Dormatec introduceert compacte briketteerpers

Dormatec plaatste onlangs een kort berichtje met een filmpje over een compacte briketteerpers op LinkedIn. Sales director Manuel Schippers was verbaasd over de grote hoeveelheid reacties op dat bericht en de vele verzoeken om meer informatie. “Blijkbaar voorziet dit apparaat in een behoefte.”

 

Briketteerpersen, die spanen samenpersen tot compacte briketten, zijn geen onbekend fenomeen in de verspanende industrie. Vaak zijn het echter grote installaties, die flinke volumes kunnen verwerken en om die reden meestal in een centraal depot worden geplaatst. De briketteerpersen die Dormatec sinds kort in het assortiment heeft, zijn echter heel compact. Ze kunnen direct onder iedere spanentransporteur van een draai- of freesmachine worden geplaatst en onmiddellijk hun werk doen.

Emulsies en oliën
Dormatec, dat diverse installaties rondom metaalbewerkingsmachines levert, zoals hogedruk units, koelinstallaties, olieafscheiders, filterinstallaties en luchtzuiveringsapparaten, kreeg regelmatig de vraag of het ook een oplossing had voor het afvoeren van spanen. Veel verspaners balen van de rommel die de spanen in de werkplaats geven, de inspanning die het kost om ze af te voeren en de hoeveelheden emulsies en oliën die daarmee verloren gaan. Enkele jaren geleden stuitte Manuel Schippers op de EMO in Milaan al op de briketteerpersen van het Italiaanse bedrijf Eidos Engineering. Dit bouwt persen in drie modellen: de TM 45, TM 55 en TM 65. De TM 45 heeft de kleinste capaciteit en is vooral geschikt om het slijpsel van slijpmachines te briketteren. De TM 55 heeft een verwerkingscapaciteit van 30 à 40 kilo aluminium of 70 kilo staal per uur. De TM 65 heeft dubbel zoveel capaciteit als de TM 55. Ter vergelijking: grote briketteerinstallaties verwerken tot wel 1200 kilo spanen per uur.

dormatec briketten

Het aanleveren van spanen gecomprimeerd in briketten levert een hogere prijs op dan het aanleveren van losse spanen.

Schonere werkplaats
Onlangs kreeg Dormatec een concrete vraag van Scen Engineering in Zoetermeer, dat een nettere werkplaats wilde en daarom ook op zoek was naar een oplossing voor de afvoer van de spanen. Het bedrijf wilde een einde maken aan de opvang van spanen in plastic containers en de afvoer daarvan meerdere malen per dag. Dormatec heeft hier nu een TM 55 pers geplaatst. Scan Engineering is er zeer tevreden over, zowel over de verwerkingscapaciteit als over de bijkomende voordelen. Het verdienmodel van het optimaliseren van het spanenmanagement middels een compacte briketteerpers zit volgens Manuel Schippers in drie aspecten: ten eerste in de terugwinning van emulsies en oliën; er gaat veel minder verloren. Ten tweede levert het aanleveren van spanen gecomprimeerd in briketten een hogere prijs op dan het aanleveren van losse spanen. “Bij aluminium scheelt dat wel 150 tot 200 euro per ton”, aldus Schippers. Het derde voordeel zit ‘m in de logistiek. Het afvoeren van de briketten kost minder tijd en er is minder ruimte nodig voor opslag en verwerking. Bovendien resulteert het in een schonere werkplaats.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Verspanen

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

06-09 Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie,…

Verspanen

EMO loopt als rode draad door nieuwe editie VerspaningsNieuws

30-07 Nog een maand tot de deadline (vrijdag 3 september 2021) en de nieuwe editie…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X