DMG Mori stimuleert gedigitaliseerde fabriek met IoTconnector

Met “Connectivity by DMG Mori” wil DMG Mori de digitale transformatie bevorderen middels uitgebreide connectiviteitsoplossingen. Met behulp van digitale technologieën kunnen productieprocessen worden herdefinieerd om efficiëntie, productiviteit, innovatie en ecologische duurzaamheid te stimuleren. Om dit mogelijk te maken biedt DMG Mori drie op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen: IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex.

Connectiviteit van DMG Mori is essentieel voor de digitale transformatie, omdat volledige connectiviteit het mogelijk maakt het potentieel van digitale applicaties en datagebaseerde diensten op de werkvloer te benutten.

In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar meer efficiëntie, productiviteit, innovatie en ecologische duurzaamheid in de productie. Te midden van deze verandering heeft DMG Mori geanticipeerd met Machining Transformation (MX) en vooral met Digital Transformation (DX). Connectiviteit is essentieel voor de digitale transformatie, omdat alleen volledige connectiviteit holistische interoperabiliteit en toegang tot de gegevens mogelijk maakt. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om het potentieel van digitale toepassingen en op gegevens gebaseerde diensten op de werkvloer en daarbuiten te benutten. Dit geldt voor conditiemonitoring- en analysesystemen of planningsapplicaties op basis van machine- en procesdata, maar ook voor eventuele ambities op het gebied van voorspellend onderhoud of digitale ondersteuning van medewerkers in hun dagelijkse taken.

Drie connectiviteitsoplossingen

“Dankzij de openheid van Connectivity van DMG Mori kan vrijwel elke machine, productiesysteem en werkstation nu worden geïntegreerd in de digitale waardeketen van fabrikanten en technologieën”, benadrukt Dr. Tommy Kuhn, Managing Director van DMG Mori Digital. Hierdoor kunnen zelfs oudere machines op het productienetwerk worden aangesloten. Om dit niveau van openheid, transparantie, efficiëntie en aanpassingsvermogen in de digitale productieomgeving mogelijk te maken, biedt DMG Mori drie op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen voor elke productie-infrastructuur: IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex. Alle statusberichten en andere signalen worden verzonden via de interfaces of standaardprotocollen van OPC UA, MTConnect en MQTT, afhankelijk van de voorkeur van de klant.

De IoTconnector is de standaard connectiviteitscomponent voor alle nieuwe DMG Mori-machines. De IoTconnector retrofit verbindt oudere DMG Mori-machines gebouwd tot 2013 met het productienetwerk. Het dienstenaanbod omvat onder meer het Digital Manufacturing Package met MachineDataConnector, NETservice en Messenger. Ten slotte kan de IoTconnector flex worden gebruikt om DMG Mori-machines die vóór 2013 zijn gebouwd, evenals producten van derden en aanvullende apparaten, bijvoorbeeld voor reinigen, meten of ontbramen, in de datacyclus te integreren. Kortom, deze connectiviteitsoplossingen maken de weg vrij voor toegang tot de wereld van data-ecosystemen zoals Celos X.

Digitaal startersportfolio

Het Monitoring-aanbod is een laagdrempelige oplossing voor fabrieksdigitalisering. Hiermee is het mogelijk om in één oogopslag de status van op het netwerk aangesloten machines vast te leggen. Het systeem geeft ook informatie over de huidige productiestatus. Bovendien kunnen door het analyseren van de verzamelde sensorgegevens machinestilstanden zelfs grotendeels worden vermeden, wat de planningsbetrouwbaarheid vergroot en de productiviteit verhoogt. In verdere uitbreidingsfasen van de digitale transformatie kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd door naadloze integratie en communicatie tussen verschillende systemen en apparaten. Enkele andere voorbeelden uit het digitale startersportfolio van DMG Mori zijn Device management en Messenger V4.

Met IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex biedt DMG Mori op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen voor elke productie-infrastructuur.

Met IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex biedt DMG Mori op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen voor elke productie-infrastructuur.

De Messenger wordt gebruikt voor de gecentraliseerde visualisatie van de huidige machinestatus en historische statusinformatie. Dit maakt de evaluatie van machinelooptijden, stilstandtijden en alarmen mogelijk via configureerbare dashboards en verhoogt de transparantie in de productie (bijvoorbeeld via e-mailmeldingen voor definieerbare gebeurtenissen). Dankzij een open REST API staat niets de uitwisseling van machinegegevens met andere softwaresystemen van klanten in de weg. Messenger is in principe zo ontworpen dat het op een pc of server van een klant kan worden geïnstalleerd. De applicatie is vervolgens toegankelijk via een webbrowser – en dus ook via mobiele apparaten.

Dus of het nu gaat om de IoTconnector, de IoTconnector retrofit of de IoTconnector flex: alle connectiviteitsoplossingen van DMG Mori zijn een integratieve benadering van netwerkproductie met op data gebaseerde ecosystemen zoals Celos X.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

Bedrijf en Economie

DMG Mori vestigt Europees hoofdkantoor in München

07-02 Vanaf 2026 huurt het bedrijf een innovatief pand vlakbij het Olympisch Park met een…

Verspanen

DMG Mori introduceert grote DMF 400|11 pendelfreesmachine op Open House

24-01 De ‘moving column’ machines van DMG Mori zijn interessant voor de bewerking van lange…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Verspanen

Open huis DMG Mori in teken van zeven wereldprimeurs

23-01 Onder de draaibanken zal de nieuwe CTX 350 als primeur worden voorgesteld. DMG Mori…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV