Drukke tijden voor Humacs Krabbendam

Het zijn drukke tijden voor Humacs Krabbendam, leverancier van CNC machines en een breed pakket aan bijbehorende services. Op de EMO moesten de medewerkers vorige maand hun aandacht verdelen over de machinefabrikanten Fanuc, Kitamura, Smec en Nomura DS. In oktober zijn ze present op METAVAK en ondertussen wordt er in Nieuwleusen een nieuw bedrijfspand gebouwd, dat half december wordt opgeleverd.

Op METAVAK zal Humacs Krabbendam een HX 250 4-assig compact horizontaal bewerkingscentrum van de Japanse fabrikant Kitamura en een Robodrill 3-assig verticaal bewerkingscentrum van het eveneens Japanse Fanuc demonstreren. “We willen Kitamura meer onder de aandacht brengen van de metaalbewerkers in Nederland. METAVAK is daar goed een moment voor”, zeggen Bert Versteeg en Hans Megens, die bij Humacs Krabbendam de sales doen. Megens neemt het zuiden voor zijn rekening, Versteeg is verantwoordelijk voor de verkoop boven de rivieren.

Kitamura
Kitamura produceert een breed programma 3-, 4- en 5-assige bewerkingscentra, compleet met palletwisselaars. De machines van deze fabrikant blinken uit door hun degelijke bouwwijze, waarbij vooral de blokgeleidingen in het oog springen. Die zorgen voor een hele stabiele machine. De HX 250 is een klein model, dat is uitgerust met lineaire geleidingen. “Het is een model dat veel bedrijven kan passen qua afmetingen”, zegt Hans Megens. “Het is een snelle, heel toegankelijke machine met een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding.”

Robodrill
Het Robodrill bewerkingscentrum dat op METAVAK wordt getoond, is dezelfde machine als die in juni centraal stond op een verspaningsseminar dat Humacs Krabbendam samen met Sandvik Coromant organiseerde bij Fanuc in Mechelen (B). Het doel van dit seminar was de markt te overtuigen van de flinke verspanende mogelijkheden van de Fanuc Robodrill, uitgevoerd met een BBT-30 spindel. Doordat de Fanuc Robodrill ook is uitgevoerd met de snelste Fanuc 31i besturing, kunnen diverse freesstrategieën worden toegepast. Ook daarvan werden voorbeelden gegeven tijdens het seminar. Bert Versteeg: “Op deze machine kun je zwaar verspanen. Je kunt een frees in één keer vol door het staal trekken, mits je de goede gereedschappen hebt.”

EMO-noviteiten
De fabrikanten die Humacs Krabbendam vertegenwoordigt, toonden op de EMO diverse noviteiten. Zo demonstreerde SMEC een nieuwe CNC-draaibank binnen de SL-serie in een extra lange uitvoering. De klauwplaat meet 250 mm en deze machine heeft een draailengte van 1300 mm. Daarnaast is het type SL2000T2Y2 gepresenteerd. Deze machine is uitgevoerd met een dubbele turret en dubbele y-as. Deze is nu echt vrijgegeven voor productie. Ook SMEC rust zijn machines uit met blokgeleidingen zowel op de X-as als de Z-as, wat zorgt voor hoge stabiliteit tijdens zwaar verspanen. Kitamura toonde op de EMO onder andere het nieuwe kleine 5-assige MED-center speciaal voor het bewerken van kleine, met name aluminium onderdelen. Het is een compacte, keurig afgewerkte, stabiele machine, die met 30.000 rpm een hoge oppervlaktekwaliteit garandeert.

Eind dit jaar verhuist Humacs Krabbendam naar het nieuwe bedrijfspand in Nieuwleusen.

Nieuwbouw
Terwijl de EMO in volle gang was, werkten de bouwvakkers in Nieuwleusen aan het nieuwe bedrijfspand. Humacs Krabbbendam beschikt binnenkort over een fraai pand van 400 vierkante meter met twee verdiepingen en veel glas. Naast kantoren krijgt het nieuwe onderkomen een grote showroom, een werkplaats en een magazijn. In de showroom komen machines te staan van de merken die Humacs Krabbendam vertegenwoordigt. Hierop kunnen testen worden gedaan en demo’s worden gegeven. In de werkplaats kan elektronica worden gerepareerd en spindelrevisie worden gedaan. Humacs Krabbendam telt inmiddels 19 medewerkers, waaronder maar liefst 11 monteurs. Dat is niet zo vreemd: het bedrijf is een aantal jaren geleden begonnen vanuit de service. Dat is de basis waarop het bedrijf wordt uitgebouwd. “We beginnen nu echt onze plek te krijgen in de markt”, zegt Bert Versteeg. “Maar daar werken we ook hard voor.”

Humacs Krabbendam, stand G108

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grootste kotterbaar ter wereld

13-02 Het gigantische draaibankgereedschap wordt gebruikt voor het produceren van nauwkeurige metalen componenten voor een…

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?