Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

Machineleverancier Promatt vierde medio november het 20-jarig bestaan met een tweedaags gevarieerd open huis. Zo’n 175 bezoekers kwamen af op de zaagtrainingen, de speciale jubileumacties, de culinaire hoogstandjes en de whiskyproeverij. Maar ze kwamen ook om projecten te bespreken en zich te oriënteren op automatisering in de grote showroom van de zaagspecialist in Haaksbergen.

Een medewerker van Behringer gaf de bezoekers uitgebreide uitleg over de nieuwe Behrcrtl10 besturing.

Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel energie in heeft gestoken. “We hebben ook een aantal machines verkocht en dat is natuurlijk altijd fijn. Er is in de huidige markt genoeg bereidheid om te investeren, al lijkt men wel wat huiveriger geworden. We merken dat er de laatste tijd wat langer wordt nagedacht, zeker als er automatisering in beeld is, wat gepaard gaat met toch wel flinke investeringen. De andere kant van het verhaal is dat bedrijven zich realiseren dat ze verder moeten met de automatisering. Want ze komen gewoon niet meer aan mensen. Daar heeft iedereen mee te maken.”

Meer productie draaien

Ook Benno Dieben, projectleider bij Promatt, merkt dagelijks de enorme belangstelling voor automatisering. “De vraag die bij onze klanten leeft, is vooral: hoe kunnen we materiaal aan- en afvoeren, zeker bij massaproductie, zonder dat er extra mensen nodig zijn. Men is op zoek naar mogelijkheden om meer productie te kunnen draaien met het zelfde aantal mensen of met minder mensen.”

Juist in het bieden van oplossingen voor dat soort vragen, zit de kracht van Promatt. Dieben: “Dan gaat het erom heel goed in kaart te brengen welke producten er worden gezaagd. Hoe breed, hoe groot en hoe zwaar zijn ze? Maar het gaat om veel meer dan alleen het materiaal. De bottleneck bij het automatiseren van zaagprocessen is vaak het reststukje. Hoe krijg je dat weg bij de machine? En een vraag waar in de gesprekken over zaagprojecten ook veel aandacht wordt besteed is: hoe ver wil je gaan met automatiseren. Je kunt wel alles automatiseren, maar het moet vooral rendabel zijn. Elk automatiseringsproject is daarom maatwerk.”

Zo’n 175 bezoekers kwamen af op de machinedemo’s, de zaagtrainingen, de speciale jubileumacties, de culinaire hoogstandjes en de whiskyproeverij.

Zo’n 175 bezoekers kwamen af op de machinedemo’s, de zaagtrainingen, de speciale jubileumacties, de culinaire hoogstandjes en de whiskyproeverij.

Nieuwe besturing

Promatt vertegenwoordigt diverse zorgvuldig geselecteerde machinefabrikanten, waardoor het dat maatwerk kan leveren. De belangrijkste vertegenwoordiging is natuurlijk die van de Duitse bandzagenmachinefabrikant Behringer en cirkelzagenproducent Behringer-Eisele. Maar in het assortiment van Promatt zit bijvoorbeeld ook aluminiumspecialist FOM met haar zaagmachines en CNC-bewerkingscentra.

Een sterk en aantrekkelijk punt van de huisshow was dat al deze fabrikanten medewerkers naar Haaksbergen hadden afgevaardigd. Zo gaf een medewerker van Behringer de bezoekers uitgebreide uitleg over de nieuwe Behrcrtl10 besturing. Volgens Benno Dieben gaven deze vertegenwoordigers van de fabrikanten de huisshow echt meerwaarde. “Veel relaties die onze demodagen hebben bezocht, hebben een grote aanvraag lopen. Zij konden hun diepgaande vragen hier rechtstreeks met onze fabrikanten bespreken.”

Tijdens de zaagtrainingen werd er aandachtig geluisterd.

Tijdens de zaagtrainingen werd er aandachtig geluisterd.

Gezonde werkplek

Er waren niet alleen vertegenwoordigers van fabrikanten van zaagmachines en bewerkingscentra aanwezig. Hans Heiden van SNA Europe was twee dagen present om uitleg te geven over de bandzagen van Bahco. Hij presenteerde onder andere de trimetalen bandzaag die recent op markt is geïntroduceerd. Dit is een unieke hardmetalen zaag, die veel vergevingsgezinder en in de meeste gevallen beter presteert dan gewone bimetalen bandzagen. Ook Ecotax Filtertechniek van de partij, leverancier van de Filtermist en de Absolent olienevel filters.

Door alle aandacht voor een gezonde werkplek is daar steeds meer belangstelling voor. De Duitse fabrikant Spontan presenteerde oplossingen voor het automatisch ontbramen van gezaagde delen. En namens de Spaanse fabrikant Upmovium, die al jaren door Promatt wordt vertegenwoordigd, was commercieel directeur Jose Galbete aanwezig, om uitleg te geven over zijn (semi-automatische) opslagsystemen.

Deze blinken uit in eenvoud en gebruikersvriendelijkheid. Medewerkers kunnen zonder zware inspanning materiaal uit het magazijn halen en weer opbergen, zonder het te beschadigen. Aanvankelijk beperkte Upmovium zich tot langgoed, maar inmiddels produceert de Spaanse fabrikant ook magazijnsystemen voor de opslag van plaatmateriaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Verspanen

Lenox continueert bandzagen divisie Benelux in nauwe samenwerking met Globe Europe

10-10 Deze partners zijn allemaal ervaren distributeurs met hun eigen lascentrum en serviceapparaat. Partnerschap met…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?