Digitalisering verbindingstechniek maakt autoproductie duurzamer

De digitalisering van verbindingstechniek is een uitstekend hulpmiddel om de productie in de automobielindustrie nog efficiënter te maken en nog zuiniger om te gaan met natuurlijke hulpbronnen. Dat bleek onlangs op de internationale automobielconferentie ‘Joining Smart Technologies’, bij Fronius.

Veel bezoekers van de conferentie maakten van de gelegenheid gebruik om de productielocatie van Fronius in het Oostenrijkse Sattledt te bezoeken.

Fronius was voor de zevende keer host van deze conferentie. Deskundigen op het gebied van automobielproductie, kunstmatige intelligentie en duurzaamheid betraden het podium. Zij brachten hun toehoorders op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en belangrijkste trends in verbindingstechniek.

In de presentaties stond één onderwerp centraal, namelijk duurzaamheid vanuit ecologisch, economisch en sociaal oogpunt. Rüdiger Daub van de Technische Universiteit München en het Fraunhofer IGCV maakte duidelijk dat gerichte digitalisering een centraal hulpmiddel is om bij de productie efficiënt om te springen met natuurlijke hulpbronnen. Procesbewaking, geautomatiseerde kwaliteitscontrole, predictief onderhoud en hulpsystemen voor medewerkers zijn digitale oplossingen die bedrijven kunnen helpen in economisch opzicht duurzaam te zijn en bij te dragen aan het behalen van ecologische doelen.

In zijn thematoespraak ‘AI in de (auto)productie – waar gaat het heen?’ deed Oliver Riedel van het Institute for Control Engineering of Machine Tools & Manufacturing Units aan de Universiteit van Stuttgart uit de doeken hoe AI in complexe processen veel ondersteuning kan bieden door gebruik te maken van enorme hoeveelheden gegevens. Maar hij gaf ook antwoord op de vraag in welke gevallen klassieke statistische methoden nuttig zijn. In ieder geval gaat hij ervan uit dat mensen een belangrijke rol zullen blijven spelen in het beschrijven van processen, het ontwikkelen van modellen en algoritmen, evenals het interpreteren van de resultaten en het op basis daarvan optimaliseren van processen.

Ecobalans in lastechniek

Andreas Pittner, teamleider Lichtbooglassen aan het Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung in Berlijn, presenteerde een ecobalans voor lasprocessen. Deze uitgebreide levenscyclusanalyse (Life Cycle Assessment, LCA) wint vanwege de CO2-reductiedoelstellingen in de industrie aan belang. De LCA is een belangrijk hulpmiddel voor het karakteriseren van lasproductieketens en maakt het mogelijk om de milieu-impact van lasprocessen te bepalen en mogelijkheden te identificeren voor het verkleinen van die impact, bijvoorbeeld door de benodigde hoeveelheid energie, gevulde draad en beschermgas te verlagen. Deze bevindingen worden gebruikt om al in de plannings- en ontwerpfase de ecobalans van een product in te schatten.

Duurzaam is rendabel

Poldi Heidrich van Kuka Deutschland wees erop dat bij duurzaamheid naar het gehele systeem moet worden gekeken. Hij presenteerde ook mogelijkheden om het energieverbruik en daarmee de CO2-voetafdruk in productielijnen door middel van anticiperende robotintegratie te verlagen. In de presentaties van voestalpine, Siemens, BMW, Audi en Fronius zelf werden nog meer praktijkvoorbeelden gegeven van hoe de ecologische en sociaal duurzame oriëntatie van een bedrijf steeds meer economische concurrentievoordelen oplevert.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

3D

Moeilijk te lassen materiaal printen met EHLA 3D

15-02 Al tientallen jaren domineren twee laserprocessen het printen en coaten van metalen onderdelen. De…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Toeleveren

Nieuwe identiteit Fraunhofer Twente

07-06 Het Fraunhofer Innovation Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Fraunhofer…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema