Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

Het laden en lossen van ontbraammachines is arbeidsintensief, tijdrovend en fysiek belastend. Voor deze taken met een beperkte toegevoegde waarde moeten nu kostbare vakmensen ingezet worden. Voor Dreeskornfeld waren verbeterde arbeidsomstandigheden en kostenbesparingen de belangrijkste motivatie om te investeren in Teqram EasyDebur-robotica om het ontbraamproces te automatiseren. Dit helpt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten te bestrijden en versterkt tegelijkertijd de concurrentiepositie.

Dankzij het vision-systeem en de op AI gebaseerde besturing kunnen Teqram-robots volledig autonoom werken, zonder tijdrovend programmeren of teachen.

Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het Duitse Bielefeld beschikt het bedrijf over 11 vlakbedlasers en 2 pons-/lasercombinatiemachines. Met in totaal 108 medewerkers wordt dagelijks 60 tot 70 ton plaatwerk verwerkt. De productie richt zich vooral landbouw- en transporttechniek, voertuigbouw en machine- en apparatenbouw.

Uitdagingen bij ontbramen

De plaatwerkproducten worden al geruime tijd machinaal ontbraamd. Zoals bij 99% van de plaatwerkbedrijven worden de onderdelen handmatig op de aanvoerband van de ontbraammachine gelegd en na het ontbramen ook weer handmatig van de band afgehaald. Door het tekort aan geschoold personeel was Dreeskornfeld genoodzaakt op zoek te gaan naar een geautomatiseerde oplossing om de ontbraamcapaciteit uit te breiden. Robotisering was  een voor de hand liggende oplossing, maar klassieke industriële robots hebben grote series nodig zodat de programmeerinspanning per onderdeel economisch verantwoord is. Dergelijke grote series worden echter zelden aangetroffen bij de flexibele plaatbewerking.

Autonoom beladen

De robotsystemen van automatiseringsspecialist Teqram uit Zwolle bleken een geschikte oplossing. Dankzij het vision-systeem en de op AI gebaseerde besturing kunnen Teqram-robots volledig autonoom werken, zonder tijdrovend programmeren of teachen. Na het indrukken van de startknop scant de EasyDebur de pallets met de onderdelen in de invoer-zone. De EasyEye herkent, in combinatie met 3D vision-sensoren in de grijper, pallets, stapels en individuele productgeometrieën op basis van de gescande gegevens. Er hoeven geen CAD-bestanden ingelezen te worden. Het systeem bepaalt automatisch voor elk plaatwerkdeel welke grijpers geschikt zijn en wisselt deze zelfstandig. Op de achtergrond zorgt de software er bovendien voor dat het aantal grijperwisselingen tot een minimum wordt beperkt. Vervolgens worden de onderdelen op de transportband van de ontbraammachine gelegd en na het ontbramen ook weer opgepakt en op de pallet gestapeld. Als er bijvoorbeeld files ontstaan ​​door een machinefout, wordt het laadproces automatisch vertraagd of gestopt.

Ontbraamsysteem op maat

De EasyDebur is een configuratie van het Teqram modulaire systeem dat specifiek is afgestemd op ontbraammachines. De flexibiliteit van het systeem wordt gedemonstreerd door verschillende configuratieopties die een optimale oplossing mogelijk maken, afhankelijk van de ontbraammachine, productievolume, onderdeelafmetingen, ontbraamprocessen en beschikbare ruimte.

Dreeskornfeld koos voor een oplossing met twee robots om onderdelen tot 2 meter lang automatisch te kunnen verwerken.

Dreeskornfeld koos voor een oplossing met twee robots om onderdelen tot 2 meter lang automatisch te kunnen verwerken.

In een 1-robotconfiguratie met een 180 graden-bocht zijn de afmetingen van de plaatwerkdelen beperkt. Dreeskornfeld koos daarom voor een oplossing met twee robots om onderdelen tot 2 meter lang automatisch te kunnen verwerken. Een belangrijk bijkomend voordeel voor Dreeskornfeld is de grotere productiecapaciteit.

Concurrentievoordeel

De managing partners Christine en Marcus Dreeskornfeld noemen zowel het tekort aan geschoolde arbeidskrachten als de vaste overtuiging dat automatisering een concurrentievoordeel biedt als redenen voor de beslissing om te automatiseren. In het verleden investeerde het bedrijf al in twee lasrobots en twee gerobotiseerde kantbanken. Ook het ontlasten van werknemers die zware en grote onderdelen moesten hanteren, speelde een belangrijke rol. De robot kan zware onderdelen moeiteloos 24 uur per dag met een constante snelheid verwerken.

Teqram Vision Guided Robotics

De Teqram-oplossingen zijn zelf een spin-off van twee grotere laser job-shops die met de hierboven beschreven uitdagingen te maken kregen. De noodzaak om kleine series te automatiseren met een grote verscheidenheid aan producten leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een oplossing waarvoor geen programmeren of teaching nodig is.

Naast de EasyDebur oplossing biedt Teqram ook oplossingen voor het beladen en ontladen van richtmachines, draaitafel- en continu-straalsystemen, freesmachines en zelfs een robotoplossing voor het slijpen van autogeen- en plasma-gesneden werkstukken.

Teqram op BlechExpo

Tijdens BlechExpo in Stuttgart (7-10 november) zal Teqram zijn autonome robotsystemen demonstreren. Naast het laden en lossen van ontbraam- en straalmachines toont Teqram onder meer de EasyGrinder slijprobot en de EasyFlipper voor het draaien van zware delen.

Teqram
Hal 5, stand 5302

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Oppervlaktetechniek

Wisseling van de wacht bij Timesavers International

23-10 Timesavers International is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Blechexpo/Schweisstec 2023

09-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Teqram vernieuwt robotsystemen voor slijpen en stralen

22-08 Met de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?