Drie Behringer zaagmachines zorgen voor goed humeur bij WIFO

Nu er bij WIFO-Anema onlangs een derde zaagmachine van het Duitse topmerk Behringer is geïnstalleerd, rekent directeur Wytze Anema erop dat hij de komende 20 jaar geen omkijken meer heeft naar de zaagcapaciteit van zijn bedrijf. De nieuwste machine is een volautomatische Eisele PSU 450 M verstek-cirkelzaagmachine. Vooral de constante nauwkeurigheid die hij aflevert is belangrijk voor WIFO.

Het Friese bedrijf is al bijna 60 jaar een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur. De producten die in Ferwert, vlak aan de Waddenzee, worden geproduceerd, zoals kistenkantelaars, schepbakken, balenklemmen, vorkenverstellers en schuiven, gaan de hele wereld over. De slogan van het bedrijf is ‘Simply strong’. “We proberen onze producten eenvoudig te houden, met oog voor kwaliteit en degelijkheid”, vertelt Wytze Anema. “Daarbij onderscheiden we ons door de breedte van ons assortiment. We bieden het grootste programma voor een kleine nichemarkt in de agrobusiness. Dat is interessant genoeg om een gezond bedrijf met veertig medewerkers te kunnen runnen.”

Alles in eigen huis

WIFO ontwikkelt en produceert alle producten in eigen huis. “Zo zijn we flexibel en houden we controle op het proces en de kwaliteit van onze producten. Alles zelf doen geeft ook een fijn gevoel. Aan het eind van de rit kunnen we met enige trots zeggen: dit hebben we zelf gemaakt.”

Zelf produceren en ontwikkelen betekent dat WIFO beschikt over een uitgebreid machinepark met onder meer CNC gestuurde verspaningsmachines en knip- en zetbanken, een lasersnijmachine en lasrobots. Ook is er uitgebreide zaagcapaciteit. WIFO heeft veel zaagwerk nodig in verschillende materiaalsoorten, vormen en afmetingen. Een aantal jaren geleden was de zaagafdeling een zorgenkindje. Operator Richard Reitsma kreeg vaak klachten, vooral van zijn lascollega’s, dat het schortte aan de nauwkeurigheid van de zaagstukken. Dit probleem speelde ook de lasrobots parten.

Het gebrekkige zaagwerk lag niet aan het vakmanschap van de operator, maar aan de kwaliteit van de zaagmachine. Het probleem was terug te voeren op de destijds beperkte ruimte op de zaagafdeling, waardoor er alleen plaats was voor een verticale zaagmachine. Daarom viel de keuze niet op Behringer, want de Duitse fabrikant heeft geen verticale zaagmachines. “Bewust niet”, zegt directeur Marco Toebes van Promatt, de Behringer-importeur voor Nederland en België. “Want met een verticale machine haal je niet de zaagprestaties van een horizontale machine.”

WIFO is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral akkerbouw) en voorzetapparatuur. Alle producten, zoals deze WIFO K95 vooroverkantelaar, worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd.

WIFO is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral akkerbouw) en voorzetapparatuur. Alle producten, zoals deze WIFO K95 vooroverkantelaar, worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd.

Kwaliteitsslag

“Die verticale machine was achteraf een verkeerde beslissing”, aldus Anema. Dat kon hersteld worden toen er door de uitbreiding met een nieuwe montagehal meer ruimte kwam voor de zaagafdeling. WIFO besloot door te pakken en een kwaliteitsslag maken op zaaggebied door te investeren in een stabiele machine. Zo verscheen de eerste Behringer, een bandzaagmachine HBP 310-523 GA. Deze is bedieningsvriendelijk en vooral nauwkeurig. “Wat wij willen komt er met gemak en constant goed uit”, zegt Anema.
Zaagoperator Reitsma kreeg geen klachten meer van zijn collega’s en dat vergrootte zijn plezier in het werk aanzienlijk.

Zijn humeur werd nog beter toen ook de cirkelzaag, waarvan de stabiliteit minder was geworden, moest worden vervangen. Sinds de overname van Eisele kan Behringer ook voorzien in cirkelzagen en WIFO investeerde dan ook in een halfautomatische cirkelzaagmachine Eisele PSU 450 H. Dat was opnieuw een grote vooruitgang. De oude cirkelzaag had een gelast frame waardoor hij veel meer trillingen vertoonde dan de nieuwe Eisele machine met gegoten frame. En nu is de zaagafdeling dan uitgebreid met een automatische Eisele PSU 450 M.

Flexibel en universeel

De Eisele PSU serie omvat flexibele en universele verstek-cirkelzaagmachines met een hoge prestatie en makkelijke verstekinstelling van 30° tot 150°. De machines hebben hydraulische klemming en voeding, standaard klemdrukreducering voor dunwandige profielen en een traploos regelbare zaagvoeding. “Het zijn universele machines, zowel qua toepassingen als qua materialen”, zegt Marco Toebes. “Ze hebben twee toerentallen per motor en ook nog eens een mechanische schakelkast met twee toerentallen. Dat zijn in totaal dus vier toerentallen en daarmee zagen deze machines even goed volmateriaal RVS als non ferro’s. De verstekhoeken zijn allemaal servo-geregeld. Dat betekent niet alleen snel, maar ook nauwkeurig en makkelijk te corrigeren verstekzagen.”

Met deze drie machines weet WIFO zich verzekerd van een efficiënt zaagproces van hoge kwaliteit. Operator Richard Reitsma kan de bedieningsvriendelijke machines makkelijk aan. De klachten van zijn collega’s zijn volledig verstomd en de lasrobots functioneren probleemloos.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Cosen schroeft samenwerking met Electrotool op

08-01 Van 12 t/m 15 maart zullen de Cosen bandzaagmachines getoond worden bij Electrotool op…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV