van medische onderdelen op.

Nijdra Group ontwikkelt, produceert en assembleert fijnmechanische onderdelen en mechatronische modules. Het familiebedrijf fungeert hiermee als partner voor bedrijven in diverse hightech sectoren zoals de halfgeleider- en de medische industrie. Onder de machines in de productieruimten van Nijdra bevinden zich zeven werktuigmachines van DMG Mori; één daarvan moest binnen de kortste keren worden geleverd vanwege de wereldwijde coronacrisis.

Ventilatoren en laboratoriumapparatuur

“Kwalitatief hoogwaardige producten tegen concurrerende prijzen met korte levertijden zijn ons handelsmerk”, zegt Nijdra-manager Dennis van Dijk. “Natuurlijk betekent dit dat we vaak flexibel en snel moeten reageren.” Het meest recente voorbeeld hiervan is de wereldwijde coronacrisis. Het coronavirus verspreidt zich zo snel dat er een ongekende druk op de gezondheidzorg is ontstaan. Vooral de vraag naar ventilatoren en laboratoriumapparatuur voor het analyseren van bloedmonsters is groter dan ooit. Onderdelen en modules voor deze en andere medische producten worden bij Nijdra dagelijks geproduceerd.

Tijd is cruciale factor

“Normaal gesproken vormt medische apparatuur 40 procent van onze omzet, maar nu is dat 65 procent”, aldus Van Dijk. “Tijd is de cruciale factor in de huidige situatie. We geven daarom topprioriteit aan de orders die kunnen helpen in de strijd tegen het Covid 19-virus.”
Philips Healthcare benaderde Nijdra naar aanleiding van de oproep van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO aan alle producenten van medische apparatuur om hun capaciteiten op te voeren vanwege de pandemie.

Het Panther Fusion systeem wordt gebruikt in laboratoria voor alle belangrijke PCR-testen voor het Covid-19 virus.

Het Panther Fusion systeem wordt gebruikt in laboratoria voor alle belangrijke PCR-testen voor het Covid-19 virus.

De voornaamste behoefte van Philips was componenten voor ventilatoren, monitoren en CT scanners. “Voor ons was het ook een grote  uitdaging om in deze behoefte te voorzien”, aldus Van Dijk. “De leveringen aan het bedrijf Hologic zijn ook opgevoerd. Hun Panther Fusion system wordt nu in laboratoria gebruikt voor alle belangrijke PCR-testen voor het virus.”

Zes zijden compleet bewerken

Aangezien Nijdra vooral aan groeimarkten toelevert, streeft het bedrijf continu naar de zekerheid van voldoende hoge productiecapaciteit en optimalisatie van het productieproces. Compleet bewerken is ook een aandachtspunt, zoals de machines op de werkvloer duidelijk illustreren. Hier zijn vijf bewerkingscentra van DMG Mori operationeel, inclusief twee 5-assige DMU 65 monoblock machines met automatisering.

Machine operator Peter Voorsluis produceert medische instrumenten en onderdelen voor röntgen buizen op de CTX beta 800 TC.

Machine operator Peter Voorsluis produceert medische instrumenten en onderdelen voor röntgen buizen op de CTX beta 800 TC.

Voor het draaien gebruikt Nijdra sinds 2017 een CTX beta 800 TC met een stafaanvoer automatisering. “De tegenspindel en de +/- 110 graden B-as met specifieke freesspil maken het compleet bewerken van zes zijden inclusief ontbramen op de machine mogelijk”, zegt Van Dijk. “Dankzij zijn 120 Nm en 12.000 rpm biedt de compactMaster freesspindel ons de freesprestatie van een bewerkingscentrum. De Y-as met +/- 100 mm maakt ook het compleet bewerken van alle zijden van hoog complexe onderdelen mogelijk.

Hoge oppervlaktekwaliteit

Het is extreem belangrijk in deze moeilijke tijden onder hoge tijdsdruk de gewenste kwaliteiten te garanderen. “We gebruiken de CTX beta 800 TC voor het produceren van verschillende medische instrumenten en onderdelen voor röntgen buizen. Die hebben hele hoge oppervlaktekwaliteit specificaties.” Zowel de betrouwbaarheid van het draaifreescentrum als de handling van de werkstukken is hier van vitaal belang. “Enerzijds produceren we in het µu bereik op de CTX beta 800 TC en anderzijds dragen we altijd handschoenen, maken we onderdelen direct schoon op de machine en verpakken we ze in speciale zakken.”

Machine uit showroom

Vanwege de goede ervaring met de CTX beta 800 TC had Nijdra al voor de coronacrisis nog een machine van dit type besteld om de capaciteit in 6-zijdig compleet bewerken te vergroten. De levering was eind mei voorzien, te laat voor de gewenste snelle opschaling van de productiecapaciteit. Om Nijdra desondanks toch te helpen bij het leveren van de urgente orders van Philips Healthcare en andere klanten, heeft DMG Mori een CTX beta 800 TC uit de showroom in Bielefeld gehaald. Deze is in vijf werkdagen aan Nijdra geleverd. “Dat was inclusief de conversie van de automatische productie met stafaanvoerlader en inbedrijfstelling. Met de geleende machine kunnen we nu produceren en aan de vraag tegemoet komen totdat het nieuwe model is geleverd”, zegt Van Dijk, die de ongecompliceerde samenwerking met DMG Mori zeer waardeert. “We zijn ervan overtuigd dat industrieën zoals de medische technologie zullen blijven groeien en ons bedrijf natuurlijk ook. We zien DMG Mori daarbij als een partner die ons voorziet van optimale ondersteuning.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

DMG Mori legt nadruk op procesbeheersing

18-06 Bij binnenkomst viel direct een bewerkingscel op met een DMU 50 CNC-freesmachine, gekoppeld aan…

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

Automatisering

DMG Mori stimuleert gedigitaliseerde fabriek met IoTconnector

25-03 In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

Bedrijf en Economie

DMG Mori vestigt Europees hoofdkantoor in München

07-02 Vanaf 2026 huurt het bedrijf een innovatief pand vlakbij het Olympisch Park met een…

Verspanen

DMG Mori introduceert grote DMF 400|11 pendelfreesmachine op Open House

24-01 De ‘moving column’ machines van DMG Mori zijn interessant voor de bewerking van lange…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV