Duitse prijs voor ultra high speed lasercladden heeft Hollands tintje

0

Een onderzoeksteam van het Fraunhofer ILT en de RWTH Aachen heeft  de Joseph-von-Fraunhofer-Preis ontvangen voor het proces van ultra high speed lasercladden. De Nederlandse bedrijven Hornet Laser Cladding en IHC Vremac Cylinder deelden in de feestvreugde. Want Hornet bouwde de machine en IHC fungeerde als testklant. Zij waren dan ook aanwezig bij de prijsuitreiking in Dresden.

Ultra high speed lasercladding is een technologie om snel, betaalbaar en milieuvriendelijk slijtvaste en anticorrosie deklagen aan te brengen op metalen cilindrische onderdelen. “Met EHLA (Extreme Hochgeschwindigkeits Laserauftragschweißen) kunnen we voor het eerst dunne lagen tot een tiende millimeter in korte tijd op een groot oppervlak aanbrengen; op een manier die grondstoffen spaart en betaalbaar is”, zegt Andreas Gasser, groepsleider bij het Fraunhofer ILT.

Alternatief voor Chroom VI
EHLA is een volwaardig alternatief voor het gebruik van chroom VI als deklaag, een materiaal dat vanaf september 2017 alleen nog na autorisatie (REACH-wetgeving) mag worden gebruikt. Omdat bij EHLA geen chemicaliën nodig zijn, is het proces milieuvriendelijk. De deklaag die ontstaat, is stofdicht en kan in tegenstelling tot hardchroom niet loslaten van het substraat. De lagen zijn dichter en het onderdeel wordt duurzaam beschermd tegen corrosie en slijtage. Ook vergeleken met thermisch spuiten biedt de nieuwe technologie voordelen. Bij thermisch spuiten wordt slechts de helft van het materiaal daadwerkelijk gebruikt. Ook is meer gas nodig. Bovendien is de hechting van de deklaag minder. Bij het nieuwe proces smelt de laser de bovenste laag van het substraat en wordt het toevoegmateriaal in de laserstraal gebracht. Daar smelt het. Deze druppels vallen in het smeltbad van het substraat waardoor een homogene laag ontstaat. Het proces is 100 tot 250 keer sneller als conventioneel lasercladden. Hierdoor kunnen ook materialen behandeld worden die gevoelig zijn voor teveel warmte-inbreng. EHLA lost de tekortkomingen van gewoon lasercladden van grote componenten op.

Binnenkort levert Hornet Laser Cladding in nauwe samenwerking met ACunity uit Aken, ontstaan uit Fraunhofer ILT, die eerste EHLA-installatie in China. Deze zal bij het Advanced Manufacture Technology Center of China Academy of Machinery Science & Technology CAMTC in Beijing worden ingezet bij onderzoek ten behoeve van industriële toepassingen. Fraunhofer ILT demonstreert het EHLA-proces op de vakbeurs Laser World of Photonics van 26-29 juni in München.